1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. salametsästys

Tuhansia euroja maksanut hollanninpaimenkoira Murwi jahtaa salametsästäjiä Zimbabwessa – "Ennen salametsästäjät hallitsivat yötä, nyt kaikki on muuttunut"

Sarvikuonoja uhkaa salametsästyksen takia hiljainen sukupuutto. Zimbabwessa on jäljellä alle tuhat sarvikuonoa, ja aika käy vähiin kamppailussa salametsästäjiä vastaan.

Tuhansia euroja maksava koira maksettiin joukkorahoituksella. Murwi harjoittelee monta kertaa päivässä ja jäljittää ihmisiä oppiakseen löytämään salametsästäjiä. Kuva: Fredrik Lerneryd

– Tuolla on sarvikuono!

Reilly Travers osoittaa horisonttia. Ja tosiaan, kaukana näkyy liikkuvaa kiveä muistuttava möykky.

Mutta terävä sarvi ei törrötä ylpeänä kohti taivasta. Imiren suojelualueella sarvikuonojen sarvet on sahattu irti, jotta salametsästäjille ei olisi saalista.

Travers johtaa suojelualuetta, joka sijaitsee parin tunnin ajomatkan päässä Zimbabwen pääkaupungista Hararesta kaakkoon. Täällä sarvikuonoja pidetään jatkuvasti silmällä.

Murwi-koiran lähelle eivät saa mennä kuin sen kouluttajat. Kuva: Fredrik Lerneryd

Kymmenen vuotta sitten Imiressä tapettiin neljä sarvikuonoa, juuri kun uusi salametsästysaalto oli alkamassa.

– He saapuivat pian pimeyden laskeuduttua, pahoinpitelivät vartijat ja heittivät akkuhappoa yhden kasvoille. Hän on edelleen sokea, Travers kertoo.

Suojelualueella elävät sarvikuonot ovat tottuneet ihmisiin, ja tulevat ruuan perässä herkästi heidän luokseen.

– Salametsästäjät ampuivat sarvikuonomme sarjatulella. Se oli todella traagista ja suuri menetys koko Zimbabwen sarvikuonokannalle.

Vuosina 2007–2009 neljäsosa Zimbabwen sarvikuonoista kuoli salametsästäjien luoteihin (siirryt toiseen palveluun).

Reilly Travers pyörittää myös projekteja Imireä ympäröivissä kylissä, opettaakseen ihmisille, kuinka arvokkaita eläimet ovat. Kuva: Fredrik Lerneryd

Koko Afrikassa on viimeisten kymmenen vuoden aikana salametsästetty yli 7 000 sarvikuonoa. Pelkästään Etelä-Afrikassa tapettiin viime vuonna jopa kolme sarvikuonoa päivässä.

Afrikassa arvioidaan olevan runsaat 5 000 suippohuulisarvikuonoa ja vähän yli 20 000 leveähuulisarvikuonoa. Suurin osa niistä tallustaa Etelä-Afrikan luonnonpuistoissa.

Zimbabwessa sarvikuonoja on jäljellä enää alle tuhat.

Arvokkaampi kuin kokaiini

Sarvikuonon sarvi on kilohinnaltaan usein kalliimpaa kuin kulta, timantit tai kokaiini. Sarvikuonojen sarvien uskotaan parantavan monia sairauksia, ja norsunluusta tehdään koriste-esineitä, joiden uskotaan tuovan onnea.

Kirahveja uhkaa hiljainen sukupuutto. Kannat ovat romahtaneet 40 prosenttia viimeisten 30 vuoden aikana. Kuva: Fredrik Lerneryd

Ennen 1970-lukua sarvikuonojen salametsästys ei ollut suuri ongelma. Mutta se kasvoi samaan tahtiin kuin varakkuus Aasiassa, jossa on suurimmat markkinat sekä norsunluulle että sarville.

Kymmenen vuotta sitten nähtiin uuden salametsästysaallon alku. Huippuvuosi oli 2014, jonka jälkeen luvut ovat pudonneet hieman (siirryt toiseen palveluun).

Kuluvan vuoden elokuun loppuun mennessä Etelä-Afrikassa oli tapettu yli 500 sarvikuonoa. Krugerin kansallispuistossa sarvikuonojen määrä on lähes puolittunut sitten vuoden 2014.

Aika käy vähiin.

Imiressä sarvikuonoja ja norsuja vartioidaan ympäri vuorokauden. Reilly Traversin mielestä ei ole ongelma, että ne tottuvat siten ihmisiin.

– Luonnossa niitä ei voi seurata ja pitää silmällä samalla tavalla. Mutta onhan se kaksipiiippuinen juttu. Toisaalta, salametsästäjät eivät tule tänne jos tietävät, että eläimiä vartioidaan.

Yksi tapa suojata sarvikuonoja salametsästäjiltä on sahata sarvet irti. Sarvikuonojen sarvet kasvavat kuitenkin takaisin. Ne ovat samaa materiaalia kuin ihmisten kynnet ja hiukset. Kuva: Fredrik Lerneryd
Zimbabwessa on jäljellä alle tuhat sarvikuonoa, leveähuulisarvikuonoja jonkin verran enemmän kuin suippohuulisarvikuonoja. Kuva: Fredrik Lerneryd

Salametsästäjien jahtaaja on opetettu puremaan

Kymmenen vuoden takaisten traagisten tapahtumien jälkeen Imiren suojelualue on panostanut paljon vartijoiden kouluttamiseen, mutta eläimet ovat silti yhä vaarassa. Siksi vartijatiimiin rekrytoitiin keväällä uusi jäsen – hollanninpaimenkoira Murwi.

Murwi on paikalliskieli shonaa, ja tarkoittaa soturia.

Koira tuotiin Zimbabween Britanniasta, ja se maksoi noin 15 000 euroa.

– Jos se tulee teidän luoksenne, älkää missään nimessä laittako käsiä alas tai yrittäkö koskea siihen. Se on koulutettu vain jahtaamaan salametsästäjiä ja heidät kiinni saadessaan puremaan, Travers neuvoo.

Pikimusta koira tuijottaa intensiivisesti aidan takaa. Maassa on massiivinen jyrsitty luu.

Pian Murwi pääsee taas harjoittelemaan.

Murwi jäljittää "salametsästäjiä" nyt useamman kerran päivässä, ja pystyy seuraamaan epäiltyä salametsästäjää monta kilometriä.

– Ennen salametsästäjät hallitsivat yötä, mutta Murwi muuttaa pelin täysin, Travers sanoo.

Norsunluu kiellettiin Kiinassa alkuvuodesta

Imiressä on myös monta norsua. Yksi niistä elää puhvelilaumassa, koska uskoo olevansa puhveli.

Sata vuotta sitten norsuja oli jopa 10 miljoonaa. Mutta norsunluunhimo, ensin Euroopassa ja sitten Aasiassa, ajoi norsut lähes sukupuuttoon. Tänä päivänä norsuja arvioidaan olevan alle puoli miljoonaa.

Norsuja tapetaan arvioiden mukaan noin 30 000 vuodessa. Keniassa salametsästettiin vuosina 2009–2013 jopa 100 000 norsua. Sen jälkeen maa on yrittänyt kitkeä salametsästystä muun muassa satelliittipantojen avulla.

Vuonna 2015 maassa poltettiin jopa 15 tonnia norsunluuta. Arvioiden mukaan sellaisen määrän arvo olisi 30 miljoonaa euroa.

Salametsästäjille kelpaavat jopa pienetkin norsut, vaikka niillä on vasta pienet syöksyhampaat. Kuva: Fredrik Lerneryd

Eniten norsuja on Botswanassa, jossa on ollut hyvin koulutettu ja varustettu salametsästyksen vastainen yksikkö.

Rahat kuitenkin loppuivat kesällä ja nyt Botswanasta uhkaa tulla salametsästäjien uusi kohde. Syyskuun alussa kansallispuistosta löytyi lähes 90 norsun ruhoa (siirryt toiseen palveluun), joilta kaikilta oli poistettu syöksyhampaat.

Kansainvälisesti norsunluun kauppa kiellettiin vuonna 1990, mutta Kiinassa kauppa pysyi laillisena aina viime vuoden loppuun asti. (siirryt toiseen palveluun)

Kiellon jälkeen norsunluun hinta on laskenut. (siirryt toiseen palveluun) Huolta kuitenkin ylläpitää se, että Hongkongissa kauppa on edelleen laillista. Hongkong onkin ollut norsunluukaupan keskipisteitä jo pitkään.

Kiina oli jo aiemmin kieltänyt norsunluunkaupan, jos luu oli hankittu vuoden 1975 jälkeen. Mutta norsunluuta pestiin rahan tapaan, ja laittomasti hankittu luu löysi tiensä laillisille markkinoille.

Mustahevosantilooppi on Zimbabwen kansalliseläin. Sitäkin metsästetään upeiden sarvien vuoksi. Kuva: Fredrik Lerneryd

Vuonna 2008 Kiina osti Afrikasta jopa 60 tonnia norsunluuta, jotta kysyntä tukahdutettaisiin. Mutta toisin kävi. Tukahduttamisen sijaan markkinoille pääsi sen avittamana jopa 100 tonnia laittomasti hankittua norsunluuta.

Siitä, onko paras ratkaisu kieltäminen vai laillinen kauppa, on monta mielipidettä.

Etelä-Afrikassa laillistettiin (siirryt toiseen palveluun) kotimainen sarvikuonojen sarvien myynti viime vuonna, kahdeksan vuoden kiellon jälkeen. Puolestapuhujat uskovat, että kysyntä salametsästykselle kuihtuu, kun irtisahattuja sarvia voi myydä laillisesti.

Mutta se ei poista suurinta ongelmaa eli kysyntää, vaan saattaa jopa kasvattaa sitä.

Salametsästys puolestaan jatkuu niin kauan kun eläin on arvokkaampi kuolleena kuin elävänä.

Köyhyys kasvattaa salametsästyksen riskiä

Kiinassa yritetäänkin nyt muuttaa norsunluun imagoa. Muun muassa suosittu koripallopelaaja Yao Ming on antanut kasvonsa norsunluunkaupan vastaisille mainoksille.

Norsunluun ja sarvikuonojen sarvien kauppiaille olisi tuottoisinta, jos eläimet kuolisivat sukupuuttoon. Silloin hinnat nousisivat kattoon.

Tinashe Chandiwana on ollut puistonvartijana Imiressä muutamia vuosia. Hän tiesi aina, että haluaa työskennellä eläintensuojelun parissa. Kuva: Fredrik Lerberyd

Tinashe Chandiwana työskentelee sen estämiseksi.

Hän on yksi kolmesta vartijasta, jotka kouluttavat hollanninpaimenkoira Murwia Imiressä. Chandiwana tiesi jo pienenä haluavansa puistonvartijaksi.

– Rakastan kaikkia eläimiä, mutta ehkä eniten kuitenkin sarvikuonoja, koska ne ovat kuolemassa sukupuuttoon, hän sanoo.

Koiran kanssa työskentely on parasta, mitä hän voisi kuvitella.

Puistonvartijoiden työ on kuitenkin vaarallista. Jopa sata vartijaa kuolee yhteenotoissa salametsästäjien kanssa joka vuosi.

Se ei häntä pelota.

Chandiwana kertoo salametsästyksen kumpuavan usein köyhyydestä, tietämättömyydestä ja kokemattomuudesta. Harvalla zimbabwelaisella on mahdollisuus nähdä eläimiä samalla tavalla kuin maahan tulevilla turisteilla.

Ja kun maassa on yli 90 prosentin työttömyys ja ihmiset ovat nälkäisiä, saattaa salametsästys olla ainoa mahdollisuus perheen elättämiseen. Rikkaaksi sillä ei kuitenkin tule.

Kilosta norsunluuta saatetaan maksaa salametsästäjälle muutama euro, mutta Kiinassa se myydään jo tuhansien eurojen kilohintaan.

Norsunluuta on kaupattu kansainvälisesti satoja vuosia, mutta nyt salametsästäminen on kestämätöntä. Kuva: Fredrik Lerneryd

Salametsästysliigat ovat yhä useammin myös kytköksissä kansainvälisiin rikollisliigoihin ja aseistettuihin ryhmiin.

– Yritämme myös kouluttaa ihmisiä. Kaikki eivät tiedä tai ymmärrä miksi salametsästäminen on pahasta. Metsästäminen on kuulunut kulttuuriimme läpi aikojen, eivätkä kaikki tiedä sen olevan laitonta, Chandiwana sanoo.

Hänen mielestään ihmisille pitää opettaa elävien eläimien olevan olennainen osa zimbabwelaista kulttuuria.

– Ja että meidän pitää suojella niitä sen vuoksi.

Mutta löytyy sarvikuonoista hyviäkin uutisia.

Vaikka salametsästys on kiihtynyt Afrikassa viimeisen kymmenen vuoden aikana, niin samoin on käynyt eläintensuojelulle. Vielä kymmenen vuotta sitten sarvikuonoja oli vain noin 20 000, nyt lähes 30 000 (siirryt toiseen palveluun).

Reilly Travers uskoo, että kalliilla hankittu Murwi-koira voi auttaa myös Zimbabwen muita suojelualueita ja luonnonpuistoja pelastamaan sarvikuononsa.

– Aiomme ehdottomasti antaa hänet lainaan, jotta voimme vaikuttaa muuallakin kuin täällä, Travers sanoo.

Lue myös:

EU ja Kiina yrittävät lopettaa norsunluukaupan – Tältä näyttää syöksyhampaiden varasto Hongkongissa