Hyppää sisältöön

Hallituksessa kuohuu – keskusta on kriisikokouksessa Kesärannassa, hallitusryhmien puheenjohtajat pitivät tuuletuspalaverin

Soini-luottamusäänestys vahvisti epäilyjä, etteivät hallituspuolueiden välit ole kunnossa. Siniset ja keskusta pitävät tänään ylimääräiset eduskuntaryhmän kokoukset klo 17.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen oli mukana puimassa Soinin luottamusäänestyksen jälkeen syntyneitä väärinkäsityksiä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Hallituksen eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat puineet tiistaina tulehtunutta tilannetta, joka sai alkunsa ulkoministerin Timo Soinin (sin.) perjantaisesta luottamusäänestyksestä.

Tiistaina puolilta päivin päättyneen kokouksensa jälkeen ryhmäpuheenjohtajat vakuuttelivat, että hallitusryhmät luottavat yhä toisiinsa.

Erimielisyydet alkoivat, kun selvisi, että kokoomuksen Jaana Pelkonen, Saara-Sofia Sirén ja Lenita Toivakka eivät tue ulkoministeri Timo Soinia luottamusäänestyksessä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi äänestyksen jälkeen, että kokoomuksen naiskansanedustajia vastaan ”kohdistui uhkailun tapaista".

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen toivoo, että tilanne selviää.

– Käytiin ilmaa puhdistava keskustelu ja meillä on aika samanlainen käsitys siitä, miten viime päivien tapahtumat menivät. Tämä keskustelu puhdisti ilmaa ja tuo edellytyksiä jatkotyölle, Kaikkonen sanoo.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kalle Jokinen viittasi pääministeri Sipilän lausuntoon. Sipilä totesi viime viikolla , "että kenelläkään ei ole vaikeuksia painaa vihreää nappia" eli äänestää Soinin puolesta.

Lausunto jätti epäselväksi, kenen arvoja pääministeri kommentoi. Kokoomuksessa koettiin, että kyse on uhkailusta. Ryhmäjohtaja Jokinen ehti lähettää asiasta jo tiedotteen.

– Molemminpuolisen väärinkäsityksen vuoksi päädyttiin tällaiseen tilanteeseen. Harmittava episodi on kestänyt liian pitkään, ollaan nyt valmiita palaamaan normaaliin päiväjärjestykseen, kokoomuksen Jokinen sanoo.

Sipilä ryöpytti kokoomusta

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvosteli hallituskumppaninsa kokoomuksen toimintaa Radio Suomen Pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina.

Sipilä totesi, että jatkokeskustelu asiasta on tarpeen. Jatkokeskustelua käydään nimenomaan eduskuntaryhmässä.

Iltalehti kertoi aamulla, että keskustan eduskuntaryhmä kokoontuu tiistaina illansuussa Kesärannassa.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo ilmoitti twitterissä, että myös siniset pitää tiistaina ylimääräisen kokouksen.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kalle Jokinen ilmoitti, että tarvetta ylimääräiseen kokoukseen ei ole. Kokoomus pitää ryhmäkokouksensa normaaliin tapaan torstaina.

Lisää tuuletusta illalla

Keskustan ylimääräistä ryhmäkokousta luonnehditaan Ylelle hallituslähteistä tuuletuskokoukseksi. Puolueen eduskuntaryhmässä sitä pidetään jonkunlaisena kriisikokouksena mutta ei hätäkokouksena.

Pääministeripuolue keskusta mietti , miten keskusta ja kokoomus voivat jatkaa Soini-äänestyksen jälkeen. Yle kertoi maanantaina asiasta. Lue täältä, miten se eteni.

Sote huolettaa keskustaa

Soini-äänestyksen jälkipyykki on kuitenkin vain osa keskustan murheita.

Ylen tietojen mukaan vakavampi huolenaihe on sote. Sote-valiokunta on tehnyt töitä pitkään ja mietinnön valmistuminen saattaa venyä.

Pahin pullonkaula on kuitenkin muodostumassa perustuslakivaliokuntaan, joka on ruuhkautunut.

Ylelle arvioidaan useista lähteistä, että jos eduskunta päättää kiirehtiä tiedustelulakeja perustuslain kiireellisellä muutoksella, tiedustelulakien käsittely menisi useiden muiden lakien edelle - myös sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen edelle. Silloin soten käsittely voisi vaarantua.

Keskustassa on myös huolia, onko hallituskumppani kokoomus yhä soten takana. Tähän asti kokoomuksen johto on vakuuttanut, että sotesta pidetään kiinni.

Kokoomuksen käyttäytyminen Soini-kiistassa kuitenkin syö keskustalaisten luottamusta. Puolueen eduskuntaryhmästä väläytetään jopa mahdollisuutta hallituksen kaatamiseen, jos luottamusta ei löydy.

.
.