1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lasten seksuaalinen hyväksikäyttö

Katolisen pedofiilipapin uhri Shaun Dougherty Ylen haastattelussa: "Pappi raiskasi minut suihkussa 13-vuotiaana"

Pennsylvanialaisessa pikkukaupungissa kasvanut Shaun Dougherty vaikeni kokemuksistaan vuosikymmeniä, kuten moni muukin. Elokuussa julkaistun raportin mukaan Pennsylvaniassa yli tuhat lasta joutui katolisten pappien hyväksikäyttämiksi.

lasten seksuaalinen hyväksikäyttö
Shaun Dougherty
Yhdysvalloissa tuli elokuussa ilmi maan historian toistaiseksi laajin katolisten pappien pedofiliaskandaali. Yksi monista uhreista on Shaun Dougherty, joka kertoo videolla oman tarinansa.

New YorkShaun Dougherty oli 10-vuotias ja polleana päästyään papin syliin ajamaan autoa. Kesken matkan Dougherty hämmentyi. Papin kädet olivat hänen housuissaan.

– Hän hyväili sukuelimiäni. Kun katsoin alas, pappi käski katsomaan tuulilasista ulos ja keskittymään ajamiseen. 'Sinä ajat, ja olemme vastuullasi', pappi sanoi, Dougherty muistelee.

Dougherty ei voinut käsittää, mistä oli kyse. Tosin päivänselvää oli, että tilanne oli epämukava. Koskaan aiemmin kenenkään sylissä kukaan aikuinen ei ollut tehnyt Doughertylle vastaavaa.

Doughertyn elämän pysyvästi muuttaneet tapahtumat alkoivat vuonna 1980 Pennsylvaniassa Johnstownissa. Dougherty tuli hartaan katolisesta suurperheestä, ja vanhemmat laittoivat lapsensa katoliseen kouluun.

Pappi koulutti sietämään alati enemmän

Pahaksi onnekseen Shaun Doughertyllä oli punaiset hiukset. Ne olivat papin mieleen, ja hän alkoi osoittaa Doughertylle erityishuomiota. Hän pääsi alttaripojaksi.

– Pappi vei meidät alttaripojat usein seremonioiden jälkeen McDonald’siin syömään. Meidän yhdeksänlapsisessa perheessämme ei usein päässyt ravintolaan. Jälkikäteen olen ymmärtänyt, että kaikki automatkat pikaruokaravintolaan pappi ahdisteli minua seksuaalisesti, Dougherty kertoo.

– Lapsi ei käsitä, mitä siinä tapahtuu. Ensin sen selitti itselleen vahingoksi. Sitten seuraukseksi siitä, että pappi vain rakastaa niin paljon. Tosiasiassa hän kuitenkin koulutti meitä sietämään koko ajan enemmän ja enemmän.

Doughertyn mukaan pappi aloitti kutittamalla, mutta siirtyi asteittain hieromiseen, hyväilyyn ja kourimiseen. Ahdistelu oli päivittäistä.

Kun Dougherty oli 13-vuotias, pappi raiskasi hänet. Painajaista oli siihen mennessä kestänyt kolme vuotta.

Dougherty kertoo katsoneensa pappia tuolloin niin tiukasti, että hänen ahdistelunsa loppui siihen paikkaan.

– Minun lähin yhteyteni Jumalaan oli hirviö, seksuaalinen saalistaja.

Shaun Dougherty
Shaun Dougherty on saanut parhainta apua keskusteluista tavallisten ihmisten ja saman kokeneiden kanssa. Hän kokee, että perinteinen terapia ei hänelle toimi.Nina Svahn

Kouluaikana ahdistelukokemukset vaiettiin kuoliaaksi

Doughertyn lisäksi papin suosimia punapäisiä poikia oli koulussa muitakin. Tosin vasta vuosien päästä selvisi, että hekin olivat saman papin hyväksikäytön uhreja. Osa joutui tekemään papille asioita, joista Dougherty sanoo, ettei tänä päivänäkään kehtaisi pyytää omalta vaimolta.

Kouluvuosina tapahtumista ei hiiskuttu. Kun pappi raiskasi Doughertyn suihkussa, paikalla oli toinenkin poika. He puhuivat vuoden 1983 episodista ensimmäisen kerran vuonna 2014.

– Vaikeneminen on yhdistelmä monia asioita. Katolisessa ympäristössä ei puhuta seksistä. Tuon ikäisenä ei edes tiennyt, mitä seksi on. Toisaalta ei voinut ryhtyä valittamaan henkilöstä, josta kaikki pitivät.

Kirkonmiehet peittelivät rikoksia vuosikymmeniä

Vuosikymmenien vaikenemisen aika on nyt ohi. Dougherty istui toimittajien edessä eturivissä, kun Pennsylvanian oikeusministeri esitteli elokuussa raportin lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä katolisessa kirkossa.

Laajan raportin mukaan yli 300 pappia käytti lapsia seksuaalisesti hyväkseen vuosikymmenien ajan. Uhreja on yli tuhat, Pennsylvanian oikeusviranomaisten mukaan todennäköisesti jopa useita tuhansia.

Raportista käy selväksi, että seksuaalisen hyväksikäytön lisäksi tapahtui toinenkin rikos, kun seksuaalirikosepäilyistä ei ilmoitettu poliisille. Raportin mukaan papit raiskasivat tyttöjä ja poikia, mutta kirkonmiehet eivät puuttuneet rikoksiin vaan peittelivät asiaa.

Shaun Dougherty
Shaun Dougherty pitää nykyään menestyvää ravintolaa New Yorkin Long Islandilla.Nina Svahn

Doughertyn ahdistelija vain siirrettiin muualle

Doughertynkin ahdistelijapappi sai siirron toiseen seurakuntaan. Oppilaille ei siirron syytä kerrottu. Myös Dougherty pyydettiin pakkaamaan papin työhuoneen tavaroita laatikoihin. Kirjoja pakatessa ylähyllyltä paljastui hyllyrivillinen miehen anatomiaa käsitteleviä lehtiä ja kirjoja.

– Olen vakuuttunut, että hän oli pakkomielteisen kiinnostunut miehen sukupuolielimistä ja halusi selvittää päivälleen, milloin olimme seksuaalisesti kypsiä.

Doughertyn kanssa pappi onnistui.

– Ensimmäinen erektiokokemukseni oli papin käsissä.

Traumat saivat yrittämään itsemurhaa

Kokemukset jättivät Doughertylle syvät haavat. Hänestä tuli uhmakas ja auktoriteettien kunnioittaminen ei oikein vieläkään onnistu. Koulunsa Dougherty kävi kuitenkin loppuun.

Vanhemmilleen hän kertoi kouluvuosien tapahtumista ensimmäisen kerran vasta 21-vuotiaana, mutta heidän oli vaikea uskoa poikaansa. Dougherty hukutti tuskaansa monenlaisiin päihteisiin, ja 24-vuotiaana hän oli hengenvaarallisen ahdistunut.

– Otin 300 pilleriä unilääkettä ja yritin itsemurhaa. Kaikeksi onneksi olin tuossa elämäni aallonpohjassa käyttänyt niin paljon erinäisiä kemiallisia aineita ja alkoholia, etteivät ne tehonneet, vaan heräsin valtavaan pahoinvointiin.

Dougherty oksensi tuntikausia, eikä kertonut samassa asunnossa asuneelle veljelleen pahoinvoinnin syytä. Vatsan tyhjennyttyä hän kävi nukkumaan ja heräsi seuraavana aamuna töihin.

– Herätessäni ensimmäinen ajatukseni oli, ettei Jumalakaan halua minua, Dougherty sanoo. Ensimmäistä kertaa hänen silmänsä kostuvat ja ääni on sortua.

Shaun Dougherty
Shaun Doughertyä vuosia hyväksikäyttänyt pappi ei ole joutunut rikosoikeudelliseen vastuuseen. Kirkko siirsi hänet toiseen seurakuntaan.Nina Svahn

”Olen antanut papille anteeksi”

Dougherty on päässyt jaloilleen. Nykyään hän omistaa New Yorkissa Long Islandilla menestyvän ravintolan. Vakituinen koti on kuitenkin edelleen Johnstownissa, Pennsylvaniassa. Kirkossa hän ei käy kuin hautajaisissa. Hajut ja paikka tuovat traumat pintaan.

Traumojen lähde voi myös kävellä Doughertyä kotikonnuilla vastaan, sillä pedofiilipappi asuu viiden minuutin ajomatkan päässä Doughertyn talosta.

Dougherty on helpottunut siitä, ettei ole kohdannut pappia. Hän toivoo, ettei se päivä tule koskaan.

– Olen antanut papille anteeksi. Hänellä täytyy olla hyvin pahoja ongelmia. Ei kukaan synny lasten seksuaaliseksi hyväksikäyttäjäksi. Hän tarvitsee yhtä paljon apua kuin uhrinsa. Eniten loukkaa, kuinka kirkko on toiminut peitellessään tapahtumia.

Pennsylvaniassa ajetaan lakimuutoksia uhrien oikeuksien parantamiseksi

Pennsylvanian tutkimusraportissa oikeusviranomaiset suosittavat, että lapsen seksuaalisen hyväksikäytön rikosoikeudellisesta vanhenemisajasta luovuttaisiin. Pennsylvaniassa pedofiliauhrin pitää olla alle 50-vuotias, jotta syytteet voidaan nostaa.

Dougherty kampanjoi lakimuutosten puolesta, mutta sanoo, että vastassa on katolinen kirkko.

– Kirkko käyttää valtaa ja varallisuuttaan estääkseen lakimuutokset. Pennsylvaniassa se kuluttaa lainsäätäjien lobbaamiseen 12 788 dollaria jokaisena istuntopäivänä, Dougherty laskee.

Shaun Dougherty
Shaun Doughertyn mielestä katolinen kirkko on keskittynyt suojelemaan mainettaan.Nina Svahn

Yhdysvalloissa moni osavaltio on poistanut tai pidentänyt lasten seksuaalisen hyväksikäytön vanhenemisaikoja. Mutta esimerkiksi Marylandissa ja New Yorkissa yritykset ovat epäonnistuneet.

Pennsylvaniassa oikeusviranomaiset esittävät lisäksi tutkimusraportissaan, että osavaltiossa avattaisiin kahden vuoden aikaikkuna, jolloin uhrit voisivat nostaa siviilikanteen hyväksikäyttäjää vastaan riippumatta siitä, kuinka kauan aikaa rikoksesta on kulunut.

Shaun Doughertyn mielestä katolisen kirkon pitäisi alkaa elää niin kuin opettaa ja tunnustaa, että sen riveissä on pedofiilipappeja.

– Katolinen kirkko on liian huolissaan maineestaan. Maineen suojaaminen on maksanut heille maineen menettämisen.

*Kuuntele myös: *

Tiedeykkönen: Katolisen kirkon hyväksikäyttöskandaali – 1950-luvulla pappiskoulutukseen riitti toisen papin suositus

rippituoli
Maailma on toistuvasti saanut järkyttyä katolisen kirkon ympärillä ja sisällä esiin tulleista lasten hyväksikäyttötapauksista. Miksi näin on voinut tapahtua ja mitä kirkossa tapahtuu nyt?
Lue seuraavaksi