"Jos ei yhtään punastuta, ei ole järkevää sanottavaa" - Laulujen sanoituksilla on suuri merkitys Jannan musiikissa

Musiikki tuo monille lohtua vaikeissa elämäntilanteissa ja erityisesti laulujen sanoilla on suuri merkitys. Laulaja, lauluntekijä Janna kirjoittaa paljon omasta elämästään ja sanoituksia tehdessään hän usein miettii kuinka paljon on järkevää paljastaa itsestään.

musiikki
Janna kertoo miksi on hyvä asia, että laulujen sanat saavat punastumaan.
Janna kertoo miksi on hyvä asia, että laulujen sanat saavat punastumaan.

– Usein studiossa tulee sellainen fiilis, että laulujen sanat hävettää ja punastuttaa mutta se on vain hyvä asia. Silloin ollaan merkittävän ja mielenkiintoisen asian edessä. Jos ei yhtään punastuta, ei ole mitään järkevää sanottavaa, kertoo Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraillut Janna.

Janna kertoo, että avoimuus on tuonut yleisöltä paljon hyvää palautetta.

– Toivon, että lauluistani saa lohtua tai iloa. Saan itsekin paljon voimaa musiikkia kuuntelemalla.

Rakkauden kohteena puoliso vai pullo?

Puoli seitsemän -ohjelmassa keskusteltiin myös sanoitusten piilomerkityksistä. Suosikki-sävelmiä saatetaan rallatella ajattelematta yhtään, mihin sanat itse asiassa viittaavat.

Sä kuulut päivään jokaiseen on Eino Grönin suosituimpia tangoja, joka puree tanssilavoilla edelleen yli 50 vuotta levyttämisensä jälkeen. Se on mielletty henkilökohtaiseen puhuttelumuotoon pohjautuvaksi rakkauden tunnustukseksi mutta onko rakkauden kohde mies, nainen, vai koskenkorvapullo?

Sanoituksensa vuoksi tätä tangoa on usein nimitetty esimerkiksi Alkon tangoksi, sillä laulun ”sinän” väitetään naisen sijaan viittaavan alkoholiin.

Väitettä tukee muun muassa sen sanoittaneen Juha Vainion silloinen runsas alkoholin käyttö.

Laulun sanoituksien synnystä on vaihtelevia tarinoita. Vainio kertoi sen säveltäjälle Reino Markkulalle, että ne olisivat saaneet alkunsa hänen oltuaan ystäviensä kanssa Kemin Kaupunginhotellissa.

He olivat lyöneet vetoa siitä, pystyisikö Vainio kirjoittamaan laulun sanat puolessa tunnissa. Panoksena oli Koskenkorva-pullo. Vainio kirjoitti ”Sä kuulut päivään jokaiseen” -tangon sanat aikamääreessä ja voitti vedon.

Jos tulkinta rakkauslaulusta viinapullolle pitää paikkaansa, kyse onkin rakkauslaulun sijasta kuvaus armottomasta alkoholistin arjesta, jossa kaikki pyrkimys kohdistuu siihen, että viinaa pitää saada lisää. Kyse saattoi myös olla onnistuneesta vitsistä.

Katso toimittaja Juha Roihan aiheesta tekemä juttu. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Vinyylilevy

Konkretiaa ja suoruutta

Janna ei piilota sanoituksiinsa piilomerkityksiä. Hän pitää tyylilajiansa konkreettisena ja suorana. Omaan elämään liittyviä tapahtumia hän toki värittää lauluihin sopivaksi ja lopulta sanojen tulkinta jää kuulijan vastuulle.

Katso koko lähetys Yle Areenasta.