EU-komissio vaatii selvitystä – Danske Bank joutuu avaamaan rahanpesusotkunsa

Komissio haluaa tietää, mikä valvonnassa meni pieleen.

Danske Bank
Danske Bankin konttori Tallinnassa.
Danske Bankin konttori Tallinnassa.Raigo Pajula / AFP

Euroopan komissio vaatii selvitystä valvontapuutteista, jotka johtivat Danske Bankin Viron-yksikön laajaan rahanpesusotkuun. Komissio on jo kirjelmöinyt asiasta Euroopan pankkiviranomaiselle EBA:lle.

Komissio on pyytänyt virastoa selvittämään valvonnanpuutteet. Komissio haluaa tietää, mikä valvonnassa meni pieleen.

Viime viikolla Danske Bankin toimitusjohtaja Thomas Borgen ilmoitti eroavansa tehtävästään rahanpesuepäilyjen takia.

Ole Andersen, Thomas Borgen ja Carol Sergeant tiedotustilaisuudessa Kööpenhaminassa
Ole Andersen (vas.), Thomas Borgen ja Carol Sergeant tiedotustilaisuudessa Kööpenhaminassa keskiviikkona.Mads Claus Rasmussen / EPA

Pankin omassa selvityksessä ilmeni, että sen Viron-yksikössä on ollut ongelmia. Viron kautta virtasi vuosina 2007–2015 ainakin 200 miljardia euroa 15 000 asiakkaalle Viron ulkopuolelle.

Danske Bank ei itse ryhtynyt arvioimaan, miten suuri osuus miljardien summasta on rahanpesua. Pankin kuitenkin kertoo, että vajaa neljännes rahoista oli peräisin Venäjältä.

Skandaali on aiheuttanut useita tutkimuksia, muun muassa Tanskassa ja Britanniassa. Ilmitulleita rahanpesuepäilyjä on jo selvitetty usealla taholla.

Tanskan finanssivalvonta ilmoitti viime viikolla avaavansa asiasta uudelleen tutkimukset, jotka päättyivät toukokuussa. Finanssivalvonnan mukaan pankki oli antanut valvojalle harhaanjohtavaa tietoa.

Vyyhti on myös Tanskan valtionsyyttäjän talousrikosyksikön tutkittavana. Lisäksi Viron ja Yhdysvaltojen viranomaiset tutkivat asiaa.

Lue myös:

"Ei kuulosta siltä, että olisi välillä vain unohtunut kysyä taustoista" – Danske-vyyhdin tutkinta voi olla haastavaa, ennakoi KRP:n asiantuntija

Finanssivalvonta Danske Bankin skandaalista: "Viimeistään nyt jokainen ymmärtää, miten tärkeää on rahanpesun estäminen"

Danske Bankin selvitys: Rahanpesuongelma perittiin suomalaiselta Sampo-konsernilta

Danske Bankin pääjohtaja eroaa 200 miljardin euron rahanpesuskandaalin takia, mukana vyyhdissä Sampo-pankin vanhoja asiakkaita

Lähteet: AFP, Reuters, STT