Markku Piiroisen pyörä varastettiin – Runko palautui poliisille, koska sitä on vaikea myydä eteenpäin

Varkaat irrottavat arvopyöristä kaiken, mitä saavat irti. Osille löytyy ostajia netistä.

Polkupyörävarkaus
Mies ja pyörän runko
Susanna Pekkarinen / Yle

Markku Piiroinen sai pari viikkoa sitten puhelinsoiton poliisilta. Varastetuksi ilmoitettu maastopyörä oli löytynyt. Tai oikeastaan vain pyörän runko.

– Kun menin poliisilaitokselle tunnistamaan ja hakemaan pyörää, poliisi pyyteli anteeksi, sillä minulle oli sanottu, että pyörä on löytynyt. Oikeasti sinne oli tuotu vain runko, Piiroinen kertoo.

Piiroinen oli tehnyt pyörävarkaudesta rikosilmoituksen, ja runkonumeron perusteella poliisi osasi yhdistää laitokselle tuodun rungon Piiroisen omaksi.

Pyörän runkonumero, jota on yritetty hioa pois
Susanna Pekkarinen / Yle

– Tätä runkonumeroa on kyllä yritetty hioa pois, mutta ei ole onnistuttu. Siksi runko onkin varmaan hylätty. Se löytyi keskustasta erään talon takapihalta, kertoo Piiroinen.

Hän pyörittelee kädessään runkoa, ja näyttää, miten mustaa maalipintaa on raaputettu runkonumeron kohdalta. Hän arvelee, että pyörän muut osat on myyty jo eteenpäin osa kerrallaan tai liitetty johonkin toiseen runkoon.

Vorot eivät kaihda omakotitaloalueita

Piiroinen oli hankkinut pyörän alkukesästä. Hän oli ehtinyt ajaa pyörällä vain muutaman kuukauden, kun se vietiin omakotitalon autokatoksesta. Pyörä oli lukittu. Mikkelissä rauhallisella omakotitaloalueella ei ole totuttu siihen, että irtaimistoa lähtee vorojen mukaan.

– Eihän tämä ole kuin maallista, mutta se kirpaisi eniten, että röyhkeästi toimittiin ja haettiin pyörä tästä omakotitalon vieressä olevasta autokatoksesta. Kyllä se tuli yllätyksenä. Pyörässä oli kyllä ketjulukko, mutta se ei riittänyt estämään. Ehkä tulivat pakettiautolla ja nostivat kyytiin, pohtii Piiroinen.

Katoksessa oli useita muitakin polkupyörä, mutta vain maastopyörä kelpasi varkaalle.

Mies ja pyörän runko
Susanna Pekkarinen / Yle

– Tuntuvat olevan laatutietoisia. Tuoreimman valitsivat.

Piiroinen otti tapauksesta opikseen ja haluaa kertoa tarinansa, koska arvelee, että moni luottaa, ettei pihaan tulla varkaisiin.

– Jatkossa säilytän pyöriä poissa näkyvistä. Ostin myös paremman lukon.

Poliisi: Osa pyörävarkaista toimii ammattimaisesti

Suomessa varastetaan kymmeniä tuhansia pyöriä vuosittain. Edelleen on niitä pyörävarkaita, jotka poimivat lukitsemattoman pyörän käyttöönsä ja hylkäävät ne käytön jälkeen tien viereen. Osa varkaista toimii kuitenkin järjestelmällisesti, jopa ammattimaisesti. Varsinkin arvokkaat muotipyörät ja niiden osat kelpaavat pitkäkyntisille, sillä niille löytyy ostajia.

– Tärkeää olisi, että kaikista pyörävarkauksista tehtäisiin poliisille ilmoitus. Silloin poliisille muodostuu kuva ongelmapaikoista, joissa varkauksia tapahtuu. Näin poliisi voi kohdistaa tutkinnallisia toimia enemmän niille alueille, toteaa rikosylikonstaapeli Petri Päiväniemi Itä-Suomen poliisista.

Poliisin tietoon tulleiden polkupyörävarkauksien määrä vaihtelee alueittain. Esimerkiksi Itä-Suomessa polkupyörävarkauksia on tullut alkuvuoden aikana poliisin tietoon viime vuotista enemmän. Tammi-syyskuun aikana poliisille ilmoitettiin 25 prosenttia enemmän polkupyörävarkauksia kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Samaan aikaan esimerkiksi Lapissa poliisin tietoon tulleiden polkupyörävarkauksien määrä laski yli 26 prosenttia.

Pyörävarkauksia tapahtuu eniten pyöräilykauden aikana. Varkaat iskevät niin julkisille paikoille kuin taloyhtiöiden pyörävarastoihin. Kun pyöräilyharrastus on lisääntynyt, on arvokkaita pyöriä tullut entistä enemmän tarjolle pitkäkyntisille. Koulujen pihoilta voidaan viedä useampi pyörä kerrallaan.

– Sähköinen rikosilmoituksen teko on saattanut jonkin verran lisätä ilmoitusten tekoa, sillä se on nopeaa ja helppoa, sanoo Päiväniemi.

Tilastografiikka pyörävarkauksista.
Yle Uutisgrafiikka

Varas lukee ostoilmoituksen kuin tilauksen

Päiväniemi kertoo, että ammattimaisesti toimivat pyörävarkaat vievät anastamansa pyörät välivarastoon, jossa niistä saatetaan purkaa myyntiin kelpaavia osia. Varastetun tavaran myynnillä saatetaan rahoittaa päihteiden käyttöä. Joskus varkaat toimivat kuin tilauksesta.

– Siinä kohtaavat kysyntä ja tarjonta. Ihmiset ilmoittavat ostohalukkuuttaan netissä, ja siihen heti nämä rikollistahotkin pyrkivät vastaamaan. Jos muodissa on tietty merkki, niin sitä myös varastetaan ja pyritään myymään nopealla syklillä eteenpäin ostajalle.

Jos netissä myynti-ilmoituksessa tarjolla on polkupyörä yllättävän edullisella hinnalla, kannattaa olla varuillaan.

– Edullinen hinta on voimakas signaali. Myös se, jos runko on maalattu, eikä siitä löydy rungon numeroa, voi olla merkki varastetusta pyörästä, sanoo Päiväniemi.