Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariehdokas puolustuskannalla – vaimo vierellä poikkeuksellisessa tv-haastattelussa: Olin lukiossa neitsyt

Seksuaalisesta häirinnästä syytetty tuomariehdokas Brett Kavanaugh valitsi ulostulonsa paikaksi konservatiivista yleisöä keräävän Fox News –kanavan.

Brett Kavanaugh
Brett Kavanaugh Fox Newsin haastattelussa yhdessä vaimonsa kanssa.
Brett Kavanaugh Fox Newsin haastattelussa yhdessä vaimonsa kanssa.Reuters-TV

TV-haastattelu kesken nimitysprosessin on harvinaista. Maanantai-iltana tuomariehdokas Brett Kavanaugh kuitenkin ilmestyi puolisonsa Ashley Estes Kavanaughin kanssa Fox Newsin haastateltavaksi (siirryt toiseen palveluun) ohjelmassa The Story with Martha McCallum.

Valtakunnalliselle yleisölle Kavanaugh vakuutti, ettei ole koskaan syyllistynyt seksuaaliseen häirintään ketään kohtaan.

– Olen hyvä ihminen. Olen elänyt kunnon elämää, Kavanugh sanoi.

Kavanaughin puoliso sanoi, että syytöksiä hänen aviomiestään kohtaan on vaikea uskoa.

– Olen tuntenut Brettin 17 vuotta. Hän on kunnollinen, kiltti ja hyvä. Tunnen hänen sydämensä eivätkä syytökset ole linjassa hänen kanssaan, Ashley Estes Kavanaugh sanoi.

Kaksi naista on astunut julkisuuteen ja väittänyt Brett Kavanaughin ahdistelleen heitä seksuaalisesti nuoruusvuosinaan. Yhdysvalloissa odotetaan kolmannenkin naisen ulostuloa (siirryt toiseen palveluun).

Yksi syytteiden esittäjistä, yliopistoprofessori Christine Blasey Ford, saapuu senaatin lakivaliokunnan kuultavaksi torstaina.

Lue tästä kirjeenvaihtaja Mika Hentusen analyysi

Kavanaugh avasi tv-haastattelussaan näkymää omaan nuoruuteensa ja sanoi olleensa neitsyt pitkälle opiskeluvuosiinsa asti.

– En harrastanut seksiä tai mitään siihen läheisestikään viittaavaa lukiossa tai pitkään lukiovuosien jälkeenkään, Kavanaugh avautui.

Hän myönsi kuitenkin, että lukioaikana järjestettiin oluenhuurteisia juhlia eikä hän ollut täydellinen itsekään.

Epäily on paras puolustus

Paine Korkeimman oikeuden tuomarinimityksen kuulemisten keskeyttämiseksi ja liittovaltion poliisin FBI:n tutkinnan aloittamiseksi Kavanaughin menneisyydestä on kasvanut.

Fox Newsin haastattelussa Kavanaugh varoi hyökkäämästä suoraan ahdistelusyytöksiä esittänyttä professori Fordia vastaan. Sen sijaan hän epäili syyttäjänsä muistikuvia.

– Ehkäpä joku, jossain paikassa, jossain elämänvaiheessa on seksuaalisesti ahdistellut tohtori Fordia, mutta tiedän, että minä en ole koskaan sellaista tehnyt kenellekään, Kavanaugh sanoi.

Ford väittää, että Kavanugh ja toinen poika lukitsivat hänet huoneeseen ja yrittivät repiä vaatteet hänen yltään lukiojuhlissa Washingtonin esikaupunkialueella, kun hän oli 15-vuotias ja Kavanaugh 17-vuotias.

Toinen julkisesti Kavanaughia ahdistelusta syyttänyt nainen on 53-vuotias Deborah Ramirez. The New Yorker –lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Ramirez on väittänyt, että Kavanaugh olisi paljastanut itsensä hänelle opiskelijajuhlissa Yalen yliopistossa joko vuonna 1983 tai 1984.

– En aio antaa perättömien syytösten vaikuttaa nimitysprosessiin, Kavanaugh sanoi ja peräänkuulutti useaan otteeseen oikeudenmukaista käsittelyä.

Maanantaina asianajaja Michael Avenatti sanoi, että häntä on lähestynyt kolmas nainen, jolla myös olisi kokemuksia Kavanaughin aiheuttamasta seksuaalisesta häirinnästä. Avenatti on tullut tunnetuksi aikuisviihdetaiteilija Stormy Danielsin asianajajana.

Presidentti ja republikaanit tukena

Presidentti Donald Trump antoi täyden tukensa tuomariehdokkaalleen maanantai-iltana.

– Tämä saattaa olla yksi epäreiluimmista ja epäoikeudenmukaisimmista asioista, joka ehdokasta kohtaa, mutta tuomari Kavanaugh saa täyden tukeni, Trump sanoi.

Trump puhui New Yorkissa, missä hän osallistuu YK:n yleiskokoukseen.

– Kun syytökset tulevat yli 30 vuotta myöhemmin eikä niistä aiemmin ole puhuttu sanallakaan, viittaa se mielestäni poliittisiin tarkoitusperiin, Trump sanoi.

Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell sanoi maanantaina, että hän tuo Kavanaughin nimityksen koko senaatin äänestykseen riippumatta siitä, mitä valiokuntakuulemisessa tapahtuu.

Kavanaughin nimitys näytti vielä pari viikkoa sitten varmalta, kun senaatissa niukasti enemmistönä olevat republikaanit yksimielisesti tukivat häntä.

Ahdistelusyytökset ovat saaneet jotkut republikaanisenaattorit epäröimään kantaansa. Nyt epävarmoihin senaattoreihin republikaanien riveissä lasketaan Susan Collins ja Lisa Murkowski, jotka ovat #metoo-kampanjoinnin yhteydessä profiloituneet ahdistelun kohteeksi joutuneiden naisten puolestapuhujina.

Lähteet: AFP, AP, Reuters