Pääministeri Sipilä jättioperaatiosta: Valtionjohto presidenttiä myöten tiesi operaatiosta etukäteen

Sipilä puhui sunnuntaina Ylen pääministerin haastattelutunnilla, jossa hän kommentoi muun muassa KRP:n suuroperaatiota.

Pääministeri Juha Sipilä Ylen Pääministerin haastattelutunnilla Kesärannassa Helsingissä 23. syyskuuta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoi haastattelutunnilla lauantaina alkanutta KRP:n suuroperaatiota, jossa on otettu kolme ihmistä kiinni talousrikosepäilyyn liittyen. Yksi kiinniotetuista vapautettiin sunnuntaina. Hän sanoi, että valtiojohtoa on informoitu tapahtumien kulusta.

Sipilä sanoi, että hän on saanut tarkat tiedot, missä mennään ja että kyse on poikkeuksellisen isosta operaatiosta ja ilmeisen suurista talousrikkeistä, rahanpesusta ja veropetoksista.

– KRP kuitenkin vastaa tiedottamisesta, eivätkä poliitikot, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan puolustusministeriössä on valmistelussa lakialoite maakauppoihin liittyen ja hallituksen esitys siitä tullaan todennäköisesti tekemään ja joitakin tarkennuksia on tulossa maakauppa-asioihin, mutta tällä tapauksella ei ole kytköstä siihen.

Kiista kokoomuksen kanssa kaivertaa

Pääministeri Sipilää myönsi hermostuneensa lauantaina Jyväskylässä keskustan tapahtumassa.

Sipilän mukaan suuttumus johtui siitä, että hänen mukaansa on erittäin poikkeuksellista, että hallituspuoluekaveri ottaa tällä tavoin kantaa toisen puolueen toimintaan, kuin minkä kokoomus teki tiedotteen julkaistessaan perjantaina. Kokoomus syytti muita hallituspuolueita kokoomuksen kansanedustajien painostamisesta ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamukseen liittyvässä äänestyksessä.

– Itselleni tuli puun takaa se tieto, en olisin vähätellyt tai painostanut muita puolueita. Jokainen ryhmä tekee omana päätöksensä ja äänestyspäätökset ovat täysin eduskuntaryhmien omien päätösten varassa.

Sipilä penää kokoomukselta tietoa siitä, mihin väite siitä, että hän olisi yrittänyt vaikuttaa toisten puolueiden äänestyspäätöksiin perustuu.

– Olisi aika erikoista, että ottaisin kokoomuksen toimintaan kantaa, tulkinta on täysin väärä. Keskusteluyhteys meillä kuitenkin kokoomuksen kanssa on.

– Poliittisessa keskustelussa minua ärsyttää, jos pannaan arvoasioita tai muita asioita toisen suuhun. Minusta olisi kohtuullista, että asia oikeaisi. Tiedote ei synny ilman harkintaa, kyllä siinä pääministerin syyttäminen oli harkittua, mutta faktoihin se ei perustunut.

Sipilä painotti, että Soini on luvannut muuttaa käyttäytymistään ja eduskunnan äänestys ei koskenut aborttioikeuksia.

– Soinin puheita ei hallitus siunannut, ne edustavat Soinia, eivät hallituksen ja ulkopolitiikan linjaa, Sipilä halusi jälleen muistuttaa, korostaen, että maailmalla esiintyessään on silti syytä olla tarkkana.

Keskustelukulttuuriin olisi Sipilän mukaan kiinnitettävä huomiota koko poliittisessa kentässä.

– Keskustelukulttuuri on kärjistynyt ja some-viestinnässä nopeita, lyhyitä viestejä saattaa lähteä pienellä harkinta-ajalla, hän totesi.

Työttömyyskorvauksen karenssiasia ja rajanveto yrityksen koon kanssa pohdinnassa

Hallituksella on valmisteilla laki, jossa irtisanomisia pienistä yrityksistä helpotetaan.

Sipilä sanoi, että sen sijaan, että riitaan johtanutta työaikalakimuutosta lähdettiin viemään väkisin eteenpäin, päätettiin tehdä kohdennettu muutos ja helpottaa kaikkien pienimpien yritysten tilannetta.

– Lausuntokierros on käyty läpi ja lausuntopalautetta käydään nyt läpi ja sen perusteella tehdään hallituksen esitys. Rajanveto siitä, onko kysymys kymmenen vai 20 hengen yrityksistä, on hankalaa. Työttömyyskorvauksen karenssiasia on myös pohdittu, Sipilä kertoi.

Sipilän mukaan pienempien yritysten riski yhdessä työllisyysvaikutusten kanssa on esityksen takana.

– Koko maan työllisyysongelma ei toki ratkea tällä, olemme kuulleet työmarkkinajärjestöjä asiasta. Taistelu ei ole hallituksen tärkein, mutta työllisyysasteen parantaminen on keskeisimpiä tavoitteitamme. Jonkin toimen työllisyysvaikutusten laskeminen etukäteen on erittäin vaikeata.

Sipilä halusi tuoda esiin, että hallituksen lainvalmisteluvastuuta ja eduskunnan lainsäädäntövastuuta ei kuitenkaan voida ulkoistaa. Sipilän mukaan hallitus käy keskustelua ja voi tehdä kompromisseja edunvalvontaorganisaatioiden kanssa.

– Asia on kesken, enkä halua vielä arvioida lopputulosta, marraskuussa esitys on menossa käsittelyn jälkeen eduskuntaan, Sipilä summasi.

Eduskunta käsittelee sote-asioita aikataulujensa puitteissa

Sote-asiasta Sipilä totesi, että asia on nyt eduskunnan käsissä.

– Lait ovat tulleet eduskuntaan jo aikaa sitten, en lähde valiokunnan sisäistä aikataulua arvoimaan. Lisäaikaa eduskunnalle annettiin jo keväällä ja antaa sen nyt tehdä työnsä rauhassa.

Sipilä sanoi olevansa iloinen ylipäänsä hallituksen saavutuksista ja muun muassa työllisyyden kasvusta. Myös soten toteutumisen suhteen hän oli edelleen optimistinen.

Lue lisää