Poliisi sai huomautuksen jalkapallokannattajien tutkinnasta

Pohjanmaan poliisi pysäytti ja tutki Vaasaan matkanneiden HJK:n kannattajien bussit. Oikeusasiamiehen mukaan toimenpiteet olivat lainvastaisia.

poliisi
poliisin miekka-logo
Jouni Immonen / Yle

Pohjanmaan poliisilaitoksen komisario on saanut eduskunnan oikeusasiamieheltä huomautuksen jalkapallofanien tarkastamiseen liittyvässä asiassa.

Kantelija arvosteli Pohjanmaan poliisilaitoksen menettelyä 6.5.2017. Tuolloin poliisi pysäytti Ilmajoen Koskenkorvalla kaksi HJK:n kannattajien linja-autoa. Fanibussit olivat matkalla Vaasaan, jossa pelattiin Veikkausliigan jalkapallo-ottelut VPS - HJK.

Apulaisoikeusasiamies katsoo ratkaisussaan, että poliisilla ei ollut laillisia perusteita tarkastaa linja-autoja ja matkustajien henkilöllisyyttä, tehdä turvatarkastusta tai käännyttää autoja. Poliisi perusteli toimia joukkotappelun estämisellä. Päätöksessä todetaan, että toiminnan tarkoitus oli hyväksyttävä, mutta toimenpiteet kokonaan tai osittain lainvastaisia. Poliisilla ei ollut konkreettista rikosepäilyä tai poliisin tehtävää, joka olisi perustellut toimet.

Eduskunnan oikeusasiamies antoi Pohjanmaan poliisilaitoksen yleisjohtajana tuona päivänä toimineelle komisariolle huomautuksen vastaisen varalle lainvastaisesta menettelystä.