Turun saariston kotietsintöjä seurataan myös Ruotsissa – Länsinaapurissa liikkuu paljon huhuja epäilyttävistä maakaupoista, mutta konkreettinen tieto puuttuu

Ruotsissa ei ole julkisuuteen tullut tietoja venäläisten maakaupoista sotilaskohteiden lähistössä.

Airiston Helmi
Ruotsin puolustusvoimat etsi vierasta sukellusvenettä Tukholman saaristossa lokakuussa 2014.
Ruotsin puolustusvoimat etsi vierasta sukellusvenettä Tukholman saaristossa lokakuussa 2014.Fredrik Sandberg / EPA

Turun saaristossa tehtyjen kotietsintöjen yhteydessä keskustelu Venäjään kytköksissä olevien yritysten maakaupoista tärkeiden laivaväylien ja puolustusvoimien kohteiden lähistöllä on herännyt uudestaan henkiin.

Uutiset ovat herättäneet mielenkiintoa myös Ruotsissa, jossa on puhuttu paljon Venäjän uhasta. Epäilyttävistä maakaupoista ei siellä ole kerrottu.

– Tästä liikkuu paljon huhuja, mutta ei ole mitään sellaista mitä voisi todistaa, sanoo Dagens Nyheter -lehden turvallisuuspolitiikkaan keskittyvä toimittaja Mikael Holmström.

Ruotsissa turvallisuuspoliisi Säpo on varoittanut, että Venäjä on suurin tiedustelu-uhka Ruotsin kannalta (siirryt toiseen palveluun). Kyse on sekä tietoverkkojen kautta tapahtuvasta tiedustelusta että perinteisestä vakoilusta, jossa esimerkiksi yritetään värvätä tietolähteitä ja kerätä tietoja sotilaskohteista.

Suomen meneillään olevaan tutkintaan Säpo ei halua ottaa kantaa, eikä myöskään kertoa Ruotsin turvallisuuspoliisin vastaavanlaisista operaatioista.

Ruotsissa tiukkoja tilanteita merellä ja ilmassa

Ruotsissa Venäjä on ollut esillä monella muualla tavalla.

Ruotsissa on etsitty ulkomaalaisia sukellusveneitä useaan otteeseen. Viimeksi Tukholman saaristossa oli laaja sukellusvenejahti syksyllä 2014. Päätelmän mukaan alueella oli liikkunut vieras sukellusvene, mutta virallisesti ei otettu kantaa siihen, mistä alus oli peräisin.

Venäjän ilmavoimien koneet ovat tehneet valehyökkäyksiä Ruotsin suuntaan ja ajoittain häirinneet kansainvälisessä ilmatilassa (siirryt toiseen palveluun) lentäviä ruotsalaisia tiedustelukoneita.

Ruotsin armeijan sotaharjoitukset Gotlannilla.
Ruotsissa on havahduttu Gotlannin uhattuun asemaan, mikäli Itämerellä syntyisi sotilaallinen konflikti.Sören Andersson / AOP

Ruotsissa on viime vuosina herätty Gotlannin sotilaalliseen merkitykseen Itämeren alueen jännityksen kasvun seurauksena. Gotlannin turvallisuus nousi esille Venäjältä Saksaan rakennettavan Nordstream 2 -kaasuputken yhteydessä.

Venäläisen Gazpromin kaasuputken rakennustöissä rakennuttaja halusi tukeutua Sliten satamaan Gotlannissa. Gotlannin maakunta sanoi ei, Ruotsin hallituksen neuvosta. Keskusteluun osallistui myös Ruotsin puolustusvoimien komentaja, nimenomaan taustalla olevien turvallisuushuolien vuoksi.

Kaasuputken rakennustöistä käydyssä keskustelussa vilahti muistikuvia kylmän sodan ajoilta.

1960-luvulla venäläisten perustama Matreco-autoliike avasi useita haaraliikkeitä eri puolille Ruotsia, vaikka venäläisiä autoja ei juuri Ruotsissa myyty. Yritystä pidettiin esimerkkinä tiedustelutoiminnan tukemista (siirryt toiseen palveluun)varten perustetusta valefirmasta.

Lopulta Ruotsi antoi luvan Nordstream 2 -kaasuputken rakentamiselle talousvyöhykkeensä kautta, mutta Sliten sataman sijaan rakentajat saavat käyttää toista kauempana putken reitiltä sijaitsevaa ruotsalaissatamaa.

Lue myös:

KRP: Talousrikosepäilyä Turun saaristossa on selvitetty verottajan kanssa helmikuusta alkaen – pidätetyt ulkomaan kansalaisia

Sisäministeri Mykkänen Airiston operaatiosta: Poikkeuksellinen tutkinta, toteutettiin suunnitelmien mukaan

Läheisen saaren asukas seurasi aitiopaikalta KRP:n operaatiota Rymättylän Säkkiluodossa