Analyysi: Saksan hallitus sekoili tiedustelujohtajan erottamisella ja ylentämisellä – Maassen-kiista myrkyttää politiikan ilmapiiriä Berliinissä

Saksan liittokansleri Angela Merkel myönsi hallituksen tehneen virheen antamalla ylennyksen potkut saaneelle virkamiehelle, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Dan Ekholm.

Saksan politiikka
Puolikuva Angela Merkelistä violentinpunaisessa jakussa, katse alaspäin luotuna.
Saksan liittokansleri, CDU:n puheenjohtaja Angela Merkel puhui medialle ennen puoleensa kokoontumista Berliinissä.Clemens Bilan / EPA

BerliiniTänään on kulunut tasan vuosi Saksan parlamenttivaaleista. Liittokansleri Angela Merkelin neljännen hallituksen taival on ollut kivinen.

Viimeiset pari viikkoa saksalaiset ovat hämillään seuranneet uutisia tiedustelupalvelun johtajan Hans-Georg Maassenin vuoristoradan lailla kulkevasta urakehityksestä.

Tiedustelupalvelun johtaja mokasi työssään. Hän sai potkut – ja sitten saman tien ylennyksen. Tämä aiheutti protestiaallon, joten Saksan hallitus perui päätöksensä.

Kaikki liittyy Chemnitzissä elokuun lopussa tapahtuneeseen maahanmuuttajan tekemään puukotukseen. Tapahtunutta seurasivat mielenosoitukset ja mellakat.

Maassen epäili, tapahtuiko äärioikeiston mielenosoituksen yhteydessä todella ulkomaalaisten ajojahtia. Liittokansleri Merkel oli sen sijaan puhunut nimenomaan ajojahdista.

Maassen siis toisin sanoen kyseenalaisti Merkelin analyysin julkisesti – ja oli väärässä.

Massenista tuli pelinappula Saksan hallituksen sisäisessä pelissä.

Baijerin konservatiivisen CSU-puolueen puheenjohtaja on sisäministeri Horst Seehofer. Hän halusi pitää kiinni terrorismin torjunnassa taitonsa osoittaneesta Maassenista.

Baijerissa pidetään osavaltiovaalit 14. lokakuuta. CSU on johtanut Baijeria lähes koko sodan jälkeisen ajan, mutta nyt puolueen valta-asema on mielipidemittausten mukaan murenemassa.

Maahanmuuttokriittiset äänestäjät karkaavat Vaihtoehto Saksalle -puolueen taakse, kun taas CSU:n liberaalit äänestäjät aikovat äänestää vihreitä. Pitämällä kiinni Maassenista Seehofer yrittää rauhoittaa maahanmuuttokriittisiä äänestäjiä.

Miehet pöydän takana.
Hans-Georg Maassen (vas.) ja Horst Seehofer kuvattuna 12. syyskuuta.Filip Singer / EPA

Saksan sosiaalidemokraattipuolue SPD sai vuosi sitten huonoimman vaalituloksensa (20,5 prosenttia) koko sodan jälkeisenä aikana. Puolue ei olisi halunnut mennä hallitukseen, vaan olisi mieluummin nuollut haavojaan oppositiossa.

Koska liberaalipuolue FDP ei suostunut menemään Merkelin hallitukseen yhdessä vihreiden kanssa, SPD joutui kuitenkin hallitusvastuuseen – pitkien ja vaikeiden neuvottelujen jälkeen.

Saksaan syntyi eräänlainen pakkoavioliitto, jota ilman ennenaikaiset vaalit olisivat olleet ainoa vaihtoehto.

Monet kompromissit Merkelin kanssa edellisen hallituksen aikana olivat nakertaneet sosialidemokraattien kannatusta. Puolue onkin yrittänyt pitää puoliaan uudessa hallituksessa, jottei alamäki jatkuisi.

Puolueen puheenjohtaja Andrea Nahles yritti olla tiukka Maassenin tapauksessa ja vaati tämän eroa.

Tämä johti viime viikon epäonnistuneeseen kompromissiin. Tiedustelujohtaja Maassen erotettiin tiedustelupalvelun johtajan virasta, mutta hänen ylennettiin samalla sisäministeriön valtiosihteeriksi – ja hänen kuukausipalkkansa nousi 3 000 eurolla.

Tämä oli monelle demarille liikaa. Mies, joka ei enää nauttinut luottamusta, palkittiin ylennyksellä. Nahles sai lunta tupaan ja satoja puolueen jäseniä jätti SPD:n viime viikolla.

Sen takia hallitustrio – Merkelin CDU, Seehoferin CSU ja Nahlesin SPD – piti kriisikokouksen sunnuntai-iltana ja perui ylennyksen.

Maassenista ei siis tule valtiosihteeriä, vaan sisäministeri Seehoferin erityisavustaja.

Liittokansleri Merkel myönsi hallituksen tehneen virheen antamalla Maassenille ylennyksen.

– Olen pahoillani tästä, Merkel sanoi maanantaina lyhyessä tiedotustilaisuudessa.

Lisäksi Merkel totesi hallituksensa ministerien keskittyneen aivan liikaa sisäisiin kiistoihin, jotka ovat vieneet huomion muilta kysymyksiltä. Tämän pitää muuttua, liittokansleri lupasi.

Voisiko Saksan hallitus kaatua yhden virkamiehen urakehitykseen?

Tapaus Maassen on enemmän oire Saksan hallituksen huonosta yhteistyökyvystä kuin syy siihen. Maan taloudella menee paremmin kuin koskaan jälleenyhdistämisen jälkeen, mutta silti eletään poliittisesti vaikeita aikoja.

Hallituksen ero ei ole poissuljettu, mutta tilanne selkeytyy lokakuussa Baijerin osavaltiovaalien jälkeen.