Hyppää sisältöön

Syysmyrsky Mauri 18 riepottelee Suomea – Tuuli on katkonut sähköjä, irroittanut veneitä ja nostanut aallot yli neljään metriin

Tuuli on katkonut puita lähinnä Varsinais-Suomessa ja sähköttä on enimmillään ollut vajaa 10 000 asiakasta eri puolella Suomea. Tuulet heikkenevät iltaa kohden.

Syysmyrsky rantautuu Suomeen
Syysmyrsky rantautuu Suomeen

Mauri 18 -syysmyrsky on riepotellut Suomea lauantaina. Manner-Suomessa tuuli on ollut päivän aikana puuskissa 15-20 metriä sekunnissa. Iltapäivällä Espoon Nuuksiossa tuuli yltyi 23,2 metriin sekunnissa. Tuulet heikkenevät iltaa kohden.

Merellä keskituulet yltyivät myrskylukemiin jo aamupäivällä ja aallon korkeudet ovat pohjoisella Itämerellä nousseet päivän aikana lähes viiteen metriin.

Kova tuuli on irroittanut lukuisia veneitä Espoossa ja Helsingissä, mikä on pitänyt meripelastajat kiireisinä.

Myös Suomenlahden aallonkorkeuksien ennustetaan nousevan loppuiltapäivästä vielä kolmeen metriin. Myrsky on nostanut paikoin myös vedenkorkeuksia esimerkiksi Uudellamaalla.

Myrskytuulista oli tänään myös iloa. Villinä vellova meri nimittäin innoitti surffarit aamupäivällä aaltoihin Porin Mäntyluodossa.

Surffareita Mäntyluodossa.

Myrskyn aiheuttamat tuhot ovat jääneet melko vähäisiksi. Myrsky on kuitenkin pitänyt pelastuslaitokset kiireisinä etenkin Länsi-Suomessa.

– Meillä on tänään ollut sellainen 5-8 tehtävää tunnissa ja kaikkiaan noin 70 myrskyyn liittyvää tehtävää tämän vuorokauden puolella. Tämä on vielä aika normaalin rajoissa, eikä valmiutta ole tarvinnut myrskyn takia nostaa, kertoo päivystävä palomestari Marko Virolainen Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta.

Tuuli on myös katkonut paikoin sähköjä esimerkiksi Naantalissa ja Merikarvialla. Sähkökatkojen määrä on noussut iltapäivän aikana. Enimmillään sähköttä on päivän aikana ollut vajaa 10 000 asiakasta eri puolilla Suomea. Tilannetta maan sähkökatkoksista voi seurata reaaliajassa Energiateollisuuden sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Ilmatieteen laitoksen mukaan voimakkaimman tuulen kesto on lyhytkestoisempi kuin aiemmin ennustettiin. Vaarallisen tuulen varoitus on kuitenkin annettu laajalti maan etelä-, länsi- ja keskiosiin. Näillä alueilla tuulen nopeus voi puuskissa olla 20 metriä sekunnissa.

Silja Symphony jätti käymättä Maarianhaminassa

Ilmatieteen laitos on varoittanut (siirryt toiseen palveluun), että merellä aaltojen korkeus saattaa yltää neljään metriin. Aamulla Suomen rannikkoalueilla oli vielä rauhallista, mutta päivän aikana aallonkorkeudet ovat nousseet.

Turusta liikennöivät laivayhtiöt ovat ilmoittaneet varautuvansa tämänpäiväiseen syysmyrskyyn. Sekä Viking Line että Tallink Silja kertovat, että lähtökohtaisesti laivat liikennöivät aikataulujen mukaisesti. Vaikka merellä on tuullut voimakkaasti, laivaliikenne ei ole siitä pahemmin kärsinyt.

Silja Symphony jätti yöllä kuitenkin käymättä Maarianhaminassa kovan tuulen vuoksi. Tallink Siljan tiedottajan Marika Nöjdin mukaan laiva voi vaurioitua, jos myrsky paiskaa sen vasten laituria. Päätöksen rantautumisesta tekee laivan kapteeni.

Turun satamassa oli aamun ensimmäisinä tunteina pikkuisen normaalia voimakkaampia tuulenpuuskia, mutta hyvin rauhallista kaiken kaikkiaan. Kuva: Ari Welling/Yle

Pahin myräkkä iskee iltapäivällä

Ylen meteorologi Matti Huutonen arvioi, että pahin tuulenmyräkkä koetaan merellä aamupäivällä ja maalla iltapäivällä. Päivän aikana myrsky liikkuu itään ja laantuu iltaa kohti.

Huutonen kertoo, että myrskyjä joissa tuuli on yli 21 metriä sekunnissa, mitataan keskimäärin Suomessa noin 15 vuodessa. Syyskuussa myrskyjä saadaan vuosittain yhdestä kahteen.

– Tämä on nyt ensimmäinen myrsky tänä syksynä, Huutonen sanoo.

Kemin sisäsatamassa meri näytti vielä aamulla aika rauhalliselta, mutta mereltä kävi tuuli ja vettä tihkutti. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Eri puolella Suomea on varauduttu lännestä saapuvan Mauri 18 -syysmyrskyn saapumiseen. Ruotsissa myrsky on ehtinyt jo laantua aiheuttamatta sen suurempia vahinkoja.

Ruotsissa Knud-myrsky katkoi puita sekä aiheutti sähkökatkoja ja junien myöhästymisiä. Ruotsin hätäkeskuslaitoksen mukaan kukaan ei ole loukkaantunut vakavasti myrskyssä.

Suomessa edellinen Mauri-myrsky tuhosi Lappia 36 vuotta sitten. Silloin tuuli katkoi puita, kuin tulitikkuja ja tempaisi mökin perustuksiltaan. Myrsky vaati tuolloin myös kaksi kuolonuhria.

Juttua korjattu klo 15:52 edellinen Mauri-myrsky tuhosi Lappia 36 vuotta sitten, ei 32 kuten jutussa aikaisemmin luki.

Lue lisää:

.
.