1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä myy Syyrialle tehokkaita S-300 -ilmatorjuntaohjuksia – Israel edelleen syntipukkina venäläiskoneen tuhoon

Syyria on halunnut S-300 -ohjuksia jo pitkään, mutta Israel on vastustanut kauppaa.

Venäjä
S-300 -ilmatorjuntaohjuksia esillä Army 2018 -puolustusmessuilla Moskovassa elokuussa tänä vuonna.
S-300 -ilmatorjuntaohjuksia esillä Army 2018 -puolustusmessuilla Moskovassa elokuussa tänä vuonna.Sergei Ilnitsky / EPA

Venäjä ilmoittaa myyvänsä Syyrialle S-300 -ilmatorjuntaohjuksia, jotka ovat tehokkaampia kuin nykyiset Syyrian ilmatorjunta-aseet. Asiasta ilmoitti presidentti Vladimir Putin puhelimella Syyrian presidentille Bashar al-Assadille.

Syyria on jo kauan toivonut saavansa S-300 -ohjuksia. Venäjä ei kuitenkaan ole niitä myynyt, koska Israel on pitänyt kauppaa uhkana itselleen.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peškov sanoi, että ohjusten myynti Syyrialle ei ole suunnattu mitään kolmatta maata vastaan.

Varsin ilmeisesti kauppa on kuitenkin vastaus viime viikolla sattuneeseen tapaukseen, missä Syyrian ilmatorjunta ampui vahingossa alas venäläisen Iljushin Il-20 -tiedustelukoneen. Venäjä syyttää koneensa tuhosta Israelia, jonka koneita oli ilmassa samaan aikaan.

Neuvostoaikaista tuotantoa

S-300 on Neuvostoliitossa kehitetty ilmatorjuntajärjestelmä, joka otettiin käyttöön 1980-luvulla. Sen pisimmälle kantavan ohjusversion kantomatka on noin 200 kilometriä, ja siinä on kehittyneempi tulenjohtotutka kuin Syyrialla nyt käytössä olevissa ilmatorjuntaohjuksissa.

Venäjän puolustusministeriön mukaan uusia ohjuksia toimitetaan Syyriaan parin viikon sisällä.

Myyntipäätöstä edelsi venäläiskoneen tuho ja siinä olleiden 15 miehistön jäsenen kuolema. Venäjä syyttää Israelia siitä, että sen F-16 -hävittäjät käyttivät Iljushinia suojanaan Syyrian tutkia vastaan tehdessään ilmaiskua Syyriassa oleviin kohteisiin.

Presidentti Vladimir Putin sanoi tapauksen jälkeen, että Venäjä vastaa siihen tavalla, jonka kaikki huomaavat.

Ohjusten lisäksi Venäjä sanoo toimittavansa Syyrian ilmapuolustukselle järjestelmiä, jotka tunnistavat automaattisesti Venäjän omakonetunnukset.

Ilmaiskujen elektronista häirintää

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu sanoi, että Venäjä alkaa myös häiritä Syyriaan hyökkäävien lentokoneiden satelliittinavigointijärjestelmiä, tutkia ja yhteysjärjestelmiä.

Häirintä kohdistuu käytännössä Israelin koneisiin. Israel on tehnyt toistuvasti ilmaiskuja Syyriaan siellä oleviin Iranin ja Hizbollah-järjestön kohteisiin. Israel pyrkii estämään pohjoisrajallaan Libanonissa toimivan Hizbollahin vahvistumisen.

Venäjä ei tähän mennessä ole puuttunut Israelin toimintaan, vaikka sillä on Syyriassa sekä hävittäjiä että tehokasta ilmatorjuntaa.

Syyriaan ovat toisinaan tehneet ohjus- ja ilmaiskuja myös Yhdysvaltain johtaman liittouman maat.

Lähteet: AP, Reuters, Tass

Lue seuraavaksi