Hyppää sisältöön

Ihmisroska-puheet eivät johda oikeustoimiin – eikä kodittomasta otettu uutiskuvakaan

Oululaisvaltuutetun ihmisroska-puheista oli tehty kaksi tutkintapyyntöä. Lisäksi sanomalehti Kalevan aiheen uutisoinnissa käyttämästä kuvituskuvasta oli tehty rikosilmoitus.

Riikka Moilanen myöntää että hänen aasinsiltansa oli tosi huono. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Oulun poliisi ei aloita esitutkintaa oululaisen keskustan kaupunginvaltuutetun Riikka Moilasen ihmisroska-puheesta tehdyistä tutkintapyynnöistä. Poliisi ei myöskään aloita rikostutkintaa rikosilmoituksesta, joka liittyi ihmisroska-uutisointiin sanomalehti Kalevassa.

Moilasen Oulun kaupunginvaltuustossa lausumasta kommentista oli tehty kaksi tutkintapyyntöä poliisille. Toisessa aiheena oli kiihottaminen kansanryhmää vastaan, toisessa kunnianloukkaus.

Poliisi ei aloita esitutkintaa kummastakaan tutkintapyynnöstä. Rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisilaitokselta kertoo, että esitutkintaa ei aloiteta, koska tunnusmerkistö ei täyty kumpaakaan rikokseen.

– Rikoslaissa kiihottaminen kansanryhmää vastaan on lähinnä etniseen alkuperään, rotuun, kansalliseen, uskonnolliseen tai niihin rinnastettavaan liittyvää. Myöskään kunnianloukkauksen tunnusmerkistö ei täyty, koska Moilanen puhui valtuuston kokouksessa yleisellä tasolla, eikä mistään nimenomaisesta henkilöstä.

Ilmoituksen kunnianloukkauksesta sanomalehti Kalevaa vastaan oli tehnyt oululainen koditon. Rikosilmoitus koski sanomalehti Kalevassa julkaistua ihmisroska-kohuun liittyvän uutisen kuvaa, jossa rikosilmoituksen tehnyt esiintyi. Kuva oli otettu niin, että mies on selkä kameraan päin.

Poliisin mukaan Kalevan ottaman kuva ei täytä kunnianloukkauksen tunnusmerkistöä. Kiiskinen sanoo, että kun ihmisestä otetaan kuva ja vaikka se olisi takaapäin, on hyvin tavallista, että läheiset ja tuttavat saattavat tunnistaa kuvasta kyseisen henkilön.

– Jos tulkinta olisi se, että Kaleva olisi syyllistynyt rikokseen, olisi meillä aika paljon rikoksia tutkittavana, kun media käyttää tällaisia yleiskuvia jutuissaan paljon. Jos kasvot olisivat näkyneet, olisi tilanne ollut eri. Etenkin kun tämä asiayhteys ja jutun teema oli, mikä oli.

– Jokainen tutkintapyyntö tai rikosilmoitus on kuitenkin yksilöllinen ja esitutkinnan käynnistäminen pohditaan aina erikseen tapauskohtaisesti, Kiiskinen toteaa.

Lue lisää:

Uutista on päivitetty ja tarkennettu 24.9. kello 10.06: Uutiseen on lisätty tarkempaa tietoa poliisilta. Jutussa alun perin ollut esitutkinnan lopettamisen syy: "Poliisi kertoo Ylelle, että esitutkintaa ei aloiteta, koska Moilanen puhui yleisellä tasolla eikä kenestäkään yksityishenkilöstä" viittasi vain siihen, miksi poliisi lopetti esitutkinnan kunnianloukkauksesta. Juttuun on päivittämisen yhteydessä lisätty laajemmat perustelut poliisilta siitä, miksi poliisi lopettaa esitutkinnan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

.
.