1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Timo Soini

Soinin luottamusäänestyksestä syntyi hallitusyhteistyötä koetteleva sotku – kävimme läpi, mistä syytöksissä on kyse

Keskustan ja kokoomuksen sukset menivät pahan kerran ristiin. Näin tapahtumat etenivät.

Timo Soini
Ulkoministeri Timo Soini kommentoimassa medialle.
Soini sai luottamuksen, mutta hallituksessa välit kiristyivät.Markku Ulander / Lehtikuva

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamusäänestyksen jälkeen hallituspuolueet keskusta ja kokoomus ovat ilmiriidassa ja ilmassa on lennellyt syytöksiä puolin ja toisin.

Kävimme läpi, miten tapahtumat etenivät.

Toukokuu

Ulkoministeri Soini osallistuu virkamatkallaan Kanadassa abortinvastaiseen tapahtumaan. Julkisuuteen asia nousee, kun mukana oleva valtiosihteeri Samuli Virtanen jakaa kuvan tilaisuudesta Twitterissä.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Tapahtumaan osallistumisen jälkeen Soini lyö lisää vettä myllyyn kommentoimalla blogissaan Irlannin aborttiäänestystä.

Äänestyksessä irlantilaiset äänestivät maan tiukan aborttilainsäädännön höllentämisen puolesta. Irlannin aborttilainsäädännön takia esimerkiksi insestistä tai raiskauksesta raskaaksi tulleilla ei ollut oikeutta aborttiin.

– Likaisen veden lähde. Voi näyttää hyvältä, mutta maistuu pahalta, Soini kirjoitti Irlannin kansanäänestykseen viitaten.

Soinin abortinvastaisista esiintymisistä käydään keskustelua hallituksessa. Keskusteluita tuolloin Ylelle kommentoineen valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Soinin toiminta oli aiheuttanut kysymyksiä hallituksen linjasta.

Orpo ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toivovat, että hallituksessa käyty keskustelu tuo Soinille lisää harkintaa.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö moittii Soinia Talouselämän haastattelussa.

Elokuu

Ulkoministeri Soini kommentoi aborttiasioita jälleen blogissaan. Tällä kertaa kirjoituksen kirvoitti Argentiinan senaatin päätös hylätä tiukkaa aborttilainsäädäntöä höllentävän esitys.

Päätöksen jälkeen Soini julkaisee kirjoituksen, jossa hän ylistää Argentiinaa. Kirjoituksensa Soini päättää pusuemojiin.

Tietoisesti provosoiva kirjoitus herättää laajasti kiukkua. Soinin ministerikollegat Anne-Mari Virolainen (kok.) ja Annika Saarikko (kesk.) arvostelevat Soinin kirjoitusta Twitterissä.

Pääministeri Sipilä kommentoi Soinin kirjoittelua sanomalla, että asiasta käytiin Soinin kanssa keskustelu jo touko-kesäkuussa.

SDP kertoo puoluejohdon kesäkokouksessa kutsuvansa opposition koolle syksyn alussa pohtimaan välikysymystä Soinin toiminnasta.

7. syyskuuta

SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n eduskuntaryhmät kertovat esittävänsä epäluottamuslausetta Soinille tämän aborttikannanottojen vuoksi.

Epäluottamuslauseesta kertoneen SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan epäluottamuslause on osoitettu Soinille, ei koko hallitukselle. Tällä yritetään hyödyntää hallituskumppaneiden hyvin tiedossa oleva tyytymättömyys Soinin toimintaa kohtaan.

– Uskomme, että esittämällä epäluottamuslauseen ulkoministeri Soinille hallituspuolueiden edustajien – erityisesti edistyksellisten naisten – on helpompi äänestää naisten oikeuksien puolesta ilman, että samalla täytyy ottaa kantaa koko hallituksen luottamukseen, Lindtman sanoo kokouksen jälkeen.

Oppositiosta perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät osallistu epäluottamuslauseeseen.

18. syyskuuta

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti antaa ulkoministeri Soinille moitteet osallistumisesta abortinvastaiseen tilaisuuteen toukokuussa virkamatkallaan Kanadassa.

Pääministeri Sipilä sanoo keskustelleensa Soinin kanssa oikeuskanslerin päätöksestä. Sipilä sanoo uskovansa, että Soini ottaa oikeuskanslerin lausunnosta opikseen.

Oikeuskanslerin päätöksen jälkeen Sipilältä kysytään myös lähestyvästä luottamusäänestyksestä ja siitä, onko hallituksen linja yhtenäinen.

– Uskon, että hallituksessa on yhteinen käsitys siitä ja eduskuntaryhmissä on yhteinen käsitys siitä, että Soinilla on ryhmien luottamus, Sipilä vastaa toimittajille valtiosalissa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo antaa Verkkouutisille haastattelun (siirryt toiseen palveluun), jossa hän ei lupaa kokoomuksen eduskuntaryhmän yksimielistä tukea.

– Jokainen tekee viime kädessä itse päätöksen. Lähtökohta on se, että me äänestämme hallituksen luottamuksen puolesta, Orpo sanoo Verkkouutisten mukaan.

19. syyskuuta

Siniset tekevät luottamusäänestyksestä hallituskysymyksen.

Ylen haastattelussa sinisten puheenjohtaja Sampo Terho sanoo, että jos Soini kaatuu, niin hallitus kaatuu.

Muutamat kokoomuksen kansanedustajat kertovat julkisuudessa epäröivänsä Soinin luottamuksen puolesta äänestämistä.

20. syyskuuta

SDP:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta esittää Soinille epäluottamuslauseen.

Eduskunnan suuressa salissa Soini puolustautuu vetoamalla mielipiteen- ja uskonnonvapauteen. Useat kansanedustajat ärtyvät Soinin esiintymisestä, jossa ei kuulu anteeksipyyntöä. Kokoomuksen Jaana Pelkonen ja Saara-Sofia Sirén kertovat, etteivät voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta.

Samaan aikaan EU-huippukokoukseen Itävallan Salzburgissa osallistunut pääministeri Sipilä kommentoi aihetta suomalaismedialle. Jälkeenpäin kokoomus arvosteli Sipilää tämän haastattelun perusteella tehdyistä tulkinnoista.

Ylen 20.30-lähetyksessä käytettiin Sipilän haastattelusta seuraavaa kohtaa: En usko, että kellään on mitään ongelmaa painaa tässä asiassa vihreää. Kun asia on käyty läpi, niin luottamus Soinin toimimiseen ulkoministerinä on kaikilla olemassa.

Seuraavassa haastattelu kokonaisuudessaan.

Juha Sipilä

Oppositio on jättämässä epäluottamuslausetta parhaillaan. Mitkä reaktiot tähän?

Sipilä: Oppositiolla on oikeus jättää myöskin henkilökohtainen epäluottamuslause. Tästä ollaan keskusteltu hallituksen sisällä ja Soini on luvannut tässä asiassa käyttäytymistään korjata. Meille se riittää ja vihreää painetaan.

Mitä tapahtuu, jos epäluottamus perjantaisessa äänestyksessä tulee, mitä tapahtuu hallitukselle?

Sipilä: Ei sitä tule. Ei sitä ole mietitty.

Edellytättekö keskustan kansanedustajilla ryhmäkuria tässä asiassa?

En usko, että kellään on mitään ongelmaa painaa tässä asiassa vihreää. Kun asia on käyty läpi, niin luottamus Soinin toimimiseen ulkoministerinä on kaikilla olemassa.

Onko hallituksen koossapysyminen riskinä?

Sipilä: Tämä on ihan samanlainen luottamusäänestys kuin muutkin luottamusäänestykset

Torstain ryhmäkokousten jälkeen sekä kokoomuksen että keskustan johto vakuuttaa ryhmien äänestävän Soinin luottamuksen puolesta. Muutamat kokoomuksen kansanedustajat pysyvät kuitenkin edelleen kannassaan, etteivät aio äänestää Soinille luottamusta.

Keskustan ryhmässä on tyytymättömyyttä kapinallisia kokoomusedustajia kohtaan. Keskustan kansanedustaja Markku Pakkanen koplaa Twitterissä yhteen Soini-äänestyksen ja hallituksen esityksen irtisanomissuojan heikentämisestä.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Iltalehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan siniset uhkaavat kaataa hallituksen, jos yksikään keskustan tai kokoomuksen kansanedustaja äänestää Soinin luottamusta vastaan.

Soinin luottamusäänestyksen tulos.
Eduskunta äänesti ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamuksesta eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 21. syyskuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

21. syyskuuta

Soini saa eduskunnan luottamuksen äänin 100-60. Kokoomusedustajista Lenita Toivakka, Saara-Sofia Sirén ja Jaana Pelkonenovat salissa paikalla, mutta jättävät mielenilmaisuna äänestämättä.

Äänestyksen jälkeen kokoomuksen eduskuntaryhmä lähettää eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokisen nimissä tiedotteen otsikolla: "Emme hyväksy edustajiemme painostusta"

– Emme hyväksy vähättelyä edustajiemme arvopohjaa kohtaan. On käsittämätöntä, että pääministeri on todennut, että äänestyksen ei pitäisi olla kenellekään vaikeaa, tiedotteessa todetaan.

Pääministerille kohdistetun syytöksen lisäksi tiedotteessa puhutaan kokoomuksen kansanedustajien painostuksesta:

– Emme hyväksy, että edustajiamme on tässä kysymyksessä painostettu hallituskumppaneiden taholta ja kytketty muihin asioihin.

Jokisen lisäksi painostuksesta puhuu myös puheenjohtaja Orpo, joka mainitsee kokoomuksen naisedustajien kokeman painostuksen Ylen haastattelussa luottamusäänestyksen jälkeen.

Kokoomusjohto ilmoittaa myös, että äänestämättä jättäneet kansanedustajat eivät saa rangaistusta.

Kokoomuksen toiminta saa keskustalaiset kiehumaan. Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Hanna Kosonen lähettää tiedotteen, jossa kokoomuksen hyökkäystä keskustaa vastaan kuvaillaan halpamaiseksi.

– Pidän Kokoomuksen toimintaa kestämättömänä luottamuksen ja yhteistyön kannalta. Samalla painostussyytökset ovat halpamainen yritys siirtää huomio pois siitä, että Kokoomuksessa ei jälleen kerran pystytty pitämään kiinni siitä linjasta, jonka Kokoomuksen oma johto on ilmoittanut puolueen eduskuntaryhmän linjaksi, tiedotteessa kirjoitetaan.

22. syyskuuta

Lauantaina keskustan puolueaktiivit kokoontuvat Jyväskylään politiikka- ja toimintapäiville.

Tilaisuuden aluksi Sipilä pitää puheen, jonka aluksi hän lataa täyslaidallisen hallituskumppanin niskaan.

– Olen rauhallinen mies, mutta minullakin on rajani ja eilen nuo rajat ylitettiin, Sipilä toteaa puheessaan.

Sipilä jatkaa kokoomuksen arvostelua myöhemmin mediatilaisuudessa. Hän vaatii asian läpikäymistä trion eli hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken.

– Kyllä se aika erikoista on, että toisen hallituspuolueen eduskuntaryhmä ottaa kantaa taustoja ja faktoja tarkistamatta ja esittää syytteen, että olisin painostanut tai vähätellyt tätä kysymystä. Kun olen sitä kysynyt, niin yhtään ainoaa faktaa sen taustalle ei ole pystytty esittämään, Sipilä sanoo.

Kokoomus kommentoi asiaa ainoastaan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokisen tviitillä, jossa viitataan väärinkäsitykseen Sipilän lausunnoista.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Jokisen mukaan lausuntoa on käyty Sipilän kanssa läpi, mutta tämä ei ilmeisesti Sipilälle riitä, sillä Jyväskylässä hän vaatii vakavaa keskustelua aiheesta.

– Ilman vakavaa keskustelua tästä ei voida mennä eteenpäin,

23. syyskuuta

Pääministerin haastattelutunnilla Sipilä jatkoi kokoomuksen arvostelua ja vaati kokoomusta esittämään faktoja väitteidensä tueksi.

Sipilän mukaan hallitus on kiistasta huolimatta toimintakykyinen.

Illalla julkaisemassaan blogikirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun) Sipilä jatkoi aiheen käsittelyä.

– Poliittisen keskustelun keskiöön on nostettava dialogi sekä keskinäinen ymmärrys ja kunnioitus. Myönnän avoimesti, että eniten työssäni satuttavat sellaiset julkiset väitteet, joista ei kertakaikkisesti tunnista itseään. Viime perjantaina kävi niin.

Kokoomusjohto ei ole kommentoinut kiistaa maanantai-iltaan mennessä.

Lue myös:

Soinin luottamusäänestyksen jälkipyykkiä pestään puheenjohtajien kesken – Sipilä: "Ilman vakavaa keskustelua tästä ei voida mennä eteenpäin"

Analyysi: Soinista tuli ukkosenjohdatin – Luottamusäänestys toi näkyväksi vaalikauden lopun jännitteet

Lue seuraavaksi