Maakunta kokoaa leveät hartiat superlupaustensa tueksi – Hiihtäjä, hyppääjä, nyrkkeilijä ja meloja saavat tukea toisistaan

Yhteen kaupunkiin on osunut samanaikaisesti neljä nuorta urheilijaa, joiden tähtäin on omien lajiensa arvokisoissa ja jopa olympialamitaleissa.

urheilumitalit
Mikko Kolehmainen toimii kummina Miika Nykäsen, Vilma Viitasen sekä Jessica ja Jasmin Kähärän ryhmälle.
Mikko Kolehmainen toimii kummina Miika Nykäsen, Vilma Viitasen sekä Jessica ja Jasmin Kähärän ryhmälle.Petri Vironen / Yle

Jasmin Kähärä, Jessica Kähärä, Vilma Viitanen ja Miika Nykänen. Nimet eivät vielä nostata juuri sykettä suuren yleisön sydämissä.

Lähellä se hetki kuitenkin on, sillä kaikki ovat urheilu-uransa läpimurron kynnyksellä.

Nelikon tueksi on Mikkelissä perustettu uusi tukiryhmä, jonka tarkoituksena on siloittaa nuorten tietä terävimmälle huipulle. Maakunnallisena tavoitteena on leipoa jopa olympiavoittajia.

Etelä-Savon kaltainen muuttotappiomaakunta menettää herkästi parhaat urheilijansa suuriin kaupunkeihin parempien opiskelu- ja harjoitusmahdollisuuksien takia. Tuoreen tallin avulla nuoret on tarkoitus pitää urheilijat kasvattajaseurojen väreissä.

–Tämä on yksilöurheilijoiden ryhmä, joka turvaa urheilijoiden laadukkaan harjoittelun ja menestyksekkään urheilijan elämän. Uudet suomalaiset olympiavoittajat tehdään nyt. Tämä on yksi vastaus myös huippu-urheilun rahoitukseen, josta on paljon puhuttu, tallin taustalla olevan Etelä-Savon Liikunnan aluejohtaja Heino Lipsanen muistuttaa.

Entisenä maajoukkuemailerina tunnettu Lipsanen vakuuttaa, että mukaan valituilla urheilijoilla on mahdollisuus edetä aivan kansainväliselle huipulle saakka.

– Me luomme edellytykset sille.

Hiihtäjä, hyppääjä, nyrkkeilijä ja meloja

Ryhmään valikoituneet lupaukset edustavat kaikki omia lajejaan. Mukana on hiihtäjä, yleisurheilija, nyrkkeilijä ja meloja.

Nykänen on meloja, joka on jo tovin edustanut Suomea melonnan aikuisten arvokisoissa. Parhaimmillaann mies on jo melonut kaksikoissa EM-kisojen pistesijoille..

Vilma Viitanen on nyrkkeilijä, joka on voittanut kovassa lajissa jo oman ikäluokkansa EM-hopeaa.

Jasmin Kähärä on ollut hiihdossa oman ikäluokkansa ylivoimainen ykkönen Suomessa ja käynyt kokeilemassa vauhtiaan jo aikuisten maailmancupissa.

Jessica Kähärä on yleisurheilija, joka nappasi kesällä EM-hopeaa korkeudessa ja –pronssia pituudessa.

Jessica Kähärä
Vesa Pöppönen / AOP

Kymmenen vuoden uurastus edessä?

Saimaa Sport Pro Teamiksi nimetyn tallin sparraajana ja esikuvana toimii mikkeliläinen olympiavoittaja Mikko Kolehmainen. Kolehmainen meloi olympiakultaa Barcelonassa 1992. Vuotta myöhemmin Kolehmainen kahmi MM-kultaa Kööpenhaminassa. Molemmat arvokisavoitot tulivat 500 metrin kajakkiyksiköissä.

Nelikon kokenein Miika Nykänen seuraa Kolehmaisen jälkiä melonnassa, jonka huipulle pääsyy vaatii vuosien ankaran harjoittelurääkin. Mitään takeita arvokisamitaleista ei ole.

– Kymmenen vuotta siihen näillä nuorilla menee. Pitää muistaa, että he ovat vasta uransa alussa, mutta tällainen yhteinen ryhmä on aivan loistava tapa olla heidän tukenaan, Mikko Kolehmainen sanoo.

Miika Nykänen pitää taloudellisen tuen lisäksi tärkeänä, että eri lajien urheilijat voivat olla toistensa tukena onnistumisten ja epäonnistumisten hetkellä.

– Voimme oppia toisiltamme ja käydä vaikka tutustumassa toistemme lajeihin, Nykänen pohtii.

Jokaiselle ryhmän jäsenellä on selkeänä tavoitteena menestyminen maailman huipulla. Joukon kuopus Jessica Kähärä pääsee testaamaan omia kykyjään seuraavaksi Argentiinaan nuorten olympialaisiin.

– Aivan mahtavaa päästä mukaan, sillä olen kuullut, että siellä on aivan samanlaiset olosuhteet kuin oikeissakin olympialaisissa.

Jasmin Kähärä on hallinnut oman ikäluokkansa hiihtokilpailuja näytöstyyliin. Alkavan talven päätavoitteet ovat nuorten MM-hiihdot Lahdessa.

– Siellä tavoitteena on mitalisija, mutta pidemmällä tähtäimellä olympialaiset. Olympiakulta on ollut tavoitteena niin pitkään kuin muistan.

Jasmin Kähärä
Jasmin Kähärä hallitsee hiihtolatuja omassa ikäluokassaan.Petri Vironen / Yle

Korjattu 25.9.2018 kello 9.03: Vilma Viitasen nimi. Aiemmin jutussa luki virheellisesti Vilma Nykänen.