Vaihtoehto-Nobel myönnetty kolmelle saudiarabialaiselle ihmisoikeusaktivistille

Palkitut suorittavat parhaillaan pitkiä vankeustuomioita Saudi-Arabiassa.

ihmisoikeusaktivistit
Right Livelihood -säätiön puheenjohtaja Amelie von Zweigbergk ja toimitusjohtaja Ole von Uexkull julkistivat tänään Tukholmassa tämänvuotiset palkitut.
Right Livelihood -säätiön puheenjohtaja Amelie von Zweigbergk ja toimitusjohtaja Ole von Uexkull julkistivat tänään Tukholmassa tämänvuotiset palkitut.MELI PETERSSON ELLAFI / EPA

Vaihtoehtoisena Nobel-palkintona tunnettu Right Livelihood -tunnustus myönnettiin tänään Tukholmassa kolmelle vangitulle saudiarabialaiselle ihmisoikeusaktivistille. Myös kahta Latinalaisessa Amerikassa korruptiota vastaan taistelutta aktivistia muistettiin kunniapalkinnolla.

Yhden miljoonan kruunun eli noin 97 000 euron arvoinen palkinto jaettiin tänä vuonna Abdullah al-Hamidin, Mohammad Fahad al-Qahtanin ja Waleed Abu al-Khairin kesken.

Kunniapalkinnot myönnettiin guatemalalaiselle Thelma Aldanalle ja kolumbialaiselle Ivan Velasquezille.

Al-Hamid ja al-Qahtan perustivat Saudi-Arabiassa HASEM-liikkeen, joka ajaa kansalaisoikeuksia ja poliittista vapautta. Vuonna 2013 miehet tuomittiin 10 ja 11 vuoden vankeusrangaistuksiin.

Ihmisoikeusasianajaja al-Khair pidätettiin vuonna 2014 sen jälkeen, kun hän oli allekirjoittanut poliittisia muutoksia Saudi-Arabiaan vaativan vetoomuksen. Myöhemmin hän sai 15 vuoden vankeusrangaistuksen, koska hän ei ollut oikeuden mukaan "totellut hallitsijaa".

Ruotsalais-saksalainen filantrooppi Jakob von Uexkull perusti Right Livelihood -palkinnon vuonna 1980, kun hänen ehdotustaan uusiksi Nobel-kategorioiksi ei hyväksytty. Hänen mielestään Nobeleita olisi tullut myöntää myös köyhyyden poistamisen ja ympäristön suojeluun tehdystä työstä.

Aiheesta muualla:

Right Livelihood Award honors practical fixes to global problems (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP