Takaa-ajotilanteessa autoihin törmänneelle kuskille vankeustuomio – ei tuomittu murhan yrityksistä

Poliisin takaa-ajama mies törmäsi kahteen autoon pakomatkallaan Oulunsalossa. Syyttäjä vaati lisäksi tuomiota murhan yrityksistä, koska sen mukaan mies olisi yrittänyt törmätä myös poliisiautoihin, mutta miestä ei tuomittu näistä rikoksista.

rikokset
Oulussa Hailuodontiellä takaa-ajotilanteessa 19.4.2018 sattunut kolmen auton kolari.
Tapahtumasarja käynnistyi 19.huhtikuuta 2018.Risto Degerman / Yle

Oulussa poliisia huhtikuussa 2018 paennut ja poliisiautoon törmännyt mies on tuomittu kolmen vuoden vankeustuomioon törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, neljästä laittomasta uhkauksesta, kolmesta virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta sekä kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

Tilanne käynnistyi, kun poliisi sai tiedon mahdollisesta asuntomurrosta ja pahoinpitelystä Oulun Heinäpäässä ydinkeskustan lähellä.
Takaa-ajotilanne syntyi, kun poliisi sai tiedon, että mies ajoi autoa Oulusta Kempeleen suuntaan. Poliisin tavoitettua pakoauton jatkoi se matkaa Kempeleestä Oulunsaloon. Pakoauton nopeus nousi enimmillään 180 kilometriin tunnissa.

Kartta
Kolaripaikka sijaitsee Oulun eteläpuolella.Yle Uutisgrafiikka

Hailuodontiellä auto törmäsi poliisiautoon, joka oli jätetty tyhjillään tielle esteeksi. Sen jälkeen auto törmäsi vastaantulevaan autoon, jonka kuljettaja loukkaantui. Myös pakoauton kuljettaja ja kyydissä ollut henkilö loukkaantuivat kolarissa.

Kuljettajaa syytettiin kolmesta murhan yrityksestä, koska syyttäjän mukaan hän yritti törmätä muihinkin poliisiautoihin ja törmäykset olisivat voineet viedä poliisien hengen. Sen sijaan käräjäoikeus katsoi päätöksessään, että kyseessä oli törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen.

Toisessa poliisiautoista oli tapahtumahetkellä yksi poliisimies ja toisessa kaksi.

Miehen verestä löytyi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lausunnon mukaan muun muassa kokaiinia.

Lue myös:

Pakomatka päättyi törmäykseen poliisiauton kanssa – kolme loukkaantui

Oulussa poliisiautoon törmännyt huumekuski saa syytteet kolmesta murhan yrityksestä