Rikoksesta tuomitut haluavat poistaa tietojaan Google-hauista – tietosuojavaltuutettu jarruttelee intoa

Tietosuojavaltuutetulle on tullut satoja valituksia Googlen päätöksistä. Rikoksista tuomituista vain aniharva on saanut tietojaan poistetuksi hakutuloksista.

Google
Google haku  tietokoneen ruudulla ja suurennuslasi.
AOP

Ihmisten oikeus tulla unohdetuksi (siirryt toiseen palveluun) on tuonut tietosuojavaltuutetun ratkaistavaksi vajaat kolmesataa valitusta, joissa on vaadittu Googlen hakutulosten poistamista.

Niistä valtaosa on saatu käsiteltyä. Valituskelpoisia päätöksiä on syntynyt 40 ja niistä 12:ssa tietosuojavaltuutettu on määrännyt Googlen poistamaan hakutuloslinkkejä.

Euroopan unionin tuomioistuimen ja EU:n tietosuoja-asetuksen (siirryt toiseen palveluun) takaama oikeus tulla unohdetuksi näyttää tulleen suomalaisille tutuksi. Mutta tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio patistaa ihmisiä ensin tutustumaan menettelytapoihin tarkemmin.

– Pikkuisen hätäillään. Pitäisi itse ensin tehdä poistopyyntö Googlelle ennen kuin valittaa meille, Aarnio neuvoo.

Googlella on sivusto, jossa poistoa voi pyytää (siirryt toiseen palveluun). Poistopyyntö kannattaa tehdä mahdollisimman perusteellisesti. Apuna voi käyttää EU:n tietosuojavaltuutettujen antamaa tulkintaohjetta. (siirryt toiseen palveluun)

Automaattista oikeutta tietojen poistoon ei ole

Hakutulos on poistettava pyydettäessä, jos sen kautta löytyvät tiedot ovat virheellisiä, tarpeettomia, puutteellisia tai vanhentuneita..

Tietosuojavaltuutetun puoleen tulisi siis kääntyä vasta, jos Google kieltäytyy tietojen poistamisesta, vaikka hakijan mielestä siihen olisi perusteltu syy.

Aarnio korostaa, että tietosuojavaltuutetulla ei ole nappulaa, jota painamalla epämieluisia hakutuloksia voitaisiin pyyhkiä pois. Automaattista oikeutta saada hakutuloksia poistetuksi ei ole, vaan jokainen päätös vaatii tarkan harkinnan.

– Kolmas pulma on se, että perustelut, joita meille esitetään, ovat heppoisia. Valittajan pitäisi kyetä osoittamaan, mitkä hakutulokset tulisi poistaa ja millä perusteella.

Rikollisilta tulee paljon valituksia

Korkein hallinto-oikeus (KHO) teki elokuussa merkittävän ennakkoratkaisun, kun se määräsi Googlen ensimmäistä kertaa poistamaan hakutuloksia tietosuojavaltuutetun päätöksen perusteella. Päätös koski murhasta tuomitun, alentuneesti syyntakeisen henkilön miehen terveystietoja.

Aarnio on tyytyväinen päätökseen, mutta ei kaikkiin sen jälkiseurauksiin. Päätös on johtanut siihen, että tietosuojavaltuutetulle on tullut aiempaakin enemmän kyselyjä ja valituksia rikoksiin syyllistyneiltä.

Aarnio korostaa, että KHO:n ratkaisussa oli kyse nimenomaan arkaluonteisista terveystiedoista, joiden löytyminen Googlen hakutiedoista loukkasi yksityiselämää eikä siitä, että rikoksiin syyllistyneillä olisi muita paremmat mahdollisuudet saada vaatimuksiaan läpi.

Tietosuojavaltuutettu on määrännyt hakulinkkejä poistettavaksi rikoksiin liittyen vain kolmessa muussa tapauksessa KHO:n vahvistaman päätöksen lisäksi.

Kahdessa tapauksessa oli kyse vanhoista, 1980–1990-luvuilla annetuista rikostuomioista. Näiden lisäksi lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vuonna 2006 tuomittuun henkilöön liittyviä tietoja ei enää pidetty merkityksellisenä. Teosta on jo pitkä aika ja tiedot ehdollisesta vankeudesta on poistettu rikosrekisteristä..

Reijo Aarnio, tietosuojavaltuutettu.
Tietosuojavaltuutettu Reijo AarnioRonnie Holmberg / Yle

Toinen suuri ryhmä ovat Aarnion mukaan elinkeinoelämään ja yritystoimintaan liittyvät valitukset. Esimerkiksi huonoa asiakaspalautetta halutaan poistettavaksi.

Poistomääräyksiä on annettu tapauksissa, joissa keskustelupalstoilla on arvosteltu yhtiön toimintaa ja mainittu työntekijä nimeltä, vaikka arvostelu ei ole kohdistunut häneen. Näissä tapauksissa kirjoituksista sai virheellisen kuvan työntekijästä.

Yli kahdeksan vuotta vanhoja asioita koskevia hakulinkkejä voidaan määrätä poistettavaksi, jos aiheesta ei käydä enää merkittävää yhteiskunnallista keskustelua. Aktiivisesti politiikassa toimivia tämä aikarajaus ei koske.

Suomi Euroopan kärkeä valitusten käsittelijänä

Valituksia käsittelevä ylitarkastaja Laura Varjokari sanoo, että osa valittajista tuntuu ajattelevan, että he voivat valtuuttaa tietosuojavaltuutetun hoitamaan kaiken kirjeenvaihdon Googlen kanssa heidän puolestaan.

– Emme voi toimia asiamiehinä. Muutamassa tapauksessa asiaa on hoitanut juristi, mutta se on harvinaista.

Valitusten käsittely on työlästä. Varjokari sanoo, että joissakin tapauksissa ihminen voi vaatia jopa satojen hakutulosten poistamista.

– Joskus voi mennä 8 tuntia ja paljon kauemminkin, kun klikkaillaan linkkejä auki ja tutustutaan niiden tak.aa löytyvään materiaaliin.

Tavallisempaa on kuitenkin, että valitus koskee 3–5 hakutuloslinkkiä. Usein valittajilta unohtuu se, että tietosuojavaltuutetun toimivalta koskee hakukoneoperaattoria ja hakukonelinkityksiä. Nettikeskusteluiden sisältöön ei voida puuttua, jos poistettavaksi vaadittuja tietoja ei löydy haulla.

Reijo Aarnio arvioi, että Suomessa on ratkaistu Googleen liittyviä valituksia eniten Euroopan maista. Ranska toimii myös erittäin aktiivisesti ja Espanja on jopa antanut sakkojakin Googlelle.

– Olemme vähän ujoja nostamaan omaa häntää, mutta olemme kyllä Euroopan maista ihan kärkipäässä.

Lue myös:

KHO antoi merkittävän ennakkopäätöksen: Googlen poistettava murhasta tuomitun tiedot hakutuloksistaan

Google ei anna periksi – kiista murhasta tuomitun tietojen poistamisesta jatkuu KHO:ssa

Hallinto-oikeudelta merkittävä ennakkopäätös: Murhasta tuomitun tietoja sai määrätä poistettavaksi Googlesta

Googlelle ensimmäiset poistomääräykset Suomesta – rikoksesta tuomittujen tietoja halutaan pois netistä