UPI:n tutkija: Kiinteistöomistuksia koskeva laki kirjoitettava siten, että maakaupat mahdollista purkaa

A-studiossa vierailleen Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mielestä Suomessa on oltu sinisilmäisiä, mutta nyt tehty operaatio signaloi sitä, että viranomaisyhteistyö toimii ja asioihin suhtaudutaan vakavasti.

Airiston Helmi
Charly Salonius-Pasternak ja Jukka Savolainen A-studion lähetyksessä.
Charly Salonius-Pasternak (vas.) ja Jukka Savolainen vierailivat Ylen A-studiossa maanantaina.Yle

Viikonloppuna Turun saaristossa nähtiin maastopukuja, konetuliaseita, nopeita kumiveneitä ja satoja miehiä. Kyse oli KRP:n suuroperaatiosta, jonka seurauksena kahta henkilöä on esitetty vangittavaksi epäiltyinä talousrikoksista.

A-studion vieraana olleen Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mielestä Suomessa on oltu pitkään aika lailla sinisilmäisiä, vaikka toisaalta Suomen poliittinen johto on seurannut huolissaankin kiinteistökauppaan liittyviä tapahtumia.

– Pitkään kuultiin virallista kiistämistä siitä, että kyseessä olisi minkäänlaista turvallisuusuhkaa liittyen ulkomaalaisten ostamiin kiinteistöihin, mutta jos niitä on satoja tai tuhansia, niin ei Suomesta löydy niille kaikille seuraajia, hän totesi.

Salonius-Pasternak huomautti, että suuroperaatio oli silti osoitus suomalaisten viranomaisten hyvästä yhteistyökyvystä.

Samaa mieltä oli toinen vieras, Euroopan hybridiosaamiskeskuksen haavoittuvuudet ja resilienssi –verkoston johtaja Jukka Savolalainen.

– Kun 17 kohdetta on katsottavana, niihin on mentävä yhtä aikaa rikosta epäiltäessä.

– Kansalaiset voivat olla tyytyväisiä siinä mielessä, että kun he ovat kertoneet huolestuttavista havainnoistaan viranomaisille, nyt on osoitettu, että hämäräpuuhiin puututaan, Savolainen sanoi.

"Operaatio toimi signaalina siitä, että suhtaudutaan vakavasti"

– Voidaan myös nähdä, että operaatiolla haluttiin signaloida, että otamme asian vakavasti ja jos on tarve viestiä muille toimijoille, että tämänkaltaista ei kannata kovasti yrittää, viesti on nyt ehdottomasti nähty, Salonius-Pasternak muistutti.

Savolalainen oli samoilla kannoilla.

Esitutkintaviranomainen tutkii hänen mukaansa mukaansa juuri sitä rikosta, josta sillä on näyttöä.

– Jos löytyy muitakin rikoksia, poliisi on velvollinen toimimaan sen mukaisesti. Signaalia on välitetty ulos- ja sisäänpäin, eli sitä, että Suomessa viranomaiset toimivat ehdottoman lainmukaisesti.

Nykyisessä maailmantilanteessa hybridivaikuttamisessa on Savolaisen mukaan kyse juuri siitä, että yritetään saada ihmisten luottamusta rapautettua yhteiskuntaa kohden.

"Omistuksia rajoittavasta laista tultava tarpeeksi lavea"

Valmisteilla oleva, ulkomaisia omistuksia koskeva laki olisi Salonius-Pasterakin mielestä kirjoitettava niin laveasti, että eri päätöksellä puolustusvoimat, joku ministeriöistä tai viranomaiset voivat vain ilmoittaa, että jossakin tapauksessa kauppa on tarvittaessa purettava ilman erillisperusteita.

– Vastapuoli on aina tarpeeksi fiksu lukeakseen lakimme ja kiertääkseen ne. Se on yksi hybridivaikuttamisen logiikoista eli toimitaan lainmukaisesti, mutta niin, että toiminnan eri osiot tekevät asiasta hankalan vastustajalle, hän summasi.

Aiheesta aiemmin:

Presidentti Niinistö: "Olin tietoinen Turun saariston operaatiosta jo pitkään"

KRP esittää kahta henkilöä vangittavaksi Turun saariston suuroperaatioon liittyen

Nämä 5 asiaa tiedämme Airiston operaatiosta: Rahanpesua ja kansainvälisiä talousrikoksia saaristoidyllissä – kartta näyttää omistusten sijainnin