1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. OP Ryhmä

OP aloittaa 6 000 hengen yt-neuvottelut: Tavoitteena sadan miljoonan vuosisäästöt

OP lakkauttaa tehtäviä ja uusii organisaationsa. Yt-neuvottelut alkavat lokakuussa. Pääluottamusmiehen mukaan suuria irtisanomisia ei pitäisi olla tiedossa.

OP Ryhmä
Osuuspankin logo talon seinässä.
KuvituskuvaTiina Jutila / Yle

OP kertoo aloittavansa yt-neuvottelut. Neuvotteluilla tähdätään sadan miljoonan vuosisäästöihin ja toiminnan joustavoittamiseen. Muutoksia suunnitellaan organisaatiorakenteisiin, työtehtäviin ja toimintatapoihin.

Yt-neuvotteluissa on mukana 6 000 henkilöä yhtiön keskusyhtiökonsernissa. Neuvottelut eivät koske OP Ryhmän osuuspankkeja.

Ylen OP:n keskusyhteisökonsernin pääluottamusmies Eija Laurilalta saamien tietojen mukaan keskusyhteisökonsernissa ei olisi tiedossa suuria irtisanomisia.

Neuvottelujen ulkopuolella ovat myös Helsingin OP-Kiinteistökeskus, Pohjola Terveys ja OP-Eläkekassa sekä OP Yrityspankkikonsernin Baltian toiminnot.

Suunnitelman mukaan osa nykyisistä tehtävistä lakkaa tai muuttuu oleellisesti, mutta samaan aikaan avautuu merkittävä määrä uusia tehtäviä. Niitä pyritään tarjoamaan ensin talon omalle henkilökunnalle.

Säästöihin pyritään OP:n mukaan keskittymällä ydinliiketoimintaan. OP pohtii myös, kuinka paljon töitä tehdään omassa talossa ja kuinka paljon ulkoistamalla.

Keskustoiminnot vastaamaan muuttunutta tilannetta

OP:n pääjohtajana aloitti maaliskuun alussa aiemmin työeläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtajana toiminut Timo Ritakallio.

Viime syksynä nimityksensä julkistamisen jälkeen hän totesi Ylen haastattelussa, että pankin pärjäämisen kannalta olennaista on mahdollisimman hyvien palveluiden tarjoaminen asiakkaille.

Vahvuutena on hänen mukaan se, että pankit ovat taseeltaan hyvässä kunnossa.

Käytännössä nyt muokataan muun muassa Helsingin Vallilassa työskentelevien henkilöiden organisoitumista ja toimenkuvia.

OP:n edellinen pääjohtaja, vuorineuvos Reijo Karhinen jäi eläkkeelle tammikuussa 2018. Hän toimi OP Ryhmän pääjohtajana vuodesta 2007 alkaen.

Karhinen luotsasi ryhmän menetyksellisesti läpi kansainvälisen finanssikriisin sävyttämät vuodet, jolloin myös pankkisäätely tiukkeni voimakkaasti.

Karhisen kannettua huolta pankkien oman asiakasrajapinnan säilymisestä, toimintaan tuli mukaan sittemmin rönsyiksi moitittuja toimialoja, kuten sähköautojen leasingia.

Uusi pääjohtaja Ritakallio onkin antanut päinvastoin ymmärtää OP:n keskittyvän nyt yhä enemmän ydintoimintaansa.

Nimensä mukaisesti OP Ryhmä on osuustoiminnallinen, itsenäisten osuuspankkien sekä ryhmän keskusyhteisön tytäryhtiöineen muodostama keskinäisessä yhteisvastuussa toimiva finanssiryhmä.

OP Ryhmän keskusyhteisö on OP Osuuskunta. Siinä ylin päätösvalta on osuuskunnan kokouksella ja sen valitsemalla hallintoneuvostolla.

Operatiivista päätösvaltaa käyttää hallintoneuvoston valitsema johtokunta, joka koostuu ammattijohtajista.

OP Osuuskunnan omistavat keskusyhteisön jäsenpankit.

Lue myös:

OP:n tulos painui vuoden lopussa – koko vuoden tulos lähes 1,1 miljardia

OP:n kulut nousivat lähes 10 prosenttia – Tulos sukelsi alkuvuonna

OP palaa takaisin Finanssialan jäseneksi – eroon vaikuttanut kiista OP:n ja Sammon kanssa vielä ratkaisematta

"Valtaamme pankkialan Suomessa" – brittiläinen miljardiyhtiö astui rehvakkaasti julkisuuteen

Lue seuraavaksi