Luotijunayhteys sitoo Hongkongin yhä kiinteämmin Kiinaan

Nopea rautatieyhteys Hongkongin ja Manner-Kiinan välillä lisää talouskasvua.

Hongkong
Hymyilevä Lam vilkuttaa.
Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam kiitti avajaispuheessaan uutta junayhteyttä, koska se nopeuttaa matkustamista Hongkongin ja Manner-Kiinan välillä.Jerome Favre / EPA

Luotijunayhteys Kiinan ja Hongkongin välillä avautui sunnuntaina.

Yli 11 miljardin dollarin rautatieprojekti on herättänyt myös pelkoja hongkongilaisissa. Kriitikot epäilevät, että rautatieyhteyden myötä Hongkongin erityisasema kärsii.

Kiina sijoittaa yhdelle rautatieasemalle siirtolaisvirkamiehiä ja siellä noudatetaan Kiinan lakia. Kriitikoiden mukaan tämä on yksi tapa lisätä Kiinan keskushallinnon vaikutusvaltaa Hongkongissa.

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam kiitti avajaispuheessaan uutta junayhteyttä, koska se nopeuttaa matkustamista Hongkongin ja Manner-Kiinan välillä.

Rautatieyhteys mahdollistaa talouskasvun

Uuden luotijunayhteyden avulla kiinalaiset haluavat kasvattaa myös omaa talouttaan, koska alueen bruttokansantuote on 1,5 biljoonaa dollaria. Siellä asuu 68 miljoonaa ihmistä.

Liikenteellisen integraation myötä ihmiset sekä tavarat liikkuvat entistä nopeammin.

Hongkongista Manner-Kiinaan ulottuva uusi luotijunayhteys tarjoaa molemmille osapuolille mahdollisuuden päästä hyödyntämään Kiinan 25 000 kilometriä pitkää rataverkkoa.

Yhteistyön tuloksena syntynyt nopea junayhteys lisää talouskasvua sekä matkailua Kiinan ja Hongkongin välillä.

– Riippumatta siitä, mitä ajattelee uudesta linjasta, luotijuna on äärimmäisen kätevä, sanoi uudella junalla Shenzenistä Hongkongiin matkannut apulaisprofessori Feng Yan Kiinan viestintäyliopistosta Pekingistä.

– Vaikka se veisi jonkin aikaa, niin ennemmin tai myöhemmin ihmiset ymmärtävät, kuinka kätevä sen on.

Muutettu jutun otsikkoa ja täsmennetty artikkelin viimeisen sitaatin muotoiluja kello 15.33.

Lähteet: Reuters