1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Soinin luottamusäänestyksen jälkipyykkiä pestään puheenjohtajien kesken – Sipilä: "Ilman vakavaa keskustelua tästä ei voida mennä eteenpäin"

Sipilä pitää kokoomuksen esittämiä syytteitä kansanedustajien painostamisesta vakavana.

politiikka
Pääministeri Juha Sipilä ja puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen Jyväskylässä järjestetyssä mediatilaisuudessa.Niko Mannonen / Yle

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vaatii, että ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamusäänestyksen jälkeen syntynyt kiista käydään trion eli hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken läpi.

– Ilman vakavaa keskustelua tästä ei voida mennä eteenpäin, Sipilä sanoi Jyväskylässä keskustan puoluetapahtuman yhteydessä järjestetyssä mediatilaisuudessa.

Jo aamupäivällä tapahtuman avanneessa puheessaan Sipilä viittasi eilisen tapahtumiin ja totesi "rajan ylittyneen".

Luottamusäänestyksessä kokoomuksen rivit repesivät. Äänestyksen taustalla oli ministeri Soinin osallistuminen abortinvastaiseen tapahtumaan virkamatkansa aikana. Äänestyksen jälkeen kokoomus syytti eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokisen nimissä lähetetyssä tiedotteessa hallituskumppaneita kansanedustajiensa painostamisesta.

Sipilä pitää kokoomuksen syytteitä vakavina.

Sipilän mukaan normaalisti yksittäisten kansanedustajien heitot eivät ylitä sellaista rajaa, että asia pitäisi käydä läpi puheenjohtajien kesken, mutta eduskuntaryhmän puheenjohtajan tiedote on eri asia, sillä se on koko eduskuntaryhmän kanta.

– Kyllä se aika erikoista on, että toisen hallituspuolueen eduskuntaryhmä ottaa kantaa taustoja ja faktoja tarkistamatta ja esittää syytteen, että olisin painostanut tai vähätellyt tätä kysymystä. Kun olen sitä kysynyt, niin yhtään ainoaa faktaa sen taustalle ei ole pystytty esittämään, Sipilä sanoo.

Myös kokoomuksen Jokinen palasi tänään kiistaan Twitterissä ja pyrki lieventämään aikaisempia syytöksiä. Muuten kokoomuksesta ei ole kiistaa tänään kommentoitu.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Sipilän mukaan hänellä ei ole tietoa siitä, että keskustan kansanedustajat olisivat painostaneet ketään.

– Minulla ei ole tällaista tietoa. Itse en ole ainakaan painostanut ketään. Se on ihan selvä asia. Miksi minä painostaisin kansanedustajia, varsinkin sellaisissa kysymyksissä, jotka ovat hyvin henkilökohtaisia ja herkkiä?

Kokoomus ei ole yksilöinyt painostusväitteitä, mutta huomiota herätti julkisuudessa ainakin se, että keskustan kansanedustaja Markku Pakkanen vaati Twitterissä kokoomukselta yhtenäisyyttä ennen luottamusäänestystä toteamalla, että hallituksen esitys irtisanomissuojasta otetaan muuten tarkasteluun.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Sipilän mukaan myös Pakkasella on muiden kansanedustajien tapaan ilmaisunvapaus.

– Jos Pakkasen kanta irtisanomissuojaan on tuon mukainen, niin se otetaan tässä keskustelussa huomioon. Nyt käydään keskustelua siitä, miten esitystä pitää lausuntopalautteen perusteella muuttaa.

Sipilän mukaan esitys on edelleen tarkoitus antaa eduskunnalle marraskuussa.

Lue myös:

Analyysi: Soinista tuli ukkosenjohdatin – Luottamusäänestys toi näkyväksi vaalikauden lopun jännitteet

Sipilä raivostui kokoomuksen toiminnasta Soinin luottamusäänestyksessä: "Keskusta ahdattiin nurkkaan, johon emme kuulu"

Lue seuraavaksi