1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Airiston Helmi

Läheisen saaren asukas seurasi aitiopaikalta KRP:n operaatiota Rymättylän Säkkiluodossa

Leo Gästgivarin lauantaiaamu oli vähintäänkin mielenkiintoinen, mennessään katsomaan venettään hän löysi rannasta kaksi suurta kumivenettä miehiä täynnä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Rymättylän Säkkiluodon läheisessä Kattiluodon saaressa vapaa-ajan asunnon omistava Leo Gästgivar on seurannut jättimäisen poliisiratsian kohteeksi joutuneen saaren elämää jo vuosia.

– Lauantaiaamun herätys oli mielenkiintoinen. Katselin alas rantaan nähdäkseni, miten veneeni oli selvinnyt yöllisestä myrskystä, kun huomasin rannassa kaksi isoa RIB-kumivettä, joissa kummassakin oli parikymmentä miestä maastovehkeissä, Gästgivar luonnehti aamuista ihmetystään.

Gästgivar kertoi menneensä alas rantaan ja kuulleensa, että alkamassa on harjoitus ja veneiden pitävän rannassa suojaa tuulelta. Sen jälkeen mies kertoi ottaneensa mökillään kiikarit esiin ja ryhtyneensä seuraamaan venekuntien toimia.

– Pian veneet lähtivät lujaa vauhtia Säkkiluotoon päin ja Säkkiluodon takaa tuli näkyviin Rajavartioston ulkopartioalus Turva. Ajattelin vielä siinä vaiheessa, että harjoituksen aihe on varmaankin Turva-aluksen valtaus, mutta kumiveneet ajoivatkin suoraan Säkkiluotoon ja miehet nousivat maihin, Gästgivar kertoi.

Myöhemmin Kattiluodon asukas kertoi havainneensa muun muassa Rajavartiolaitoksen Dornier-valvontakoneen pyörivän ilmassa vartioimassa aluetta.

Gästgivar sanoo seuranneensa jo vuosia Säkkiluodon tapahtumia eli siitä lähtien, kun omistajan ensimmäistä rakennusta sinne rakennettiin.

– Aikamoista touhua se on ollut koko ajan, mutta ketään siellä ei käy, ainoastaan joku huoltovene pari kertaa viikossa.

– Saaressa on pari rivitaloa, joiden keskellä on joku pyöreä rakennus, mutta tyhjillään rakennukset ovat vuodesta vuoteen, mitään käyttöä niillä ei ole, Gästgivar kertoi.

Lue myös:

Sisäministeri Mykkänen Airiston operaatiosta: Poikkeuksellinen tutkinta, toteutettiin suunnitelmien mukaan

Puolustusministeri Jussi Niinistö: Ulkomaalaisten maakauppoja koskeva lakiesitys eduskunnalle marraskuussa

KRP: Talousrikosepäilyä Turun saaristossa on selvitetty verottajan kanssa helmikuusta alkaen – pidätetyt ulkomaan kansalaisia

Miksi Turun saaristoon iskettiin kommandopipot päässä ja konepistoolit kädessä "normaalissa talousrikosjutussa"? – Näistä 9 asiasta poliisi vaikenee

KRP:n kolmesta kiinniottamasta yksi vapaaksi Turun saariston jättioperaatiossa