Iranissa hyökkäys sotilasparaatiin vaatinut 29 kuolonuhria – Iran syyttää vihollisiaan

Isis ja paikallinen separatistijärjestö ovat molemmat ilmoittaneet tehneensä iskun. Iranin johto ja armeija syyttävät Yhdysvaltojen ja Israelin tukemia Persianlahden valtioita.

Iran
Ahvāzin sotilasparaatiin osallistuneet kantoivat iskussa haavoittunutta 22. syyskuuta.
Ahvāzin sotilasparaatiin osallistuneet kantoivat iskussa haavoittunutta 22. syyskuuta.Behrad Ghasemi / AFP

Asemiehet ovat iskeneet Lounais-Iranissa lauantaina pidettyyn sotilasparaatiin.

Hyökkäyksessä on kuollut 29 ihmistä, kertoo Iranin valtiontelevisio. Haavoittuneita on yli 50.

Uhrien määrä voi vielä kasvaa, sillä osa haavoittuneista on kriittisessä tilassa.

Isku tapahtui varhain aamulla Ahvāzin kaupungissa. Hyökkäyksen kohteeksi joutuneella sotilasparaatilla juhlistettiin 1980-luvulla käydyn Iranin ja Irakin välisen sodan alkamisen vuosipäivää.

Kartta.
Google

Terroristijärjestö Isis ilmoitti iltapäivällä taistelijoidensa tehneen iskun. Järjestö ei tyypilliseen tapaansa tarjonnut väitteilleen todisteita.

Iranin valtiontelevisio kuvaili hyökkääjiä "takfiri-asemiehiksi", millä on aiemmin tarkoitettu Isisiä.

Myös Ahvāzin alueella toimiva arabiseparatistijärjestö on ilmoittanut olevansa vastuussa iskusta, kertoo uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun). Ahvāz kuuluu Khuzestanin maakuntaan, jossa asuu merkittävä sunni-islamilainen arabiyhteisö.

Arabiseparatistit ovat aiemmin tehneet Iranin shiialaista johtoa vastaan kohdistettuja iskuja, jotka ovat vahingoittaneet alueella kulkevia öljyputkia.

Terrori-iskut harvinaisia Iranissa

Alustavien tietojen mukaan puolet kuolonuhreista oli Iranin vallankumouskaartin jäseniä. Osa kuolleista ja haavoittuneista oli sotilasparaatia seuraamaan tulleita siviilejä, mukana ainakin yksi nainen ja lapsi.

Tapahtumien kulku on toistaiseksi epäselvä. Tiedot tekijöiden määrästä vaihtelevat kahdesta neljään. Iranilaisen Fars-uutistoimiston mukaan kaksi moottoripyörillä liikkunutta miestä toteutti iskun.

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif on syyttänyt hyökkäyksestä Yhdysvaltojen tukemia vieraita valtioita, jotka ovat kouluttaneet ja maksaneet palkkaa terrori-iskun tekijöille.

Iran on aiemmin syyttänyt Saudi-Arabiaa Iranin sunni-islamilaisten arabien rahoittamisesta.

Iranin armeijan tiedottaja puolestaan sanoi, että hyökkääjät oli kouluttanut kaksi Persianlahden maata.

– He eivät ole Isisistä tai Iranin islamilaista järjestelmää vastaan taistelevista tahoista. Mutta he ovat yhteydessä Yhdysvaltoihin ja Israelin tiedustelupalvelu Mossadiin, tiedottaja sanoi iranilaiselle valtion uutistoimistolle IRNA:lle.

Iranissa on ollut viime vuosina levottomuuksia, mutta terrori-iskut eivät ole maassa yleisiä. Viimeisin suurempi terrori-isku tapahtui kesäkuussa 2017, kun Isisin hyökkäys Teheranissa vaati 18 ihmisen hengen.

Lähteet: Reuters, AP, AFP