1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kauriala, Hämeenlinna

Kaurialan koulua puretaan jo Hämeenlinnassa

Koulun, päiväkodin ja teknisen työn tilojen purku-urakka Hämeenlinnassa kestää kuukausia.

Kaurialan koulun seiniä on käytetty luvallisesti graffitimaalaamiseen. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Kaurialan koulun purkaminen on alkanut Hämeenlinnassa. Suurehko koulukortteli aidattiin töiden takia viime viikolla ja kaikkien rakennusten purkutyöt ovat alkaneet.

Kyseessä on suuri purkutyömaa. Siihen kuuluu suuren Kaurialan yläkoulun päärakennuksen lisäksi myös suljetun päiväkodin ja matalan osan luokkien purku. 1960-luvun alussa valmistunut Kaurialan koulu jouduttiin sulkemaan kokonaan vuonna 2016 ja nyt se puretaan sisäilmaongelmien takia.

Koulu on seissyt enimmäkseen tyhjillään nyt kolmisen vuotta. Koulun laajoja ja pitkiä seiniä on käytetty sallittuihin graffitimaalauksiin. Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX on vetänyt koulun pihalla kursseja kahtena kesänä.

Purkutyö Hämeenlinnan Kaurialassa kestää useita kuukausia. Ohikulkijat katselevat tutun kaupunkimaiseman muuttumista. Niin ikään ohikulkijoita ja asukkaita kummastuttaa ja puhuttaa se, että julkisen omaisuuden, koulun, annettiin mennä niin huonoon kuntoon, että muuta vaihtoehtoa kuin purkaminen ei jäänyt jäljelle.

Vain keskuskeittiö jää koulutontille

Kaurialan koulu on tunnetun arkkitehdin Viljo Revellin (vuoteen 1961 Rewell) suunnittelema. Päärakennus on valmistunut 1950-luvun lopussa. Tämän jälkeen suurelle koulutontille tehtiin erillinen luokkarakennus, jossa on muun muassa kotitalouden ja teknisen käsityön luokkia. 1990-luvun puolivälissä tontille rakennettiin Kaurialan keskuskeittiö.

Kuntayhtiö Tekmen hallinnoima keskuskeittiö on rakennuksista ainoa, joka jää tontille. Keskuskeittiön ja Tekmen osakekanta on kuitenkin jo vaihtanut omistajaa tänä vuonna. Hämeenlinnan kaupunki myi Tekmen helsinkiläiselle kuntayhtiölle Palmialle loppukeväästä.

Jatkossa Kaurialan koulun tontti kaavoitetaan uudelleen. Hämeenlinnan kaupungin tavoitteena on rakennuttaa puretun koulun tilalle lähivuosina uusi yläkoulu.