Kiihtelysvaaran kirkon raunioissa tehdyt tutkimukset vahvistavat epäilyä rikoksesta – palokoirat löysivät mahdollisesti jälkiä palavista nesteistä

Kiihtelysvaaran puinen lähes 250 vuotta vanha kirkko tuhoutui tulipalossa sunnuntaiaamuna. Palo on järkyttänyt paikkakuntalaisia.

Kiihtelysvaara
Poliisi tutkii palaneen kirkon raunioita.
Poliisi tutki Kiihtelysvaaran kirkon savuavia raunioita palokoirien kanssa syyskuussa.Petri Lassheikki / Yle

Kiihtelysvaaran kirkon palo on vahvistumassa tahallaan sytytetyksi. Uusia todisteita saatiin maanantaina aamupäivällä, kun rauniot olivat jäähtyneet siinä määrin, että tekninen tutkinta voitiin aloittaa.

Poliisin palokoirat tekivät kirkon raunioissa ilmaisuja. Rikoskomisario Kimmo Wetterstrandin mukaan tämä viittaa siihen, että kirkon sytyttämisessä on käytetty mahdollisesti palavia nesteitä.

Koirien ilmaisemista kohdista on otettu näytteitä, jotka lähetetään laboratorioon tutkittavaksi.

– Pidän todennäköisenä, että palon taustalla on rikos. Lopullisen varmuuden saaminen kestää vielä oman aikansa. Liikkuvia osia ja varmistettavia asioita on paljon, Wetterstrand kertoo.

Poliisi pyytää edelleen havaintoja Kiihtelysvaaran kirkon läheisyydessä sunnuntain vastaisena yönä liikkuneista ihmisistä ja autoista. Toistaiseksi poliisi ei ole saanut silminnäkijähavaintoja, vaan vihjeet ovat olleet lähinnä arvailuja kuka voisi olla mahdollisesti teon takana.

Poliisi tutkii palaneen kirkon raunioita.
Palon tekninen tutkinta pääsi käyntiin runsas vuorokausi palon syttymisen jälkeen, kun rauniot olivat jäähtyneet.Petri Lassheikki / Yle

Kiihtelysvaaralainen Eija Pussinen on yksi palopaikalle ensimmäisenä saapuneista kyläläisistä. Tuolloin liekit iskivät jo korkealle ja pelastuslaitos oli paikalla.

– Mie en kuulu kirkkoon, mutta en silti olisi tätä toivonut. Kun kirkko näkyi, tiesi, että on kotona. Nyt siellä näkyy pelkkä aukko, Pussinen huokaa.

Kirkon palo on järkyttänyt paikallisia. Vapaaehtoiset kyläläiset ovat päivystäneet vuorollaan läpi yön kyteviä raunioita. Illalla vahtivuorossa ollut Kiihtelyksen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Eevi Väistö kertoo, että palopaikalla on käynyt tasaisesti ihmisiä.

– Kauhun tunne on ollut päällimmäisenä. Ihmiset tulivat juttelemaan ja muistelivat suvun tarinoita, ketä kirkossa on kastettu, vihitty ja siunattu hautaan.

Poliisi tutkii palaneen kirkon raunioita.
Petri Lassheikki / Yle

Etenkin epäily rikoksesta saa monet sanattomaksi.

– En tiedä, tekee niin sääliä. En osaa käsittää, mitä joku on voinut siitä saada, joensuulainen Markus Silvennoinen sanoo.

Osa kirkon raunioille saapuneista surijoista kertoo pelänneensä puukirkon puolesta.

– Kai sitä on alitajuntaisesti pelännyt, mutta kun se tuli kohdalle, niin ei sitä ymmärrä, Pia Nieminen sanoo.

Kiihtelysvaaran kirkko kuvattuna vuonna 2007.
Kiihtelysvaaran puukirkko kuvattuna vuonna 2007.Ismo Pekkarinen / AOP

Kiihtelysvaaran kirkon työntekijät ovat saaneet sosiaalisen median ja sähköpostin kautta useita yhteydenottoja ympäri Pohjois-Karjalaa ja koko maata.

Diakoni Reima Hassinen kertoo vastanneensa myös lukuisiin puheluihin. Parhaimmillaan kaksi puhelinta hälytti yhtä aikaa. Lohdun ja rohkaisun sanoja on etsitty Raamatusta.

– Kohtaamalla, keskustellen ja kuunnellen. Yritämme muistuttaa, että suuressa surussakin tie avautuu jollain tavalla eteenpäin, Hassinen sanoo.

Kiihtelysvaarassa elämän jatkumista helpottaa monipuolinen seurakuntatalo, missä pystytään järjestämään jumalanpalveluksia ja messuja.

Kiihtelysvaaran kirkon tulipalosta pelastettu alttaritaulu.
Kiihtelysvaaran kirkon tulipalosta pelastettu alttaritaulu.Ismo Pekkarinen / AOP

Eniten ongelmia on hautajaisten järjestämisessä. Kiihtelysvaarassa ei ole siunauskappelia, missä hautaan siunaaminen onnistuisi.

– Todennäköisesti siunauksia järjestetään Joensuun kappeleissa. Lisäksi olen tarjonnut johtoryhmälle ajatusta, löytyisikö hautausmaaalle väliaikainen moduuliratkaisu, diakoni Reima Hassinen kertoo.

Kiihtelysvaaran kirkon palo heijastuu myös Joensuun seurakuntayhtymän muihin kirkkoihin. Enon ja Tuupovaaran kirkot on päätetty ottaa tehovalvontaan. Vartiointiliike seuraa kirkkojen ympäristöä etenkin pimeän aikaan ja tarvittaessa vuorokauden ympäri.

Joensuun seurakuntayhtymästä kerrotaan, että kyse on varotoimenpiteestä, jota jatketaan toistaiseksi.