Viro huolestui Danske Bank -kohun vaikutuksesta maan maineelle – Pääministeri: "Luottamus virolaisiin pankkeihin pitää palauttaa"

Danske Bankin rahanpesupaljastus on ollut Viron mediassa viime aikojen suurin talousuutinen.

Viro
Viron pääministeri Jüri Ratas.
Viron pääministeri Jüri Ratas.AOP

TallinnaViron tiedotusvälineet ovat täyttyneet viime aikoina Danske Bankin rahanpesupaljastuksiin liittyvillä uutisilla, analyyseilla ja kommenteilla.

Mediassa on ihmetelty esimerkiksi sitä, kuinka Viron kokoisen pienen maan läpi voi kulkea kenenkään huomaamatta summia, jotka vastaavat moninkertaisesti valtionbudjettia.

Monissa artikkeleissa on myös kummasteltu, miksei varoituksiin rahanpesusta ole reagoitu mitenkään, ja miksi rahanpesuun puututaan kunnolla vasta nyt, kun sen loppumisesta on jo kolme vuotta aikaa.

Syyttävä sormi on osoittanut muun muassa Danske Bankin Viron-osaston pääjohtajan Aivar Rehen suuntaan – vaikka Rehe ei ole niiden kahdeksan työntekijän joukossa, joista on tehty Viron poliisille rikosilmoitus.

Erityistä närkästystä on herättänyt se, ettei Rehe ole suostunut kommentoimaan tapausta mitenkään. Rehe on kertonut luvanneensa "hänelle tärkeille ihmisille", ettei kommentoi asiaa.

Syytöksiä on saanut osakseen myös entinen valtiovarainministeri Jürgen Ligi, joka johti Viron finanssivalvontaa kohun aikaan.

Ligiä syytetään siitä, ettei hän onnistunut valvomaan Danske Bankin toimintaa tarpeeksi tehokkaasti. Ligi on puolustautunut sanomalla, ettei Danske Bankilla ole Virossa varsinaista pankkia vaan pelkkä pankin sivuhaara, ja päävastuu sen valvonnassa oli Tanskalla.

"On sääli, että Viron nimi liitetään nyt rahanpesuun"

Rahanpesuskandaalin pelätään vaikuttavan Viron luottoluokitukseen ja kiinnostavuuteen kansainvälisten investointien kohteena.

Viron maine on kokenut todella kovan kolauksen, totesi muun muassa Viron pankkiliiton hallituksen puheenjohtaja ja LHV-pankin toimitusjohtaja Erki Kilu Viron yleisradion ERR:n haastattelussa.

– On sääli, että Viron nimi liitetään nyt rahanpesuun, Kilu sanoi.

Kilun mielestä tanskalaiset ovat sysänneet rahanpesukohun syyt epäreilusti virolaisten niskoille, vaikka Danske Bank on tanskalainen pankki.

Samaa mieltä tuntuu olevan Virossa moni. Muun muassa maan suurin päivälehti Postimees kirjoitti, että virolaisista on tehty epäreilusti skandaalin syntipukkeja.

Jüri Ratas
Jüri RatasNeil Hall / EPA

Pankkivalvontaa tehostetaan

Viron pääministeri Jüri Ratas on sanonut, että mielikuvaa Virosta rahanpesumaana pitää nyt aktiivisesti pyrkiä muuttamaan.

– Luottamus virolaisiin pankkeihin pitää palauttaa, Ratas totesi muun muassa ERR:n haastattelussa.

Pääministerin mukaan ensimmäinen askel on Danske-kohun avoin ja perusteellinen tutkinta, jossa kaikki syylliset saatetaan teoistaan vastuuseen.

Pelkästään Danske Bankin tutkinta ei Rataksen mukaan silti riitä, vaan Viron pitää alkaa selvittää, esiintyykö rahanpesua muissakin Virossa toimivissa rahoituslaitoksissa.

Viron hallituksessa on keskusteltu erillisen rahanpesua ehkäisevän työryhmän perustamisesta, mutta toistaiseksi sellaista ei ole päätetty perustaa. Sen sijaan on esitetty, että Viron parlamentin oikeusvaliokunta tehostaisi rahanpesun valvontaa.