1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Britannian työväenpuolue voi keikuttaa brexit-venettä: harkitsee kantaansa uudesta kansanäänestyksestä

Britannian pääoppositiopuolueen tuki olisi tärkeä voitto uutta äänestystä ajavalle kampanjalle.

Brexit
Brexitin vastainen mielenosoitus Lontoossa kesäkuussa 2018.
Brexitin vastainen mielenosoitus Lontoossa kesäkuussa.EPA

Britannian työväenpuolue pohtii kantaansa uuteen kansanäänestykseen Britannian EU-jäsenyydestä tänään sunnuntaina alkavassa puoluekokouksessa.

Yli sata jäsentä on lähettänyt tänään alkavalle kokoukselle aloitteen, jossa vaaditaan uutta Brexit-kansanäänestystä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Työväenpuolue on tähän asti sanonut kunnioittavansa vuoden 2016 kansanäänestyksen tulosta, mutta takkuilevat EU-eroneuvottelut ovat saaneet monet harkitsemaan kantaansa.

Puoluejohtaja Jeremy Corbyn on sanonut sanomalehti Sunday Mirrorille (siirryt toiseen palveluun), että jos puolue päättää tukea uutta kansanäänestystä, hän ei vastusta esitystä.

Kampanja uuden äänestyksen puolesta vahvistumassa

Corbyn kertoi kantansa sen jälkeen, kun lehtien järjestämässä kyselyssä jopa 86 prosenttia puoleen jäsenistä sanoi kannattavansa uuden kansanäänestyksen järjestämistä.

Työväenpuolue on Britannian pääoppositiopuolue. Sen tuki merkitsisi tärkeää voittoa kampanjalle uuden äänestyksen puolesta.

Käytännössä kyse olisi äänestyksestä EU-eron ehtoja koskevasta sopimuksesta.

Britannian on määrä erota EU:sta maaliskuusta, mutta neuvottelut eron ehdoista ovat yhä kesken. Eniten hiertää kysymys Irlannin ja Pohjois-Irlannin välisestä rajasta ja siitä, miten vältyttäisiin siellä tehtäviltä rajatarkastuksilta.

Salzburgissa tällä viikolla järjestetyssä EU-huippukokouksessa neuvottelut päätyivät umpikujaan.

Pääministeri Theresa Mayn konservatiivit pitävät oman puoluekokouksensa runsaan viikon kuluttua. Sitä pidetään todellisena testinä Mayn brexit-politiikalle.

Lue seuraavaksi