Pianistilegenda Glenn Gould ei pitänyt konsertoimisesta – päätyy maailmankiertueelle hologrammina

Vuonna 1982 kuollut muusikko muistetaan persoonallisista ja provosoivista Bach-tulkinnoistaan.

pianistit
Glenn Gould konsertissa Kanadassa vuonna 1958.
Glenn Gould konsertissa Kanadassa vuonna 1958.Ulstein Bild / AOP

Kanadalaispianisti Glenn Gouldin kuolemasta on kulunut vajaat neljä vuosikymmentä, mutta pian taiteilija astelee taas konserttilavoille – hologrammina.

Frank Zappan ja Ronnie James Dion postyymit kiertueet toteuttanut Eyeillusion-yritys valmistelee nyt Glenn Gould -hologrammikiertuetta. Konserttipäivämäärät julkaistaneen ensi vuoden loppupuolella.

Perillisten mukaan Glenn Gould olisi rakastanut teknologiaa, jonka avulla konsertoiminen on mahdollista haudan takaa.

– Glennin esiintymiset olivat tapauksia. Olemme innoissamme vanhojen ja uusien fanien puolesta siitä, että heillä on mahdollisuus kokea hänet lavalla, perillisiä edustavassa tiedotteessa sanotaan.

"Nerouden kuulemiseen ei tarvita klassisen musiikin korvaa"

Pianisti muistetaan persoonallisesta ja provosoivasta tavastaan tulkita musiikkia. Hänen tyyliään soittaa Bachia analysoidaan yhä.

Ainutlaatuinen taiteilija sai elämänsä aikana ja sen jälkeen lukuisia palkintoja, muun muassa neljä Grammya sekä tähden Kanadan Walk of Fameen.

Taiteilijan oikeuksia vuosi sitten hankkineen Primary Wave Music Publishing -yhtiön perustaja ja johtaja Lawrence Mestel hehkuttaa hologrammiprojektia ja Gouldia, jonka "nerouden kuulemiseen ei tarvita klassisen musiikin korvaa".

– Mutta todellinen muusikkous paljastuu vasta, kun näkee, kuinka hän käskyttää pianoa haluamansa mukaan, hän toteaa tiedotteessa.

Gould ei pitänyt konsertoimisesta

Visionääriksi usein kutsuttu Gould piti klassisen musiikin konserttien kaavaa vanhoillisena ja epämiellyttävänä. Lisäksi hän piti yleisöä häiritsevänä.

Vuonna 1932 syntynyt taiteilija nousi lavalle viimeisen kerran Los Angelesissa vuonna 1964.

Sen sijaan pianisti keskitti energiansa levytyksiin, joista ensimmäinen, 1955 äänitetty Bachin Goldberg-muunnelmat, on yksi hänen suosituimmistaan.

– Hän loi uuden tavan ajatella levytettyä musiikkia. LP-levystä tuli taidemuoto itsessään, ei pelkkä jäljennös live-esityksestä, Frieze-julkaisun (siirryt toiseen palveluun) siteeraama pianisti Stephen Hough on kirjoittanut.

Gould äänitti uuden version Bachin Goldberg-muunnelmista vuonna 1981. Hän oli sanonut lopettavansa pianonsoiton viisikymppisenä.

Niin tapahtui, sillä Gould kuoli aivohalvaukseen reilun viikon kuluttua 50-vuotispäivästään, synnyinkaupungissaan Torontossa, vuonna 1982.