Ensilumi satoi Saanatunturille – luvassa on kylmänkosteaa keliä ja kovaa tuulta

Kovat tuulet ja sateet tulevat Suomen ylle keskiviikkona. Puhallusta riittää pitkälle torstain puolelle.

sää
Liikenneviraston kuva Kilpisjärveltä 25. syyskuuta.
Liikenneviraston kuva Kilpisjärveltä 25. syyskuuta.Yle

Parin tulevan päivän sääennuste on hyvin syksyinen. Ilmatieteen laitoksen varoituskartalta (siirryt toiseen palveluun) löytyy varoituksia vaarallisesta tuulesta, voimakkaasta tuulesta ja merialueilla jopa myrskystä.

Kovimpia, jopa myrskylukemia, ennustetaan lähipäiviksi lähes kaikille merialueille. Hurjimmillaan tuulet puhaltavat torstaina, kun tuuli yltää läntisillä merialueilla 21 metriin sekunnissa. Maa-alueilla tuuli voi yltää puuskissa jopa 20 metriin sekunnissa.

Syksyn kolistelusta kertoo se, että viime yönä Suomeen satoi ensilumi Saanatunturin saadessa valkoisen peitteen.

15–18 tunnin myräkkä alkaa keskiviikkona

Vielä tänään tiistaina saadaan nauttia poutaisesta, vaikkakin viileästä säästä. Yöllä oli monin paikoin pakkasta aivan etelässäkin, mutta lämpötila nousee vielä tänään 10–15 asteen tuntumaan. Pohjoisessa lämpötila jää noin viiteen asteeseen, ja tunturialueella päästään juuri ja juuri plussalle.

Sääennuste keskiviikolle 26. syyskuuta.
Sääennuste keskiviikolle 26. syyskuuta.Yle

Illan mittaan Lappia kasteleva yksi sadealue siirtyy yöllä itään ja huomenna tulee uusi.

Keskiviikkona alkaa sitten puhaltaa. Rintama tulee länsi-lounaasta iltapäivällä, viimeistään illalla, ja tuo tullessaan kovia tuulia ja sateita. Tuossa vaiheessa tuuli puhaltaa eteläisillä ja läntisillä merialueilla noin 21 metriä sekunnissa. Perämerellä tuuli jää 17 metriin sekunnissa.

Maa-alueilla tuulen nopeus jää alle 20 metriin sekunnissa, puuskissa voi puhaltaa kovempaa.

– Noin 15–18 tuntia tuo myräkkä kestää nykyennusteen mukaan, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Huutosen mukaan rintama tuo vesisadetta koko maahan melkein koko päiväksi. Lapissa sade voi tulla räntänä ja tuntureilla jopa lumena. Varsinkin käsivarren alueella lämpötila jää niin alhaiseksi, että maa voi jonkin aikaa olla valkoinen.

Torstaina puhaltaa luoteesta ja pohjoisesta

Myräkkä alkaa heiketä torstain kuluessa niin, että torstaina iltapäivällä se on jo väistynyt itään. Samalla tuulen suunta on kääntynyt pohjoisen puolelle, joten sieltä tulee viileää ilmaa.

Sääkartta
Illalla ja torstaiyönä tuuli voi olla maa-alueillakin puuskissa voimakasta.

Myrskyisen jakson aikana lämpötilat jäävät etelässä korkeintaan noin 10 asteen tietämille. Keskiosassa maata jäädään selvästi sen alapuolelle ja Lapissa korkeintaan viiteen asteeseen. Tuntureilla lämpötilan on aivan nollan tuntumassa, jopa pakkasella.

Perjantain tilannetta meteorologi Matti Huutonen ei vielä lähde arvioimaan.

– Siellä on yksi voimakas matalapaine tulossa etelästä, mutta siihen on vielä niin pitkä aika, ettei sen reitistä voi vielä sanoa mitään varmaa.