1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Italia

Italiassa poliittinen kärhämä – virkamiehiä uhkailtu, ellei budjettiin löydy rahaa vaaleissa luvattuihin uudistuksiin

Julkisuuteen on vuotanut äänite, jonka sisältö ei ole mairitteleva puhujilleen.

Italia
Italian pääministeri Giuseppe Conte Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa.
Italian pääministeri Giuseppe Conte Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa.Jim Lo Scalzo / EPA

Italiassa käydään kiivasta poliittista kiistaa. Valtion virkamiehiä uhataan erottamisella, mikäli he eivät löydä rahaa maaliskuun vaaleissa luvattuihin uudistuksiin, kuten perustulotukeen.

Skandaalin taustalla on nauhoite, joka on vuotanut julkisuuteen sunnuntaina. Tallenteen sisältö on noloa kuultavaa populistihallituksesta vain muutamia päiviä ennen kuin se esittää vuosittaisen budjettinsa.

Äänitteellä käytetään rumaa kieltä, muun muassa virkamiehiä nimitellään ”paskakasoiksi” ja valtiovarainministeriön työntekijöitä uhkaillaan irtisanomisilla, jos rahaa ei löydy.

Pääministeri Giuseppe Conten hallituksen tiedottaja Casalino kertoi sunnuntaina, että äänitys tehtiin "yksityisen keskustelun" aikana toimittajien kanssa ja valitti "luottamuksellisuuden rikkomisesta". Nauhan ovat tehneet kaksi Huffington Postin toimittajaa. Italian media julkaisi sen. Äänite tuli La Repubblica –verkkosivustolle ja sen jälkeen myös Youtubeen.

Italian hallitus koostuu populistisen Viiden tähden liikkeen ja äärioikeistolaisen Legan liittoumasta. Se teki joukon kalliita sitoumuksia yhteiseen hallitusohjelmaan, jonka hallitus uskoo rahoittavan talouskasvua.

Perjantaina pyrittiin ratkaisemaan poliittista umpikujaa. Pääministeri tapasi muita ministereitä.

Italiassa käyty keskustelu on huolestuttanut myös rahoitusmarkkinoita. Aiemmin viime viikolla EU:n talousasioista vastaava komission jäsen Pierre Moscovici totesi, että Italian on esitettävä "uskottava" talousarvio tulevalle vuodelle ja kritisoi maan hallitusta.

Lue myös:

Valtaannousu ei ollutkaan populisteille myrkkyä – Italiassa La Lega on noussut maan suurimmaksi puolueeksi

Italia uhkaa lakkauttaa maksunsa EU:lle – sisäministeri ja presidentti rajussa pakolaisriidassa

Italian hallitus vaatii: Tieyhtiön maksettava Genovan turmasillan kunnostaminen

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi