Hyppää sisältöön

Herätys: Suomalaiset junailivat lihavat veronpalautukset, endometrioosi tunnetaan huonosti, sateet levittäytyvät pohjoisessa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuvamanipulaatio. Kuva: Yle

Suomalaiset junailivat yhä lihavammat veronpalautukset kiristämällä veroprosenttia – seuraus: kunnat saavat kunnon mätkyt

Kunnat joutunevat tänä vuonna maksamaan takaisin verottajalle 1,8 miljardia euroa liikaa saatuja kunnallisveroja. Esimerkiksi Kuopion kaupunki myy omaisuuttaan maksaakseen ennätysmäiset mätkyt. Verottajan mukaan syy suuriin ennakonpalautuksiin on se, että suomalaiset ovat halunneet laittaa rahaa niin sanotusti pankkiin joulua varten.

Zalandon uudella superkonttorilla on keinut ja pingispöytä, mutta parantavatko ne työtehoa?

Suomi on 2000-luvulla täytetty avokonttoreilla, mikä on todistettu osittain virheeksi. Teknologiayritykset johtavat uutta vallankumousta, jossa suositaan niin sanottuja monitilatoimistoja.

Kuva: Mårten Lampén / Yle Uutisgrafiikka

Niissä on erilaisia tiloja eri työtehtäviin. Pisimmällä Suomessa on Zalandon Helsingin-konttori, joka muistuttaa peleineen, välipaloineen ja oleskelutiloineen jo lähes aikuisten luksuspäiväkotia. Parantaako se työtehoa?

Moni lääkärikään ei tunnista endometrioosia

Endometrioosi tunnetaan huonosti, vaikka se on hyvin yleinen naistentauti.

Endometrioosia sairastava Dana Paredes on nyt nelikuisen Mia-vauvan äiti. Kuva: Katriina Laine / Yle

TYKSin Naistenklinikan erikoislääkäri Pia Suvitie kertoo tapaavansa jatkuvasti endometrioosia sairastavia tyttöjä ja naisia, jotka ovat juosseet lääkäriltä toiselle saamatta apua. Moni myös häpeilee oireitaan.

Syyrialaispakolaiset pelkäävät Syyrian naapurimaissa pakkopalautusta kotimaahan

Syyrian hallitus on Venäjän tuella saanut vallattua ison osan Syyriasta takaisin kapinallisilta. Naapurimaihin paenneet miljoonat syyrialaiset pelkäävät, voiko edessä olla pakkopalautus levottomaan kotimaahan.

Syyrian presidentin Bashar al-Assadin kuva tervehti kesäkuussa 2018 Syyriaan palaavia pakolaisia heti rajalla lähellä libanonilaista Arsalin kaupunkia. Kuva: Youssef Badawi / EPA

Muun muassa Libanonissa syyrialaisille ei ole annettu oleskelulupia ja pakolaisia painostetaan lähtemään.

Ruotsin politiikan superviikko käynnistyy: tänään valitaan puhemies

Ruotsissa sekä sosiaalidemokraatit että porvariblokki ovat nimenneet omat ehdokkaansa valtiopäivien puhemieheksi. Ruotsidemokraatit ilmoittivat perjantaina tukevansa porvaripuolueiden puhemiesehdokasta. Puhemiehellä puolestaan on tärkeä rooli pääministerin valinnassa.

Kuka nousee hallituksen uudeksi pääministeriksi? Asian ratkeaminen voi viedä viikkoja, jopa kuukausia. Rosenbadin ovelle suuntaava nykyinen pääministeri Stefan Löfven ainakin mielii jatkokaudelle. Kuva: Henrik Montgomery / Epa

Viileää syyssäätä

Ylä-Lapin sateet leviävät päivän aikana myös etelämmäksi Lappiin, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen. Muualla maassa on poutaista, sadekuuroja saadaan päivällä vain paikoin. Päivälämpötila on 5–12 astetta, Lapissa on paikoin viileämpää. Pohjanlahdella varoitetaan kovasta tuulesta.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Sääennuste maanantaille 24. syyskuuta. Kuva: Yle