Rahoitusyhtiön autoilla on alkanut päästä taas Venäjälle, käännytykseen kannattaa edelleen varautua

Suomen tulli toimitti Venäjän tullille listan suurimmista autorahoitusyhtiöistä perjantaina.

autot
Nuijamaan rajatarkastusasema
Tommi Parkkinen/Yle

Rahoitusyhtiöiden nimissä olevilla henkilöautoilla on alkanut taas päästä Suomesta Venäjälle ilman vakuusmaksuja.

Kaakkois-Suomen rajavartioston kapteenin Ossi Fonseliuksen mukaan Venäjän tiukka laintulkinta alkoi lieventyä viime viikon aikana.

Isompi sysäys koitti viikonloppuna. Suomen tulli toimitti Venäjälle listan suurimmista autorahoitusyhtiöistä perjantaina, minkä jälkeen suomalaisia alkoi päästä rahoitusyhtiöiden omistamilla autoilla Venäjälle yhä enemmän.

Suomen tulliviranomaiset eivät ole saaneet venäläisiltä kollegoiltaan virallista ilmoitusta asiasta.

– Lista on voinut vaikuttaa, Nuijamaan tullin päällikkö Petri Kukkonen kertoo.

Suomen rajaviranomaiset ovat kuulleet asiasta rajanylittäjiltä.

– Edelleen suomalaisautoilijoita käännytetään, mutta yhä enemmän heitä pääsee Venäjälle, kapteeni Ossi Fonselius Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kertoo.

Rahoitusyhtiöistä kerätään vielä tietoja

Venäjällä syyskuun alussa voimaan tulleen lain mukaan maahan voi viedä kerrallaan vain yhden ulkomaisen auton omistajaa kohden ilman vakuusmaksua. Tämä koskee myös osarahoituksella hankittuja, rahoitusyhtiöiden nimissä olevia autoja.

Venäjän tulli tiedotti viime viikolla, että vakuusmaksun voi välttää, jos Venäjän tulli on etukäteen saanut tiedon auton omistavasta rahoitusyhtiöstä.

Suomen tulli odottaa vielä tänään maanantaina pienemmiltä yhtiöiltä suostumusta siihen, että niiden tietoja voi välittää Venäjälle.

Suomalaisten kannattaa ennen Venäjälle lähtöä tarkistaa, onko heidän käyttämien autojen rahoitusyhtiöstä lähetetty tieto Venäjälle. Tulli ei tosin vielä maanantaina pystynyt ohjeistamaan, miten tiedot voi tarkistaa.