1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kirkkopalo

Kiinteistömestari Jouni Heiskanen pelasti ehtoollishopeat ja alttaritaulun Kiihtelysvaaran kirkkopalosta: "Lie tuossa ollut pari enkeliä kaverina"

Kiinteistömestari ihmettelee nyt, miten sai painavan taulun kannettua yksin palavasta kirkosta.

Kiinteistömestari Jouni Heiskanen Kiihtelysvaaran kirkonpalosta pelastamansa alttaritaulun edessä Kiihtelysvaaran seurakuntatalolla Joensuussa 23. syyskuuta. Kuva: Minna Raitavuo / Lehtikuva

Kiinteistömestari Jouni Heiskanen oli sunnuntaiaamuna palaneen Kiihtelysvaaran kirkon luona jo minuutteja hälytyksen jälkeen. Hän sai tiedon palosta aamuyöllä kello 4:52 ja lähti välittömästi ajamaan autolla kotoaan kirkolle noin kahden kilometrin päähän.

– Näin jo pappilan tienhaarassa, neljäsataa metriä ennen kirkkoa, että taivaalla loimuaa. Silloin mietin, että tämä on nyt oikea hälytys – siellä palaa, Heiskanen sanoo Ylen haastattelussa.

Yli kolmekymmentä vuotta seurakunnassa työskennellyt mies ei muista palohälytystä aiemmin tapahtuneen työurallaan. Vika- ja murtohälytyksiä on ollut silloin tällöin. Hän tunsi tuhoutuneen kirkon jokaista naulaa myöten.

– Kirkon ovista on tullut käytyä aika monesti sisään ja ulos.

Kiinteistömestari Jouni Heiskanen Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Mennessään sisään kirkkoon Heiskanen huomasi, että palokunta oli jo sammuttamassa paloa ja totesi, että kirkon lappeessa näkyy liekkejä.

– Sanoin varmaankin (palokunnalle), että tämä taitaa olla nyt kirkon menoa, palo ei pysähdy tähän. Ja että minä lähden hakemaan sisältä sen, mitä on haettavissa, Heiskanen sanoo.

Kun Heiskanen astui kirkkoon sisään, siellä ei vielä näkynyt liekkejä tai savua. Siksi hän uskalsi mennä sisälle.

– Otin ensimmäisenä ehtoollishopeat ulos. Sitten kävin repimässä alttaritaulun ja kannoin sen pihalle. Ja otin kaapista alttarivaatteet mukaan. Vihreät alttarivaatteet jäivät sinne ja ne paloivat poroksi.

Ehtoollishopeiden, alttaritaulun ja alttarivaatteiden kantaminen tapahtui kolmella eri kerralla.

Kirkosta pelastetut ehtoollisviinimaljat. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Yläkerrasta tuli apua alttaritaulun kanssa

Alttaritaulu on todella suurikokoinen. Heiskanen on itsekin ihmeissään, miten ihmeessä hän sai painavan alttaritaulun kannettua ulos.

– Lie tuossa ollut pari enkeliä kaverina, en tiedä, hän pohtii.

Kiihtelysvaaran kirkon pelastettu alttaritaulu. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Miltä se tuntuu, kun oma kotikirkko ja työpaikka palaa?

– On sitä monesti miettinyt kirkkopalojen jälkeen, millainen tilanne se olisi täällä, jos meillä kävisi näin. Kai sen lähipäivinä tuntee, minkälainen tilanne se on. Nyt on vähän sekava olo, Heiskanen sanoo.

Kiihtelysvaaran seurakunnan työyhteistöä kiinteistömestari kuvailee pieneksi ja tiiviiksi. Kirkossa olisi tänäänkin, kuten joka sunnuntai, pidetty jumalanpalvelus. Kirkko on tärkeä paikka ja maamerkki kyläläisille.

– Monta ihmistä jo tapasin kirkon palopaikalla. Järkyttyneitä ilmeitä ja tuntoja on ollut. Nyt tänne seurakuntatalolle alkaa kokoontua ihmisiä kymmeneltä alkavaan muistohartauteen. Kyynelsilmäisiä näyttää olevan muitakin kuin minä.

Miten tästä eteenpäin?

Heiskanen huokaa syvään ja sanoo, että jumalanpalveluksia ja muita kirkollisia toimituksia jatketaan toistaiseksi seurakuntatalolla.

– Ensimmäinen ongelma tulee talven tullessa hautaan siunauksista, koska meillä ei ole täällä Kiihtelysvaarassa siunauskappelia. Siunaukset on toimitettu kirkossa. Ainut paikka on järjestää siunaukset täällä seurakuntatalolla tai sitten hautausmaalla ulkona.

Lue lisää:

Poliisi: Rikos "näyttää todennäköiseltä" Kiihtelysvaaran palossa – 1700-luvun kirkko tuhoutui maan tasalle