1. yle.fi
  2. Uutiset

Miljoonien hotellikauppa yhä maksamatta Rovaniemellä – Pöytälaatikkofirman miehet vakuuttivat puheillaan ja taustoillaan

Vanhan hotelli- ja ravintolakoulun miljoonakauppaa puidaan hovioikeudessa. Ostajana oleva pöytälaatikkoyhtiö Hansaman Oy on jättänyt kauppahinnan kokonaan maksamatta.

kiinteistökauppa
Entinen Oppipojan kiinteistö Rovaniemellä
Hotelli-ravintola Oppipoika Rovaniemen Korkalonkadulla tunnettiin vuosikymmenet myös hyvänä lounasravintolana.Maija-Liisa Juntti / Yle

Hotelli- ja ravintolakoulu Oppipojan kiinteistökauppa puuroutui heti kättelyssä. Ostaja jätti maksamatta kaupantekopäiväksi sovitun ensimmäisen kahden miljoonan euron maksuerän. –

Rovaniemen keskustassa Korkalonkadun ja Toripuistikon kulmassa toimi vuosikymmenet Rovaniemen koulutuskuntayhtymän Redun hotelli- ja ravintolakoulu Oppipoika. Kuntayhtymän valtuusto hyväksyi syksyllä 2014 uuden kiinteistöstrategian. Tavoite oli säästää kiinteistökustannuksia. Oppipoika päätettiin panna lihoiksi.

Ravintolakoulutus siirrettiin syksyllä 2017 Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Redun kampukselle keskustan ulkopuolelle Rantavitikalle. Samalla Oppipojan kiinteistö päätettiin myydä ja kiinteistölle haettiin lisää rakennusoikeutta.

Kaupunginvaltuusto muutti tammikuussa 2017 asemakaavaa. Oppipojan kiinteistön rakennusoikeutta nostettiin 2500 kerrosneliömetriä 12 000 kerrosneliömetriin.

Koulutuskuntayhtymä järjesti Oppipojan kiinteistön myymiseksi tarjouskilpailun. Tarjouksia tuli kaksi.

Rovaniemeläinen kokenut hotelliyrittäjä Seppo Aho tarjosi 3,2 miljoonaa euroa. Toisen ja muhkeamman tarjouksen tekivät tuntemattomat Hansaman Oy ja Kansallisten Investointien Tuki KIT Oy. Tarjous oli 6,7 miljoonaa euroa. Koulutuskuntayhtymä päätti myydä Oppipojan eniten tarjonneelle Hansaman Oy:lle.

Kuntayhtymän hallitus päätti yksimielisesti asiasta toukokuussa 2017. Poliitikoista koostuva hallitus ja asiaa käsitelleet kuntayhtymän virkamiehet luottivat Hansaman Oy:n puheisiin. Niiden mukaan kaupan rahoituspaketti oli kunnossa.

Käräjäoikeus purki kaupan

Maksujen laiminlyönti alkoi heti. Hansaman Oy jätti maksamatta kaupantekopäiväksi 30.6.2017 sovitun kahden miljoonan euron maksuerän maksun. Loput 4,7 miljoonaa olisi pitänyt maksaa kuntayhtymän tilille 31.12.2017 mennessä.

Koko kauppahinta on yhä kokonaan maksamatta. Oppipojan suuri hotellikiinteistö seisoo tyhjillään Rovaniemen keskustassa. Kuntayhtymän ylläpitokulut ovat lähes satatuhatta euroa vuodessa.

Lapin käräjäoikeus purki kaupan viime kesäkuussa kuntayhtymän vaatimuksesta. Purusta uutisoi ensimmäisenä Lapin Kansa syyskuun alussa.

Käräjäoikeuden päätöksestä ilmenevät asian vaiheet ja osapuolten kannat. Oikeuden mielestä ostajan vuoden kestänyt kauppahinnan maksun laiminlyönti oli olennainen sopimusrikkomus.

Koko iso kiinteistö on tyhjillään
Maija-Liisa Juntti / Yle

Kuntayhtymän ja Hansamanin kiinteistökauppakirjassa ei ollut sovittu maksun laiminlyönnin seurauksista, joten tapaukseen sovelletaan lain säännöstä. Kiinteistökauppoja säätelevän lain eli maakaaren mukaan myyjä saa purkaa kiinteistökaupan, jos ostajan viivästys on olennainen, eikä ostaja suorita kauppahintaa kokonaan.

Kauppakirjan mukaisesti Oppipojan kiinteistön omistus ja myös hallinta on yhä kuntayhtymällä, koska ostajat eivät ole maksaneet edes ensimmäistä maksuerää.

Hansamanin ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymän kaupanteko on herättänyt ihmettelyä rahoitus- ja hotellialan kulisseissa.

Hansamanin mukaan maksun viivästys ei ollut olennainen. Yhtiön mukaan rahoittajien kanssa neuvoteltiin koko ajan, ja ratkaisu oli syntymässä.

Hansaman vetosi myös lailliseen esteeseen syynä maksun laiminlyömiseen. Yhtiön mukaan ylivoimainen este maksulle tuli, kun kaupan rahoittaja vetäytyi hankkeesta kaupanteon jälkeisenä maanantaina. Oikeuden mielestä laillista estettä ei ollut.

Käräjäoikeus totesi, että Hansaman Oy:llä ei ollut sopimusta rahoituksesta sijoittajan kanssa, eikä rahoittajan mahdollinen vetäytyminen näin ollen muodostanut ylivoimaista estettä kauppahinnan maksamiselle.

Hansaman on valittanut kaupan purusta Rovaniemen hovioikeuteen. Hansaman Oy:n hovioikeudelle lähettämässä valituksessa väitetään, että kaupan purku on suorastaan järjenvastaista ja ”matkaansaattaa” kuntayhtymälle miljoonaluokan vahinko- ja tappioriskin. Väitettä ei perustella.

Kuntayhtymän luotti ostajan sanaan

Koulutuskuntayhtymän edustajien haastattelujen valossa näyttää siltä, että heidän luottamuksensa kaupan rahoituksesta perustui pelkästään Hansamanin edustajien puheisiin.

Rovaniemen koulutuskuntayhtymän hallituksen puheenjohtajana keskustan mandaatilla päätöksen tekoaikaan toukokuussa 2017 oli Kai Väistö. Väistö kertoo luottamuksen Hansaman Oy:n maksukykyyn perustuneen tietoihin ostajayhtiön ydinhenkilöistä kokeneina kiinteistöbisneksen osaajina ja heidän puheisiinsa siitä, että kaupan rahoitus on kunnossa.

– Hansamanin ydinhenkilöiden esittely oli hallituksen päätöksentekokokouksessa. Meille kerrottiin, että rahoitusta kerätään useammalta eri taholta, mutta sen tarkempaa ei silloin tullut, sanoo hallituksen puheenjohtajana ollut Kai Väistö.

Väistön mukaan yllätys oli suuri, kun Hansaman ei maksanutkaan kaupantekopäiväksi sovittua kahden miljoonan euron ensimmäistä erää. Yllätys syveni yhtiön totaalisen maksuviivästyksen vain jatkuessa.

Myös Rovaniemen koulutuskuntayhtymän vt. johtajana kaupantekoaikaan ollut kehitysjohtaja Veli-Pekka Laukkanen sanoo maksun laiminlyönnin olleen täysi yllätys.

– Maksuvalmiudesta varmistaminen tietysti kuuluu etupäässä ostajalle. Kun kauppaa lähdettiin tekemään Hansamanin kanssa, joka oli tämmönen pöytälaatikkoyritys, niin (luottamus) perustui pitkälle siihen, minkälaiset henkilöt olivat tämän Hansaman Oy:n takana, sanoo Rovaniemen koulutuskuntayhtymän Redun kehitysjohtaja Veli-Pekka Laukkanen.

Hansaman Oy:n edustajilla laajat verkostot ja asiantuntemus

Hansaman Oy:n puolesta toimineita ydinhenkilöitä kaupanteossa ovat olleet hallituksen jäsen Hannu Krogerus ja hallituksen puheenjohtaja Jani Kaarlejärvi.

Hannu Krogerus on eläkkeellä oleva, laamannin arvonimen saanut kokenut liikejuristi ja asianajaja. Hän on työskennellyt muun muassa entisen Lohja-yhtiön hallinto- ja lakiasiainjohtajana ja ollut jäsenenä Elcoteqin hallituksessa.

Krogerus oli vuosia myös iisalmelaisen kaiuttimia valmistavan Genelecin hallituksessa yhtä aikaa kuin nykyinen pääministeri Juha Sipilä. Julkisuudessa Krogerus on tullut tunnetuksi yhtenä Portugaliin muuttaneista eläkeläisjohtajista, joka on puolustanut julkisuudessa muuttoa edullisempaan veroilmastoon.

Krogerus väitti puhuneensa äskettäin Rovaniemen hotellikaupasta myös pääministeri Juha Sipilän kanssa.

Oppipojan kiinteistön kaupantekoaikaan kesällä 2017 Krogerusta vastaan oli Helsingin hovioikeudessa käsittelyssä virallisen syyttäjän ja Tekesin asianomistajana ajama rikosjuttu törkeästä avustuspetoksesta ja avustusten väärinkäytöstä.

Käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt jutun kaikki syytteet. Myös hovioikeus hylkäsi kaikki syytteet Krogerusta ja jutun muita syytettyjä vastaan syyskuussa 2017. Kuntayhtymän Väistö ja Laukkanen sanovat, etteivät tienneet mitään tästä kaupantekoaikaan vireillä olleesta rikosoikeudenkäynnistä.

Hansaman Hotels Group Oyn hallituksen puheenjohtaja Jani Kaarlejärvi on Business Meeting Park Oy:n  varatoimitusjohtaja.
Hansaman Hotels Group Oyn hallituksen puheenjohtaja Jani Kaarlejärvi on Business Meeting Park Oy:n varatoimitusjohtaja.Kuvakaappaus Busines Meeting Park Oy:n verkkosivulta.

Tätä juttua varten käydyssä puhelinkeskustelussa torstaina 13.9. Hansamanin hallituksen jäsen Hannu Krogerus veti esiin myös pääministeri Juha Sipilän nimen.

Krogerus väitti puhuneensa äskettäin Rovaniemen hotellikaupasta myös pääministeri Juha Sipilän kanssa. Krogeruksen mukaan hän tuntee hyvin Sipilän, jonka kanssa istui pitkään yhtä aikaa Genelecin hallituksessa.

Pääministeri Sipilä vastasi Ylen sähköpostikysymykseen, ettei tunne koko asiaa. Tämän jälkeen Hansamanin Krogerus perui väitteensä keskustelusta pääministerin kanssa.

Hansamanin hallituksen puheenjohtaja Jani Kaarlejärvi on kokoustiloja vuokraavan Business Meeting Park Oy:n varatoimitusjohtaja. Business Meeting Park Oy:n verkkosivujen mukaan Kaarlejärvellä on tohtorin tutkinto Britanniasta ja Tampereen yliopistosta kolme maisterintutkintoa: hallintotieteiden maisteri HTM, yhteiskuntatieteiden maisteri YTM ja kauppatieteiden maisteri KTM. Lisäksi hän on laillistettu kiinteistönvälittäjä.

Yhtiön verkkosivujen ansioluettelossa todetaan Kaarlejärven toimineen ylijohtaja Esko Ahon erityisavustajana Itsenäisyyden juhlarahasto Sitrassa.

Hansamanin mukaan eläkeyhtiö kaatoi rahoituksen

Hansamanin mukaan Oppipojan oston rahoituksen puute on suomalaisten sijoittajien vika. Ulkomaista rahaa he väittävät olevan koossa kymmeniä miljoonia euroja.

Viime keväänä sanomalehti Lapin Kansan uutisessa (3.4.2018) Kaarlejärvi syytti nimeltä mainitsematta suomalaisia institutionaalisia sijoittajia ”aikaviiveestä” Oppipojan kaupassa. Tätä Ylen juttua tehdessä Krogerus ja Kaarlejärvi väittivät Oppipojan kaupan rahoituksen kaatuneen suomalaisen eläkevakuutusyhtiön vetäytymiseen rahoituspaketista viime tingassa.

Käräjäoikeuden päätöksestä on luettavissa, että tieto rahoittajista perustui vain liikemiesten puheisiin. Käräjäoikeuden päätöksestä ilmenee Krogeruksen ja Kaarlejärven kertoneen oikeudessa, että vetäytyminen tapahtui kaupanteon jälkeisenä maanantaina ja oli suuri pettymys.

Käräjäoikeuden mukaan kaupantekohetkellä Krogeruksen ja Kaarlejärven edustamalla Hansamanilla ei ollut kuitenkaan ollut sopimusta rahoituksesta sijoittajan kanssa. ”Krogeruksen ja Kaarlejärven ja kertomusten mukaan heillä oli vahva usko rahoituksen järjestymiseen” todetaan Lapin käräjäoikeuden 19.6.2018 antamassa tuomiossa, jolla kiinteistökauppa purettiin.

Hansamanin ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymän kaupanteko on herättänyt ihmettelyä rahoitus- ja hotellialan kulisseissa. Miljoonakaupan solmimista liikevaihdottoman pöytälaatikkoyhtiön kanssa ilman myyjälle todennettavia rahoittajien sitoumuksia pidetään täysin poikkeuksellisena.

Hansaman vakuuttaa kaupan yhä toteutuvan

Hansaman on esitellyt julkisuudessa toistaiseksi toteutumattomia hotellihankkeita Turussa, Naantalissa ja Saariselällä. Yhtiö vakuuttaa, että Rovaniemen hotellikauppa maksetaan lähiaikoina ja operaattoriksi tulee kansainvälinen hotelliketju.

Hansamanin hallituksen puheenjohtaja Jani Kaarlejärvi vakuuttaa edelleen kaupan toteutuvan pian.

– Hansaman on saanut siihen erittäin hyvän kansainvälisen operaattoribrändin mukaan. Meillä on Suomen johtava hotellioperaattori ja rakennusprojektijohtoa tähän kytkettynä ja sitoutuneena mukaan. Meillä on lisäksi kansainvälinen rakennusajan rahoitus valmiina. Tällä hetkellä teemme kaikkemme, että saamme tähän myös kotimaista sijoittajajoukkoa mukaan, sanoo Hansaman Hotels Group Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jani Kaarlejärvi.

Laamanni Hannu Krogerus.
Laamanni Hannu Krogerus.Yle
Lue seuraavaksi