Piittaamattomuutta ja paskahousuksi nimittelyä? Osa valtuutetuista haluaa erottaa kaupunginjohtajan Kalajoella

Aloitteentekijöiden mielestä Jukka Puoskari on esittänyt toistuvaa piittaamattomuutta lakia ja kunnan hallintosäännöksiä kohtaan. Kaupunginjohtaja kiistää haukkuneensa kaupungin virkamiehiä paskahousuiksi.

kaupunginjohtajat
Jukka Puoskari on johtanut Kalajokea vuodesta 2000.
Jukka Puoskari on johtanut Kalajokea vuodesta 2000.Yle

Pohjois-Pohjanmaalla Kalajoella on jätetty valtuustoaloite kaupunginjohtaja Jukka Puoskarin erottamiseksi. Aloitteen on allekirjoittanut kahdeksan valtuutettua ja kolme varavaltuutettua. Valtuustossa on 35 jäsentä.

Erottamisvaatimusta perustellaan luottamuspulalla. Allekirjoittajien mukaan kaupunginjohtaja Jukka Puoskari on esittänyt toistuvaa piittaamattomuutta lakia ja kunnan hallintosäännöksiä kohtaan. He väittävät, ettei Puoskari ole tuonut esille kaikkia päätöksenteon kannalta keskeisiä tietoja. Toisaalta hänen väitetään antaneen päätöksenteon pohjaksi vääriä tietoja.

– Kaupunginjohtajan johtamistapa ei vastaa käsitystämme hyvästä johtamisesta ja esimiestyöstä. Useaan kertaan toistunut piittaamattomuus on syönyt luottamuksen, sanoo aloitteentekijä Sami Salmu.

Epäasiallista käytöstä ja alaisten haukkumista

Kalajoen kaupungin työntekijät ovat kertoneet luottamushenkilöille painostavasta ilmapiiristä ja kaupunginjohtajan toistuvasta epäasiallisesta käytöksestä.

Valtuutettujen saamien tietojen mukaan Puoskari on kohdellut epäasiallisesti sekä työntekijöitä että luottamushenkilöitä.

Hän on myös puhunut halventavasti muun muassa viranomaisista. Ääriesimerkkinä on tapaus, jossa Puoskari haukkui kaupunginhallituksen kokouksessa kaupungin virkamiehiä paskahousuiksi.

Toisessa kokouksessa kaupunginjohtajan väitetään arvostelleen Ely-keskuksen toimintaa kirosanoilla.

Aloitteentekijät ovat koonneet epäluottamukseen johtaneet asiat 12 kohdan listaksi.

Epäasiallisen käytöksen lisäksi valtuutetuille on herännyt epäilys, että kaupunginjohtaja on ollut esteellinen ja vaikuttanut epäasiallisesti poliittiseen harkintaan kaupungin ja Ruukki Engineering Oy:n välisessä konepajakiinteistökaupassa.

Allekirjoittaneet arvostelevat myös tärkeisiin asioihin liittyvää tiedonsaantia heikoksi. Heidän mukaansa taustatietoja tuodaan pöytään vasta viime hetkellä.

Esimerkiksi koulujen sisäilmatilanteen pahenemisesta luottamushenkilöt kokevat saaneensa tietoa liian usein vasta lasten vanhemmilta.

Luottamuspula syntynyt tällä valtuustokaudella

Jukka Puoskari on johtanut Kalajokea koko 2000-luvun ajan.

Aloitteentekijä Sami Salmu on valittu valtuustoon sitoutumattomana vihreiden listalta. Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja on ensimmäisen kauden kansanedustaja Hanna Halmeenpää (vihr.). Kolmatta kauttaan Kalajoen valtuustossa istuvan Halmeenpää pitää tilannetta kestämättömänä.

– Emme voi hyväksyä toimintatapaa, jossa kaupunginjohtaja pitää asiattomia puhutteluja työntekijöille ja kohtelee halventavasti alaisiaan, kommentoi Halmeenpää aloitteentekijöiden lehdistötiedotteessa.

Muut allekirjoittajat ovat vihreiden ja keskustan riveistä, joukossa on myös perussuomalaisten varavaltuutettu.

– Puoskari ei ole korjannut näitä ongelmaksi koettuja asioita, kun on saanut ne tietoonsa. Vaikea oli löytää muita ratkaisuja kuin aloitteen tekeminen, sanoo Sami Salmu.

Salmun mukaan luottamuspula on syntynyt tämän valtuustokauden aikana. Aloitteentekijät esittävät, että valtuusto asettaisi kuntalain mukaisen tilapäisen valiokunnan valmistelemaan Puoskarin erottamista.

Aloite ei ollut kaupunginjohtajalle täysi yllätys

Aivan täytenä yllätyksenä valtuustoaloite ei Jukka Puoskarille tullut. Aloitteen takana on hänen mukaansa henkilöitä, jotka ovat kerran aikaisemminkin ottaneet epäluottamuksen esille.

– Tietenkin on hieman yllättävää, että kun on kohtuu pitkään toiminut kaupunginjohtajana ja saanut aika hyvää palautetta siitä, mitä Kalajoella on tapahtunut ja miten kaupunkia on johdettu, niin aika lyhyessä ajassa herännyt sellainen ajatus, ettei luottamusta ole.

Väitetystä epäasiallisesta käytöksestä Puoskarilla on eri näkymys. Hän on kuitenkin valmis käymään asioita läpi päätöksentekijöiden kanssa.

– Meillä on hyvä henkilöstö, eikä heitä ole syytä haukkua. Totta kai esimiehen tehtäviin kuuluu antaa palautettakin, mutta asiat asioina. Paskahousuksi nimittely ei pidä paikansa, Puoskari kiistää.

Puoskari on varatuomari, ja koulutustaustaansa vasten hän on yllättynyt etenkin väitteestä, ettei kunnioittaisi lakia tai kaupungin hallintosääntöä.

– Sitten on joitakin tulkinnanvaraisia kysymyksiä, joista voi olla eri näkemyksiä. Se on ihan tavanomaista hallinnossa. Aloitteeseen pitää tietenkin suhtautua nöyrästi ja katsoa, onko se useammankin mielipide.

Valtuutettujen halusta erottaa kaupunginjohtaja uutisoi ensimmäisenä KP24.fi (siirryt toiseen palveluun).

Juttua täydennetty kello 13.40: Lisätty yksityiskohtaisia tietoja 12 kohdan listasta, jonka aloitteentekijät ovat koonneet. Samalla muutettu otsikko.

Juttua korjattu 14.55: Halmeenpää on ensimmäisen kauden kansanedustaja, ei kolmannen, kuten jutussa ensin luki. Kalajoen valtuustossa hän istuu kolmatta kauttaan.

Juttuun lisätty kello 15:38 Puoskarin kommentti väitettyyn epäasialliseen käytökseen