Ilkka Kanerva huolissaan saariston kiinteistökaupoista, sotilasasiantuntija hillitsee tiedustelupelkoja

Kansanedustaja Ilkka Kanervan mukaan ei ole todennäköistä, että tulevaisuudessa kiellettäisiin yksittäisen maan kansalaisten tekemät maakaupat Suomessa.

Airiston Helmi
ilkka kanerva aamu tv 20022018
Yle

Ulkomaalaisten kiinteistökaupat ovat nousseet jälleen esiin, kun KRP teki viikonloppuna suuroperaation Varsinais-Suomessa 17 kohteessa. Ainakin osa poliisin kotietsinnöistä kohdistui Airiston Helmi -nimiseen yhtiöön, joka on vuosien varrella tehnyt miljoonakauppoja Turun saaristossa.

Puolustusministeriö puolestaan valmistelee parhaillaan lakiesitystä, jonka tavoitteena on varmistaa kansallinen turvallisuus kiinteistökaupoissa. Hallituksen on tarkoitus antaa asiasta esitys marraskuussa.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) ei usko, että tulevaisuudessa lailla kiellettäisiin yksittäisen maan kansalaisten tekemät kiinteistökaupat Suomessa. Kanervalta kysyttiin Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa, onko Suomessa oltu liian sinisilmäisiä maanomistuksen suhteen.

– Tapausta (Airiston Helmi) tutkitaan selkeästi talousrikollisuutena. Jos käy myöhemmin ilmi, että siinä on todellisia turvallisuusriskejä, niin silloin on jo todennettu, että on toimittu sinisilmäisesti, ja silloin on suojaus ikään kuin alhaalla, Kanerva sanoo Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Kansanedustaja Mika Karin (sd.) mukaan esimerkiksi Airiston Helmi -yritykseen liittyvässä tapauksessa omistusjärjestelmät ovat mutkikkaat. Hänen mukaansa maan turvallisuuden kannalta kriittisillä alueilla viranomaisille pitäisi löytyä keinot pakkolunastaa tai käyttää etuosto-oikeutta niiden kiinteistöjen kohdalla, joissa on noussut esiin epäilyjä.

– Tolkku on malttia tässäkin, eli tehdään hyvää lainvalmistelua ja korjataan tarvittaessa.

"Turun satamalla pieni merkitys"

Sotilasasiantuntija Arto Pulkki muistutti Ykkösaamussa, että Suomen puolustuksen tai huoltovarmuuden kannalta esimerkiksi Turun satamalla on kokonaisuudessa pieni merkitys.

– Ei niitä kiinteistöjä hyödyntämällä voida tehdä sellaista, että liikenne kokonaan satamaan estettäisiin. Vaikka siinä onnistuttaisiiin, meillä on valtava määrä satamakapasiteetia olemassa ja mahdollisen vastustajan olisi helpompi tehdä muulla tavalla kuin hyödyntää saaria, hän jatkoi.

Pulkin mukaan tiedustelu on asia erikseen, mutta siinäkin Puolustusvoimilla on lainsäädännöllisiä työkaluja.

– Jos vähänkään epäillään, että meille vihollinen taho yrittää tiedustella Suomen alueella, niin meillä on kaikki pakkokeinot käytössä ja voidaan selvittää, mitä siellä kiinteistöllä tapahtuu.

Ilkka Kanerva muistutti keskustelussa tuntevansa kotikontunsa. Hän sanoi jo aiemmin aamulla aamu-tv:n haastattelussa Turun saariston olevan väylä, jota pitkin Suomi hengittää länteen, ja jos laivaväylän varrella on kohteita, jotka vaarantavat kriisiajan vuorovaikutuksen, kyseessä on iso riski.

Hän sanoi Ykkösaamun haastattelussa tietävänsä alueen konkreettiset riskit, mutta ei tarkentanut asiaa enempää. Kanervalta kysyttiin haastattelussa, uskooko hän kiinteistöjä käytettävän esimerkiksi maihinnousualueena.

– Siellä operoidaan merellä tai veden pinnalla, pinnan alapuolella ja maakiinteistöjen kautta, ja näiden yhteenlaskettu summa ei ole kovin miellyttävää katsottavaa, Kanerva sanoo.

Lue myös:

Nämä 5 asiaa tiedämme Airiston operaatiosta: Rahanpesua ja kansainvälisiä talousrikoksia saaristoidyllissä – kartta näyttää omistusten sijainnin

Turun suuroperaation ensimmäiset vangitsemisoikeudenkäynnit iltapäivällä

UPI:n tutkija: Kiinteistöomistuksia koskeva laki kirjoitettava siten, että maakaupat mahdollista purkaa

KRP:n ratsaama Säkkiluoto on ollut mysteeri lähialueiden asukkaille jo vuosia: "Siellä on valvontakameroita joka puolella" – katso video kohutusta saaresta