Kaveri lenkille ja jänismetsälle – metsästystä harrastava Linda Hautamäki, 12, sai haaveilemansa suomenajokoiran lahjoituksena

Metsästäjäliitto tukee tänä vuonna nuoria metsästäjiä ja haastaa koirankasvattajia lahjoittamaan koiria nuorille.

metsästys
Linda Hautamäki pitää koiranpentua sylissään.
Linda Hautamäki sai lahjoituksena toivomansa koiran mukaan jänismetsälle.Laura Valta / Yle

Iitaksi nimetty suomenajokoiranpentu katsoo tiivisti kameraan uuden omistajansa kanssa. Kolme vuotta metsästystä harrastanut kokkolalainen Linda Hautamäki (12) on saanut juuri nelijalkaisen metsästyskaverin – lahjoituksena.

– Tosi ihana, olen odottanut suomenajokoiranpentua tosi paljon. Ihanaa, kun saan vihdoin oman pikkupalleron, Hautamäki sanoo.

Koiranpennun kanssa Hautamäki aikoo lenkkeillä ja lähteä jänismetsälle, kunhan koira on siihen valmis.

Monet kasvattajat ovat tukeneet erityisesti nuoria metsästäjiä jo vuosia, ja antaneet ilmaiseksi koiranpentuja.

Nyt Metsästäjäliitto (siirryt toiseen palveluun) on halunnut tarjota tähän myös valmiin työkalun ja haastaa lisää kasvattajia lahjoittamaan metsästyskavereita nuorille.

Suomenajokoiranpennut häkissä.
Suomenajokoirat kurkkivat aidan yli uusia omistajiaan.Laura Valta / Yle

Lahjoitussivu on avattu loppukesästä ja mukaan on lähtenyt jo kymmeniä kasvattajia.

Nuorten metsästäjien tukeminen on Metsästäjäliiton pääteemoja tänä vuonna. Tähän liittyen Metsästäjäliitto aloitti myös Nuoret seuraan -kampanjan, jonka avulla seuraa etsivät nuoret ja uusia jäseniä kaipaavat seurat kohtaavat.

– Kampanja on saanut hyvän vastaanoton ja mukana on jo yli 30 seuraa. Moni nuori on löytänyt itselleen seuran, mutta nuorisoystävällisiä seuroja kaivataan edelleen mukaan, rohkaisee nuorisovastaava Henri Mutanen Suomen Metsästäjäliitosta.

Manu ja Niko Ojala suomenajokoiranpennun kanssa.
Veljekset Niko ja Manu Ojala iloitsevat uudesta metsästyskaveristaan.Laura Valta / Yle

"Olisi pitänyt säästämällä säästää rahaa koiraa varten"

Torniolainen koiraharrastajapariskunta halusi tukea nuorta metsästäjää ja päätti lahjoittaa suomenajokoiranpennun. Heidän ilmoitukseensa tuli 30 hakemusta, joiden joukosta he valitsivat haastateltavat.

Tarkoituksena oli alun perin lahjoittaa vain yksi pentu, mutta lopulta torniolaiset koiraharrastajat lahjoittivat kaksi suloista metsästäjänalkua.

Syynä lahjoittamiseen on halu tukea nuorten metsästysharrastusta ja laittaa hyvä kiertämään – omassa perhepiirissä on ollut aiemmin tilanne, jossa koiria saatiin lahjoituksena.

– Haluamme tukea nuorten metsästysharrastusta ja halusimme tehdä jonkun iloiseksi ja onnelliseksi. Nyt harrastus voi kehittyä koiran kanssa, sanoo lahjoituspennun kasvattaja Sari Mattinen.

Päivän toiset onnekkaat koiranomistajat ovat kaukaa itärajalta, Lappeenrannasta Lappiin koiranhakureissulle saapuneet veljekset Manu (13) ja Niko (12) Ojala. Pojilla on taskussa tuoreet, kesällä hankitut metsästyskortit, ja koirasta odotetaan jo kaveria metsälle.

Koko perhe iloitsee, että juuri heidät valittiin lahjoituspennun saajiksi. Monen sadan kilometrin automatkakaan ei tuntunut missään.

– Olisi pitänyt säästämällä säästää rahaa koiraa varten. Tästä tulee poikien koira. On mahtavaa, että joku keksii tällaista. Ei nuorilla ole mahdollisuutta ostaa koiraa itse, sanoo perheen äiti Kaisa Ojala.