UV-säteilyä kertyi kesällä ennätysmäärä – 14 prosenttia enemmän kuin 20 kesässä keskimäärin

Hetkellisen UV-indeksi ennätysluku 6,7 vuodelta 2011 jäi vielä rikkomatta.

Auringonottaja Solvikin uimarannalla Hämeenlinnassa keskiviikkona 25. heinäkuuta. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Kuluneen kesän UV-säteilyn kokonaisannos nousi ennätyslukemiin. Yhteensä voimakkaan säteilyn raja nousi Etelä-Suomessa lukuun kuusi 12 eri päivänä.

Lisäksi voimakkaan UV-säteilyn (siirryt toiseen palveluun) jakso kesti aina kesäkuun puolivälistä elokuun alkuun. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan säteilyä kertyi menneen kesän aikana keskimäärin 14 prosenttia enemmän kuin vuonna 1995 alkaneen mittausjakson aikana on kesäisin kertynyt.

Myös viime toukokuun UV-indeksin annoskertymä oli ennätyksellinen.

Ennätysvuoden ero kesään 2017 korostuu, kun voimakkaan UV-säteilyn päiviä oli tuolloin kesä-elokuussa vain viisi.

Useista voimakkaan UV-säteilyn päivistä huolimatta hetkellisen annosnopeuden ennätys jäi rikkomatta. Se syntyi 29. kesäkuuta 2011, kun UV-indeksi ylsi 6,7:ään.

Myös pohjoisessa ennätyslukemia

Myös Pohjois-Suomessa rikottiin entisiä ennätyksiä. Indeksin arvo 3 ylitettiin yhteensä 95 päivänä. Se vastaa mittaushistorian aurinkoisimpia kesiä.

Esimerkiksi Sodankylässä UV-säteilyn kokonaisannos oli historian suurin. Arvo 5 ylittyi kymmenen tunnin ajan, kun keskimäärin kesinä lukema ylittyy vain kolmen tunnin aikana. Samalla suojautumisraja eli indeksin arvo 3 ylittyi 159 tunnin aikana. Keskimäärin lukema ylittyy sadan päivän aikana.

Lapissa indeksi ei ylittänyt tänä kesänä kertaakaan lukemaa kuusi. Mittaushistorian aikana voimakkaan säteilyn raja on ylittynyt Lapissa vain kahtena kesänä.

Lue lisää: