1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Pyhtään lintuhoitolaa uhkaa sulkeminen – loukkaantuneita lintuja hoidettaisiin pääasiassa vain yhdessä paikassa

Pyhtään lintuhoitolan toiminta saattaa päättyä vuodenvaihteessa. Sen jälkeen ainoa lintuihin erikoistunut hoitola olisi Heinolassa.

luonto
lintuja lintuhoitolan aitauksessa Pyhtäällä, joutsenia, lokkeja
Joutsenia ja lokkeja Pyhtään lintuhoitolassa. Etualalla oikealla lentokyvytön joutsen.Vesa Grekula / Yle

Pyhtäällä sijaitsevan lintuhoitolan toiminta on vaakalaudalla.

Toimintaa pyörittäneen Kymenlaakson luonnonsuojelupiirin mukaan lintuhoitolan hallinnointi on vienyt niin paljon aikaa, ettei se ole enää mahdollista luonnonsuojelupiirin toimistossa.

Luonnonsuojelupiirin hallituksen puheenjohtaja Pekka Raukko sanoo, että varsinainen ydintehtävä on jäänyt ajanpuutteen vuoksi huonolle tolalle. Hänen mukaansa lintuhoitolan ylläpitäminen ei ole varsinaisesti luonnonsuojelutoimintaa.

Bird Life Suomi harkitsee vielä, voisiko järjestö ottaa Pyhtään lintuhoitolan vastuulleen. Järjestön hallitus keskustelee asiasta ensi viikolla.

Lintuhoitolassa hoidetaan luonnosta löytyneitä loukkaantuneita lintuja. Mikäli toiminta ei jatkuisi Pyhtäällä, olisi Suomessa sen jälkeen enää yksi varsinainen lintuhoitola. Se löytyy Heinolasta.

Myös eläintarhat hoitavat

Heinolan lintutarhan hoitaja Olli Vuori ottaa tiedon Pyhtään lintuhoitolan mahdollisesta lopettamisesta yllättyneenä vastaan.

– Pyhtää perustettiin aikoinaan sillä ajatuksella, että rannikolla voitaisiin hoitaa enemmän vesilintuja. Silloin kuljetusmatkat eivät olisi eläimen kannalta liian pitkiä. Ei näitä lintuhoitoloita liikaa ole missään tapauksessa, Vuori sanoo.

Myös jotkut eläintarhat ja -hoitolat hoitavat lintuja resurssiensa puitteissa, mutta vain Heinolassa ja Pyhtäällä on tällä hetkellä lintuihin erikoistuneet hoitolat.

Heinolassa hoidetaan vuosittain 250–350 lintua. Niistä noin 30-40 prosenttia pystytään hoitamaan ja palauttamaan takaisin luontoon. Pahiten loukkaantuneet yksilöt joudutaan lopettamaan. Työntekijöitä lintuhoitolassa on viisi.

Lintuja hoitoon järvien jäätyessä

Hoidettavia tulee Heinolaan enemmän tiettyinä aikoina vuodessa. Kun järvet jäätyvät, tuodaan hoitolaan siipirikkoja lintuja. Esimerkiksi joutsenia on tuotu paljon viime vuosina.

– Seuraava piikki on keväällä, kun lintuja väsyy muuttomatkalla ja ne törmäävät johonkin. Kesällä hoidetuin laji ovat tervapääskyt, jotka lentotaidottomina hyppivät kuumien kattojen alta, sanoo Vuori.

Heinolan lintuhoitola toimii kaupungin rahoituksella, ja tukiyhdistys tukee eläinlääkärikuluissa. Olli Vuori muistuttaa, että lintuhoitolaa ei pidä ajatella pelkkänä kulueränä.

– Säännöllisesti olemme tapetilla ja lakkautusuhan alla, kun päättäjät vaihtuvat. Samaan hengenvetoon voi sanoa, että olemme Heinolan kaupungin suurin matkailukohde. Meillä käy vuodessa noin 40 000 ihmistä, jotka jättävät rahaa paikkakunnalle.

Lue seuraavaksi