1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vuoden nuori taiteilija

Vuoden nuori taiteilija seisoi sulavan jäätikön reunalla ja kirjoitti maailmaa puhuttelevan viestin

Miksi emme tee tarpeeksi, vaikka haluamme, pohtii Nastja Säde Rönkkö taiteessaan.

Vuoden nuori taiteilija
Vuoden nuoren taiteilijan teos
Nastja Säde Rönkkö

Taiteilija Nastja Säde Rönkkö on Islannissa Sólheimajökullin jäätikön reunalla ja pitää kädessä kylttiä.

Siinä lukee: Glaciers You Will Not Speak eli vapaasti suomennettuna Jäätiköt, joista ei puhuta.

Rönkkö valittiin tiistaina Vuoden 2019 nuoreksi taiteilijaksi. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä ja Lontoossa.

For those yet to be (siirryt toiseen palveluun) -videoprojektissa Rönkkö vieraili maailman hauraissa paikoissa. Hän kävi muun muassa Tšernobylissa Ukrainassa, Talvivaarassa Suomessa, Fukushimassa Japanissa ja Australian Isolla valliriutalla.

– Matkustin projektissa paikkoihin, jotka ovat saastuneet, tuhoutuneet tai tuhoutumassa ihmisten toimien seurauksena. Kyltteihin on kirjoitettu kriittisiä ja anteeksipyytäviä tai katuvia viestejä tuleville sukupolville, hän kertoo.

– Projekti pyrkii osaltaan heijastamaan ja tutkimaan yhteiskunnassamme meneillään olevaa taloudellista, poliittista ja ekologista muutosten aikaa henkilökohtaisen kokemuksen kautta. Se on yritys ymmärtää, miksi emme tee tarpeeksi vaikka haluamme.

Sateenkaari kurkottaa suon yllä.
Viiankiaavan suojellulla suolla Lapissa Rönkkö viittaa kyltillään karmaan.Nastja Säde Rönkkö

Näyttely koirille

Rönkön A Walk with You on puolestaan projekti, jossa koirat vievät ihmisiä kävelylle. Eripituiset kävelyt kestivät 30 minuutista 8 tuntiin.

– Seurasimme vapaana tai löyhässä talutushihnassa olevaa koiraa pitkin kaupunkia, minne ikinä tämä meidät veikin. Kävelimme koiran tahdissa, pysähdellen tai juosten sen tahdon mukaan. Dokumentoin matkan yhdellä kuvalla koirasta ja yhdellä kuvalla paikasta tai esineestä, josta koira oli kiinnostunut, Rönkkö kertoo.

Teos on katsaus toisena olemiseen ja siihen, mitä tapahtuu jos annamme näille toisille suhteellisen vapauden mennä minne vain ja tehdä mitä vain.

– Teoksen toinen osa oli näyttely koirille. Rakensin näyttelytilaan hyllyn, johon oli aseteltu koirien herkkupaloja ja leluja. Koirilla oli vapaa pääsy näyttelyyn, ja ne saivat vapaasti käyttää hyllyllä olevia asioita.

Vuoden nuoren taiteilijan teos
Nastja Säde Rönkkö

Yhteisöllisyyttä ja tunteita

Nastja Säde Rönkkö tekee töitä pääasiassa mediataiteen, performanssin, internetin, tekstin ja installaatiotaiteen parissa. Teosten keskiössä ovat Rönkön mukaan yhteisö, ihmisyys, valtasuhteet, kuunteleminen, inhimillisyys ja tulevaisuus. Hänen viimeaikaiset projektinsa ovat käsitelleet ympäristön tuhoa ja planeettamme tulevaisuutta ja ihmisten tunteita näihin liittyen.

– Taiteeni käsittelee sosiaalisia suhteita ja ihmisyyden perusteita: läheisyyttä, empatiaa, ja läsnäoloa, sekä niiden rakenteita ja merkitystä. Taiteessani painottuvat vuorovaikutteisuus ja kommunikaatio. Yhteisöllisyys joko itse teoksen työvälineenä tai teemana on vahvasti läsnä teoksissani, Rönkkö kuvaa.

Vuoden nuori taiteilija 2019 Nastja Säde Rönkkö
Rönkkö palkittiin Tampereella tiistaina.Antti Eintola / Yle

Vuoden nuorta taiteilijaa kiinnostaa tunteet ja se, millainen arvo niillä on yhteiskunnassa.

– Luon teoksissani hetkiä, joissa tarkastelen tunteiden kokemista ja käsittelyä yhteiskunnan eri rakenteissa ja järjestelmissä.

Vuonna 1985 syntynyt Rönkkö valmistui kuvataiteen maisteriksi arvostetusta Slade School of Fine Art -taidekoulusta 2011. Hän on opiskellut Lontoossa myös Central Saint Martins College of Art and Design -taidekoulussa ja suorittanut opintoja University of East London -yliopistossa sekä Moskovan akateemisessa Surikov-taideinstituutissa.

Näyttelyt Tampereella ja Turussa

Rönkkö saa Tampereen kaupungin myöntämän 20 000 euron stipendin ja mahdollisuuden yksityisnäyttelyn järjestämiseen Tampereen taidemuseossa sekä Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Turussa.

Nastja Säde Rönkkö on 35. Vuoden nuori taiteilija. Edellisenä vuonna palkinnon sai sukupuolirooleilla ja -identiteetillä leikittelevä J. A. Juvani.

Tunnuksen saajan valitsi asiantuntijatyöryhmä, johon kuuluivat museonjohtaja Taina Myllyharjun lisäksi museonjohtaja Leevi Haapala, kuraattori Laura Köönikkä, Tampereen taiteilijaseuran edustaja, kuvataiteilija Janne Laine, Tampereen taideyhdistyksen edustaja Joni Lehtimäki, Suomen Taiteilijaseuran edustaja, kuvataiteilija Katariina Salmijärvi sekä näyttelypäällikkö Tapani Pennanen.

Vuoden nuori taiteilija 2019 -näyttely on esillä Tampereen taidemuseossa 25.5.–11.8.2019 ja Aboa Vetus & Ars Nova -museossa 13.9.–3.11.2019.

Lue seuraavaksi