Uimahallin rakentaminen alkaa 2020, kaupungintalon remonttia karsitaan – valtuustosopimusta viilattiin Rovaniemellä

Uimahallin rakentamisesta käytiin kova vääntö, mutta investointia ei kuitenkaan siirretty myöhemmäksi.

Rovaniemi
Rovaniemen uuden uimahallin paikka on Lappi Areenan ja Santasportin välissä.
Rovaniemen uusi uimahalli rakennetaan Lapin Urheiluopiston ja Lappi Areenan väliin.Antti Mikkola / Yle

Rovaniemen kaupungin uuden uimahallin rakentaminen alkaa vuonna 2020, mikäli Rovaniemen kaupunginvaltuusto pitäytyy juuri päivitetyssä valtuustosopimuksessa. Valtuustosopimus on Rovaniemen valtuustoryhmien yhdessä allekirjoittama paperi, jossa on sovittu muun muassa lähivuosien isoimmista investoinneista.

Valtuustosopimus solmittiin vaalikauden alussa noin vuosi sitten, ja valtuustoryhmät tekivät siihen viilauksia viime viikkojen neuvotteluissa.

Yksi kuumimmista asioista on uuden uimahallin rakentaminen Ounasvaaralle. Sen rakentaminen alkaa vuonna 2020, lukee päivitetyssä valtuustosopimuksessa. Sama vuosiluku oli myös edellisessä valtuustosopimuksessa. Osa päättäjistä kertoi alkusyksystä Ylen kyselyssä, että noin 23 miljoonan euron investointia tulisi siirtää. Maanantaina Rovaniemen kaupunki kertoi, että uuden uimahallin kustannusarvio nousee runsaat miljoona euroa.

Valtuustosopimukseen on lisätty keskustan vanhan uimahallin eli Vesihiiden korjaukset vuosille 2019 ja 2020. Korjausten tarkoitus on saada lisää käyttöikää vanhalle hallille.

Sopimusneuvotteluja vetänyt Susanna Junttila (kesk.) myöntää, että uimahalli-investoinnista oli kova vääntö, mutta investointia ei haluttu siirtää myöhemmäksi.

– Halusimme kuitenkin laittaa ensin kuntoon kouluja ja päiväkoteja, Junttila sanoo.

Etelärinteelle ja Ounasrinteelle uudet päiväkodit, Ylikylään suurkoulu

Ensi vuonna eli vuonna 2019 aloitetaan Etelärinteen ja Ounasrinteen päiväkotien rakentaminen. Päiväkodit rakennetaan vuokramallilla eli rakentaminen annetaan yksityiselle yritykselle, joka vuokraa valmiin päiväkodin kaupungille.

– Vuokramalli helpottaa lainataakkaa, sillä kaikki kustannukset eivät tule heti maksettavaksi, Junttila selventää.

Ensi vuonna alkaa myös Rovaniemen suurimman koulun eli Ylikylän koulun rakentaminen. Jopa 900 oppilaan koulun rakennuttaa kaupungin oma yhtiö.

Vuonna 2020 alkaa Rovaniemen kaupungintalon korjaus ja Saaren koulujen investoinnit.

Kaupungintalo kuntoon "kohtuullisin kustannuksin"

Viime vuonna solmitussa valtuustosopimuksessa oli kirjaus kaupungintalon peruskorjaamisesta, mutta päivitetyssä paperissa puhutaan vain korjaamisesta "kohtuullisin kustannuksin".

– Emme halunneet enää käyttää peruskorjaus-sanaa, koska se tarkoittaisi koko talon täydellistä remonttia. Nyt on tarkoitus päästä korjauksilla eroon sisäilmaongelmista esimerkiksi tiivistämällä katto ja ikkunat, Junttila sanoo.

Kaupungintalon peruskorjaus maksaisi arviolta 20–30 miljoonaa euroa, ja se sai osan päättäjistä kauhistumaan. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Autto (kok.) väläytti jopa Alvar Aallon toimiston suunnitteleman hallintorakennuksen myymistä, mutta tämän idean enemmistö päättäjistä tyrmäsi Ylen kyselyssä.

Kaupungintaloon halutaan jatkossa kaupunkilaisten palvelutiloja ja kaupungin hallinnollinen konsernikeskus. Tavoite on saada myös maakuntahallinto rakennukseen.

Vaaranlammelle uusi koulu 2021

Vaaranlammen koulun rakentaminen alkaa valtuustosopimuksen mukaan vuonna 2021. Investoinnit rahoitetaan pääasiassa nostamalla lisää lainaa.

– Valtuustosopimus ei ole juridinen vaan sitoo moraalisesti päättäjiä. Kaikki investoinnit päätetään erikseen osana talousarvioita, Junttila lisää.

Rovaniemen valtuustosopimukseen on kirjattu investointien lisäksi paljon muitakin asioita, muun muassa nuorisotila Popparin pysyvyyden varmistaminen ja Ohjaamon toiminnan vakinaistaminen.