YK:n yleiskokous sai nuoren osanottajan – Uuden-Seelannin pääministeri matkusti vauvansa kanssa New Yorkiin

Kolmen kuukauden ikäinen Neve istui isänsä sylissä salissa, kun Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern puhui rauhankokouksessa.

Jacinda Ardern
Kahden kuvan yhdistelmä. Kuvassa vasemmalla Jacinda Ardern puhuu korokkeella, jossa on YK: symboli. Oikealla istuu Clarke Gayford vauva sylissään.
Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern puhui Nelson Mandelan rauhankokouksessa YK:ssa. Hänen puolisonsa Clarke Gayford kuunteli puhetta pariskunnan vauva Neve sylissään.Justin Lane / EPA

Kolmen kuukauden ikäinen Neve Te Aroha Ardern Gayford oli nuorin kuuntelija yleisössä, kun Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern puhui Nelson Mandelan mukaan nimetyssä rauhankokouksessa YK:ssa New Yorkissa.

Kolmikuukautinen Neve oli isänsä Clarke Gayfordin sylissä yleiskokouksen pääsalissa, kun hänen äitinsä puhui.

Pääministeri Ardern ja hänen tyttärensä tekivät historiaa, sillä Ardern on ensimmäinen naispuolinen valtionjohtaja, joka osallistui YK:n yleiskokouksen tapaamiseen vauvansa kanssa.

NBC-kanavan Today-aamuohjelmassa (siirryt toiseen palveluun)Ardernilta kysyttiin, kumpi on vaikeampaa: maan johtaminen vai kolmikuukautisen vieminen 17-tuntiselle lennolle.

– Sillä hetkellä ne tuntuivat olevan tasoissa, Ardern naurahti ja kertoi pyytäneensä kanssamatkustajilta anteeksi jo etukäteen.

Ardern kertoi, että äitiyden ja pääministeriyden kanssa tasapainoilu oli ollut hänen odottamansa mukaista, mutta Neven herättämä ilo oli ylittänyt odotukset.

Sunnuntaina Ardern puhui Unicefin kokouksessa New Yorkissa.

– Olen onnekas. Minulla on mahtava tukiverkosto ympärilläni. Voin ottaa lapseni mukaan töihin. Ei ole monia paikkoja, joissa sen voisi tehdä, Ardern sanoi.

– Ellei ole kulttuuria, että äidit ja lapset ovat osa työpaikkoja, emme saa muuutettua mitään. Joten jos voin tehdä yhden asian ja muuttaa tapaa, jolla ajattelemme näistä asioista, olen tyytyväinen siihen, että olemme saavuttaneet jotain.

Kun paneelin muut osanottajat kiittelivät, kuinka rauhallinen Neve oli odottaessaan isänsä kanssa näyttämön takana, Ardern vitsaili, ettei hän ollut rauhallinen kello 3.30 aamulla.

– Pääministeri Ardern näyttää, että kukaan ei ole pätevämpi edustamaan maataan kuin töitä tekevä äiti. Vain 5 prosenttia maailman johtajista on naisia, joten meidän pitää osoittaa heidät mahdollisimman tervetulleiksi tänne, YK:n pääsihteerin tiedottaja Stéphane Dujarric sanoi.

– Koska kaikki Twitterissä ovat halunneet nähdä Neven YK-henkilökortin, henkilökunta täällä väsäsi sellaisen. Toivon, että olisin saanut talteen japanilaisen valtuuskunnan hämmentyneet ilmeet, kun he kävelivät tapaamishuoneeseen kesken vaipanvaihdon. Loistava tarina hänen 21-vuotissyntymäpäivilleen, Clarke Gayford kirjoitti Twitter-tilillään.

Neven vierailijakortissa lukee "Uuden-Seelannin ensimmäinen vauva".

Neve on englanninkielinen versio irlantilaisesta nimestä Niamh, joka tarkoittaa kirkasta tai säteilevää, ja aroha tarkoittaa rakkautta maorin kielellä. Te Aroha on vuori lähellä Ardernin kotikaupunkia Morrinsvilleä.

Vaihtelua sisäpolitiikan kamppailuihin

Ardern palasi töihin äitiyslomalta viime kuussa.

Hän on vasta toinen virkakautensa aikana synnyttänyt valtionjohtaja. Pakistanin pääministeri Benazir Bhutto synnytti tyttären vuonna 1990. Hänet syrjäytettiin maansa johdosta seitsemän kuukautta myöhemmin.

Työväenpuolueen johtaja Ardern nousi pääministeriksi viime vuoden lokakuussa. Tuolloin puhuttiin suoranaisesta Jacinda-maniasta, kun Ardern oli onnistunut saamaan puolueensa kannatuksen jyrkkään nousuun.

Poliittinen kuherruskuukausi on kuitenkin jo ohi, kun Ardern joutuu tasapainottelemaan pitääkseen hallituskoalitionsa koossa.

YK-vierailu on Ardernille vaihtelua vastoinkäymisiin kotimaan politiikassa.

Viime viikolla Ardern joutui erottamaan hallituksestaan ministerin, joka oli ottanut yhteen lehdistösihteerin kanssa. Kyseessä oli jo toinen ministeriero tässä kuussa.

Ardern on Uuden-Seelannin kolmas naispääministeri. Häntä on pidetty symbolina naisten oikeuksien edistykselle Uudessa-Seelannissa.

Maassa vietettiin äskettäin naisten äänioikeuden 125-vuotispäivää.

Uudessa-Seelannissa naiset saivat äänioikeuden parlamenttivaaleihin vuonna 1893, ensimmäisenä maana maailmassa.

Naiset eivät kuitenkaan voineet asettua ehdolle ennen vuotta 1920. Näin Suomi oli ensimmäinen maa, jossa naiset saivat vuonna 1906 oikeuden sekä äänestää että asettua ehdolle eduskuntaan.

Aiheesta aiemmin:

Naisten äänioikeustaiston ensimmäisestä voitosta 125 vuotta – Uuden-Seelannin parlamentin kuvapari kertoo hurjasta muutoksesta 20.9.2018

Uuden-Seelannin pääministeri palasi töihin äitiysloman jälkeen 2.8.2018

Uuden-Seelannin pääministeri synnytti tyttövauvan – "Tervetuloa meidän kyläämme, pikkuinen" 21.6.2018

Uuden-Seelannin pääministerillä on laskettu aika sunnuntaina – synnyttää historian toisena valtionjohtajana kesken virkakauden 11.6.2018

Pääministerin raskaus innoitti uusiseelantilaiset neulomaan 24.1.2018

Uusi-Seelanti sai "naispuolisen Trudeaun tai Macronin" – Jacinda-mania siivitti Ardernin pääministeriksi 19.10.2017

Pieni populistipuolue nousi vaa'ankieliasemaan Uudessa-Seelannissa 23.9.2017

Uuden-Seelannin uutta oppositiojohtajaa tentattiin vauva-aikeista – Miesjuontaja sai kuulla kunniansa 2.8.2017

Lähteet: AFP, AP, Reuters