Kiina nosti yhdysvaltalaistuotteiden tullimaksuja – Neuvottelut kauppasodan ratkaisemiseksi umpikujassa

Kiina syyttää uudessa raportissa Yhdysvaltoja kaupankäynnillä kiusaamisesta ja taloudelliseen ylivaltaan pyrkimisestä.

Kauppasota
Kiinan presidentin Xi Jinpingin mukaan uusi silkkitie on puhtaasti taloudellinen hanke, jonka päämäärä on luoda vaurautta ja vakautta. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ei ole ottanut julkisuudessa selvää kantaa Kiinan miljardihankkeeseen.
Kauppasota Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä kiristyy. Kuvassa maiden presidentit Xi Jinping ja Donald Trump.Roman Pilipey / EPA

Kiina asetti tänään voimaan viiden ja kymmenen prosentin lisäverot lukuisille Yhdysvalloista tuotaville tuotteille. Korotetut tullimaksut koskevat 5 207 tuotetta, joiden yhteenlaskettu arvo on noin 60 miljardia dollaria.

Uudet tullimaksut eivät kohdistu selvästi yhteen tuoteryhmään, vaan ne vaikuttavat laajasti aina hunajasta teollisiin kemikaaleihin.

Nyt voimaan astuneet tullimaksut ovat viimeisin käänne Yhdysvaltain ja Kiinan välisessä kauppasodassa. Viime viikolla presidentti Donald Trumpin hallinnon raportoitiin kaavailevan uusia tullimaksuja, jotka koskisivat noin 200 miljardin arvosta tuontia Kiinasta.

Kiristyvän kauppasodan taustalla on lukuisia syitä.

Yhdysvaltojen mukaan Kiina on painostanut ulkomaalaisia yrityksiä luovuttamaan osaamistaan kiinalaisten haltuun. Washington myös katsoo, että Pekingin tuki valituille kiinalaisille yrityksille vääristää kansainvälistä kilpailua ja heikentää Yhdysvaltain taloudellista asemaa.

Kauppatase hiertää Yhdysvaltoja

Yhdysvallat ostaa Kiinasta lähes kolme kertaa enemmän tuotteita kuin Kiina Yhdysvalloista. Viime vuonna Yhdysvaltojen tuonti Kiinasta nousi 430 miljardiin dollariin, kun vienti jäi 154 miljardiin dollariin. Pelkästään tämän vuoden elokuussa kauppataseen ylijäämä oli Kiinan eduksi 31 miljardia dollaria.

Kiina on tarjoutunut vähentämään kauppataseen ylijäämää ostamalla Yhdysvalloista lisää kaasua ja muita raaka-aineita, mutta toistaiseksi maa ei ole taipunut Yhdysvaltain vaatimuksiin laajemmista kauppa- ja talouspolitiikan uudistuksista.

Wall Street Journalin mukaan Kiinan edustajat ovat peruneet osallistumisensa kahdenkeskisiin neuvotteluihin kiristyvän tilanteen ratkaisemiseksi. Viimeksi maiden välinen neuvottelukunta tapasi elokuun lopulla, mutta keskustelut päättyivät tuloksetta.

Maanantaina Kiinan hallitus julkaisi raportin, jossa se syytti Trumpin hallintoa "kaupankäynnillä kiusaamisesta" ja taloudelliseen ylivaltaan pyrkimisestä. Kärjekkäästi muotoillun raportin mukaan Peking haluaa kauppakiistoihin "kohtuullisen ratkaisun", mutta mitään viitteitä mahdollisista myönnytyksistä raportti ei sisältänyt.

Lue lisää:

Kiinan ja Yhdysvaltain kauppakiista kiristyi taas uusien tullien myötä – neuvottelut päättyivät tuloksetta

USA:n ja Kiinan kauppasota paheni jälleen – Kiinan tulli tähtää tuhansiin amerikkalaistuotteisiin

Lähteet: AP