Media: Valkoinen talo kaavailee kilpailututkintaa Googlea ja Facebookia vastaan – Trump pitää yhtiöitä puolueellisina

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kritisoinut sosiaalista mediaa konservatiivisten mielipiteiden syrjimisestä.

sosiaalinen media
Mies kävelee vauhdilla Googlen logon ohi.
Boris Roessler / PA

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinnossa on luonnosteltu määräystä, joka käynnistäisi tutkinnan Facebookin, Googlen ja Twitterin toiminnasta.

Luonnoksen mukaan yhtiöiden toiminta rikkoisi kilpailusäännöksiä, osittain puolueellisuuden takia.

Teknologiajätit ovat olleet Trumpin ja muiden amerikkalaisten konservatiivien hampaissa, koska ne syrjivät heidän mielestään konservatiivisia mielipiteitä.

Donald Trumpin tviitti (siirryt toiseen palveluun)

Trump tviittasi elokuussa, että sosiaalinen media sulkee pois oikeistolaisia näkemyksiä.

Valkoisen talon eli presidentinhallinnon valmistelemasta presidentillisestä määräyksestä ovat kertoneet esimerkiksi yhdysvaltalaismediat CNBC (siirryt toiseen palveluun), Business Insider (siirryt toiseen palveluun) ja uutistoimisto Bloomberg (siirryt toiseen palveluun).

Facebook-johtaja kieltää puolueellisuuden

Määräysluonnoksessa sanotaan, että amerikkalaisia on suojeltava johtavien verkkopalvelujen kilpailun vastaisilta toimilta. Yksi kuluttajia vahingoittava seikka on luonnoksen mukaan puolueellisuus.

Luonnoksessa ei mainita yksittäisiä yhtiöitä. Jos Trump allekirjoittaa määräyksen, se kuitenkin kohdistuisi mitä ilmeisimmin Facebookin ja Googlen kaltaisiin yhtiöihin.

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg ja Twitterin Jack Dorsey ovat kieltäneet, että heidän palvelunsa olisivat poliittisesti puolueellisia.

Sosiaalisen median yhtiöt ovat todenneet kongressin kuulemisissa, että niiden vihapuheen vastainen toiminta on joskus rankaissut aiheettomasti niin oikeisto- kuin vasemmistopoliitikkoja. Yhtiöiden mukaan virheet on myöhemmin korjattu.

Kritiikkiä somejättejä kohtaan

Luonnos on vasta alkuvaiheessa. Jos se tulee voimaan, Yhdysvaltain viranomaiset voisivat puuttua verkkopalvelujen väliseen kilpailuun ja puolueellisuuteen jo kuukauden sisällä, kirjoittaa Bloomberg.

Niin Yhdysvaltain poliittisessa oikeistossa kuin vasemmistossakin (siirryt toiseen palveluun) on arvosteltu Googlen, Facebookin ja Twitterin toimintaa. Kriitikkojen mukaan teknologiajätit rajoittavat kilpailua.

Pew-tutkimuskeskuksen tekemän mielipidekyselyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan yli 70 prosenttia amerikkalaisista on sitä mieltä, että sosiaaliset mediat sensuroivat itsensä kannalta epämieluisia poliittisia näkemyksiä.

Lisää aiheesta:

Facebook ja muut teknologiajätit poistivat amerikkalaisen valeuutissivuston sisältöjä verkosta