Sadat Suomen katolilaiset kerääntyvät tänään Tallinnaan – "Tuntuu melkein kuin paavi olisi Suomessa"

Paavi Franciscuksen Baltian-kierros päättyy tänään Tallinnaan. Päivä huipentuu Vapaudenaukiolla järjestettävään suureen messuun.

paavit
Paavi avoautossa väkijoukon keskellä.
Paavi johti messua Aglonassa, Latviassa maanantaina.Alessandro di Meo / EPA

TallinnaKuinka merkittävänä Suomen katolilaiset kokevat paavin vierailun Virossa? Katolisen kirkon viestintäosaston johtaja Marko Tervaportti vastasi Ylen kysymyksiin.

1. Mitä paavin vierailu Virossa merkitsee Suomen katolilaisille?

– Viro on niin lähellä, että tuntuu melkein siltä kuin paavi olisi Suomessa.

Paavin vierailu naapurimaassa on meille Suomen katolilaisille aina suuri hengellinen ilo ja tärkeä tapahtuma, onhan kyseessä meidän oma paavimme, koko yleismaailmallisen katolisen kirkon johtaja.

Tämänpäiväisen vierailun tärkeyttä lisää entisestään se, että Viroon pääsee laivalla hetkessä.

Esimerkiksi paavin Ruotsin-vierailulle vuonna 2016 ei päässyt lähtemään Suomesta läheskään näin suurta joukkoa seurakuntalaisia.

2. Paljonko Suomen katolilaisia osallistuu Tallinnan Vapaudenaukion messuun?

– Suomen katolisten seurakuntien kautta matkalle lähtijöitä on noin 460. Lähdemme Helsingistä yhtenä suurena joukkona aamulautalla ja palaamme kotiin iltalautalla.

Tiedän kuitenkin monia, jotka ovat ilmoittautuneet mukaan messuun jotakin muuta kautta. Voi hyvin olla satojakin ihmisiä, jotka ovat tehneet sen ratkaisun, etteivät tule seurakunnan kyydissä paikalle.

Lisäksi Tallinnaan lähti Suomesta jo eilen maanantaina toistasataa katolilaista nuorta, joilla on tapaaminen paavin kanssa Tallinnassa tiistaina.

Suomen luterilaisista seurakunnista on myös tulossa paikalle ryhmiä.

Paavi Latviassa
Paavi Franciscus Aglonassa, Latviassa maanantaina.Alessandro di Meo / EPA

3. Millaista tunnelmaa odotat Tallinnassa?

– Virolaisia jonkin verran tuntevana arvioisin, että siellä on paavia kohtaan paljon positiivista uteliaisuutta.

Viro on tunnetusti historiansa vuoksi maallistunut maa, mutta virolaiset eivät ole uskonnonvastaisia.

Virolaiset kollegani ovat arvelleet, että paavi haluaa antaa Baltian-vierailullaan tukensa näille pienille, hiljattain itsenäisyytensä palauttaneille maille. Tällainen ajatus saattaa lisätä virolaisten arvostusta paavia kohtaan.

4. Mistä paavi puhuu Tallinnan-vierailunsa aikana?

– Uskon, että vierailu on pitkälle valmisteltu ja spontaanit puheenvuorot jäävät vähemmälle.

Luulisin, että paavi puhuu yleisellä tasolla uskosta ja rohkaisee siihen. Luultavasti hän välttää kannanottoja päivänpolitiikkaan ja yksittäisiin ajankohtaisiin tapahtumiin.

Suuremmissa katolisissa maissa paavi on silloin tällöin puhunut melko värikkäästikin, ja varsinkin kontekstistaan irrotettuina hänen kommenttinsa ovat saattaneet vaikuttaa kärkkäiltä ja epäkonventionaalisilta.

Olisin kuitenkin yllättynyt, jos kuulisimme Virossa kovin räikeitä puheenvuoroja.

5. Miksi paavi vierailee Euroopan vähiten uskonnollisessa maassa?

– Ehkäpä juuri sen takia. Hulluahan se olisi, jos kirkon edustaja ei näkisi työkenttää siellä, missä maallistuminen on pisimmällä.

Ihmettelen positiivisesti virolaisten valmiutta käydä keskusteluja elämän suurista linjoista ja tarttua rohkeasti uuteen. Luulen, että paavilla voi olla Virossa tästä syystä monta kiinnostavaa kohtaamista.

6. Uskotko, että paavi tulee lähivuosina käymään myös Suomessa?

– En suoranaisesti. Viro on nyt se pikku-Suomi, johon meidän on tyytyminen. Suomessa ei ole näköpiirissä teemaa, joka houkuttelisi paavin meille – sellaista kuin reformaation merkkivuosi 2016 oli Ruotsille.

Paavi Franciscus on nyt 81-vuotias eikä tuosta enää nuorru. Ehkä seuraava paavi sitten aikanaan saapuu Suomeenkin.