KRP esittää kahta henkilöä vangittavaksi Turun saariston suuroperaatioon liittyen

Talousrikoksista epäillyistä toinen on Viron kansalainen ja toinen Venäjän kansalainen.

Airiston Helmi -yrityksen Villa Ybbersnäs nähtynä ilmasta Paraisilla 23. syyskuuta. Kuva: Veijo Lindgren / Lehtikuva

Keskusrikospoliisi vaatii kahta viime viikonloppuna Turun saariston suuroperaatiossa pidätettyä henkilöä vangittavaksi huomenna Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

KRP toimitti vangitsemisvaatimukset oikeudelle iltapäivällä.

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että henkilöitä vaaditaan vangittaviksi epäiltyinä törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta syytä epäillä -perusteella.

Epäillyt ovat tutkinnan kohteena olevan yrityksen työntekijöitä. Toinen heistä on Viron ja toinen Venäjän kansalainen. 

Poliisi ei ole paljastanut tutkinnan kohteena olevan yrityksen nimeä. Ainakin osa kotietsinnöistä näyttää kuitenkin kohdistuneen Turun saaristossa miljoonakauppoja viime vuosina tehneeseen kiinteistöyhtiö Airiston Helmeen.

Poliisin mukaan talousrikostutkintaan liittyvät laajat kotietsinnät päättyivät eilen illalla. Tutkinta jatkuu kuulusteluilla ja kotietsinnöissä takavarikoidun materiaalin läpikäynnillä.

– Kohteista takavarikoitiin muun muassa asiakirjoja ja tallennusvälineitä niin paljon, että niiden läpikäyminen ja tutkiminen kestävät pitkään, luultavasti vähintään ensi kevään, tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Tomi Taskila kertoo poliisin tiedotteessa.

Laaja operaatio saaristossa ja mantereella

Poliisi teki viikonloppuna kotietsintöjä yhteensä 17 kohteessa mantereella ja saarissa. Yhteensä operaatioon osallistui noin sata KRP:n työntekijää ja noin 300 henkilöä eri viranomaisorganisaatioista. Mukana oli väkeä muun muassa Rajavartiolaitoksesta ja Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Kotietsinnät ja kiinniotot liittyvät talousrikostutkintaan, jota poliisi tekee yhdessä Verohallinnon kanssa. Tutkinnan esiselvitysvaihe alkoi puoli vuotta sitten. KRP sai tutkintapyynnön verottajalta elokuun lopulla.

Viranomaiset epäilevät, että suomalaisessa osakeyhtiössä on pesty rahaa usean miljoonan euron edestä. Yritystä epäillään myös pimeän työvoiman käytöstä kiinteistöjen rakentamisessa.

Esitutkinnassa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua, törkeää veropetosta ja törkeää työeläkevakuutusmaksupetosta.

Lue myös: