“Ei voi mennä himot edellä” – Yle selvitti sinkkuisien ja -äitien parisuhdekuvioita

Esimerkiksi oman ajan puute vaikeuttaa sinkkuvanhempien rakkauselämää. Näin kertovat Puoli seitsemän -ohjelman kyselyyn vastanneet sinkkuvanhemmat.

yksinhuoltajuus
Lasten lelujen ympäröimän päiväkirjan sivulla lukee "mitkä treffit?"
Monilla sinkkuvanhemmilla on usko koetuksella uuteen parisuhteen löytymiseen.Thomas Hagström/ Yle

Helsinkiläinen Maarit Kiprianoff odotti viimeisillään vauvaa. Vatsa kasvoi, mutta se ei ollut pysäyttänyt iloista, eloisaa ja menevää naista. Hänellä on seinällään tuohon aikaan otettu valokuva, jossa yllä on nahkatakki, Rolling Stones -paita ja aurinkolasit.

Vähän kuvan ottamisen jälkeen syntyi tytär Sophia ja alkoi lapsiperhearki kahdestaan. Kiprianoff nautti äitiydestä ja humpsahti siihen täysillä, niinkuin tapaa käydä. Kului vuosi, pari. Eräänä päivänä Kiprianoff pysähtyi peilin eteen, ja tajusi, että sieltä ei ollut enää pitkään aikaan katsonut valokuvan itsevarma ja elämäniloinen nainen. Oman itsen tilalle tuntui hiipineen joku eloton ja harmaa, joka väsyneenä suoritti elämää.

Tuo hetki pysäytti ja Kiprianoff alkoi miettiä, mitä hän elämältään halusi. Hänestä tuntui, että olisi mukava olla parisuhteessa, mutta arasteli lähteä treffeille.

– En tiennyt, mitä haluan suhteelta tai minkälaisen ihmisen kanssa haluaisin olla. Silloin oli myös olo, että en kelpaa kenellekään, sanoo Kiprianoff muistellessaan nyt neljän vuoden takaista tilannetta.

Maarit Kiprianoff hymyilee puolilähikuvassa puutarhassa
Maarit Kiprianoffin oma elämäniloinen olemus oli kateissa synnytyksen jälkeen.Thomas Hagström/ Yle

Elämänilon vähitellen palautuessa alkoivat treffiajatuksetkin pulpahdella mieleen. Moni asia oli lapsensaannin jälkeen toisin. Omaa aikaa oli vähemmän ja treffejä varten sitä oli varta vasten järjestettävä. Nykyään Kiprianoff ehdottaa treffejä mieluiten päiväsaikaan lapsen ollessa hoidossa.

– Ja iltaisin, jos lapsellani on leikkitreffit, pääsee äiti omille treffeilleen, Kiprianoff nauraa.

"24/7 yh saa aikuisten aikaa vain muutamia kertoja vuodessa"

Ajan järjestäminen treffailua varten on iso kysymys sinkkuvanhemmille. Puoli seiskan tekemässä nettikyselyssä moni vastaaja valittaa ajan puutetta ja pitää sitä esteenä rakkauselämänsä kukoistukselle.

“Treffit ovat todella harvoin. 24/7 yh saa aikuisten aikaa vain muutamia kertoja vuodessa. Ei siinä parisuhdetta rakenneta.”

“Lähes mahdotonta, ei ole tullut käytyä monesti vaikka mieli tekisi. Lapsi vielä päiväkoti-ikäinen, hoitajia ei ole ja suku muualla.”

Sinkkuvanhemmat osoittautuvat innovatiivisiksi, kun aikaa pitää löytää. Väestöliiton kyselyn mukaan isät ja äidit sopivat treffejä kävelylenkille, työmatkalle tai jopa ruokakauppaan.

Myös Kiprianoff on käyttänyt luovuutta ja järjestänyt ensitreffit Tinder-tuttavuuden kanssa leikkipuistoon, kun sopivaa aikaa ei löytynyt ilman lasta. Mukaan otettiin takeaway-kahvit ja tutustuttiin toiseen hiekkalaatikon reunalla.

– Ihana ja helppo tapa, sanoo Kiprianoff.

Suhteen alettua tapaamisten välit voivat venyä, jos kahdenkeskistä aikaa ei ole eikä vielä tunnu luontevalta tapailla lasten ollessa mukana. Tuolloin puhelin tuo helpotusta ikävään, kertoo Puoli seitsemän kyselyn vastaaja.

“Eihän sitä silloin käydä, kun (lapset) ovat minun luona. Silloin laulaa whatsappi“.

“Sopassa on alusta pitäen monen ihmisen tunne-elämä ristiriitoineen ja tarpeineen. Ihanaa ja kamalaa”

Sinkkuvanhempi on uudessa tilanteessa, koska hän voi joutua miettimään aiempaa useamman ihmisen, kuten lastensa, exän tai lapsenhoidossa auttavien isovanhempien reaktioita treffailuunsa.

Kiprianoffin lähipiiri on ollut yksinomaan kannustavaa. Ystävät tarjoutuvat mielellään lapsenvahdiksi kun hänellä on treffit. Sophia-tytärtä Kiprianoff muistuttaa toisinaan siitä, että kuten tyttärellä, on äidilläkin oltava leikkikaverinsa, joiden kanssa saa viettää aikaa kahden kesken. Kauneudesta pitävä Sophia on joskus pohtinut, että olisi mukavaa, jos äiti menisi naimisiin, jotta hänkin pääsisi häihin.

"Uuuu, pusipusi"

Jos ensitreffeistä päästään eteenpäin, tulee jossakin vaiheessa yleensä hetki, jolloin lapset ja uusi kumppani tapaavat toisensa. Puoli seitsemän nettikyselyn vastaajat kertovat yllättävistä tilanteista.

“Kun nykyinen mieheni tuli elämäämme, niin esikoinen tutki häntä hyvin tarkkaan: availi suuta, puristi, pussaili, mittaili, arvioi ja totesi sitten: ”Pidetään tää.”

"Olihan se ihan miehen näköinen. Onks se vähän lyhyt? "

“Kun ovi ensimmäisen kerran painui kiinni miesystäväni mentyä, kuului vierestäni iloista kikatusta ja "uuuu, pusipusi"

“Uusi miesystäväni oli ensimmäistä kertaa luonani yötä. Tavallisesti rauhallinen poikani riitaantui isosiskon kanssa, huusi ja karjui ja ja löi tätä kitaralla niin, että kitara hajosi kahtia.”

“Ensin piti erottaa toisistaan äiti ja nainen - jännän äärellä oltiin”

Vanhemmuus on intensiivistä. Koko käsitys itsestä on voinut muuttua lapsensaannin jälkeen. Isän tai äidin ja treffeillä kävijän roolien välillä sompailu voi vaatia totuttelua, kertovat Puoli seitsemän kyselyn vastaajat. “Ensin piti erottaa toisistaan äiti ja nainen – jännän äärellä oltiin.” Moni vastaaja ajattelee, että vanhemman on tässäkin asiassa elettävä lapsen ehdoilla. “Ei voi mennä himot edellä.”, toteaa eräs.

Kiprianoff peräänkuuluttaa kalenterista tilaa myös aikuisten asioille.

– Mielestäni se, että pidän huolta itsestäni ja siitä, että minulla on myös leikkiaikaa omien ystävieni kanssa kertoo lapselleni sen, että osaan arvostaa itseäni ja mitä tarkoittaa, että äiti voi hyvin.

Maarit ja Sophia Kiprianoff yhteiskuvassa puutarhassa
Kiprianoffista on tärkeää välittää tytär Sophialle viesti, että aikuisenkin tulee pitää huoli hyvinvoinnistaan.Thomas Hagström/ Yle

Sinkkuvanhemmuus voi olla etu parinhaussa.

Joskus tuntuu, että mahdolliset treffikumppanit vierastavat ihmistä, jolla on lapsia, eivätkä rakkausjutut pääse siksi edes alkamaan:

“Mitkä treffit? Missä yh-äidit edes tapaisivat normaaleja miehiä jotka kestäisivät faktan, että toisella on lapsia?”

“Harvaa miestä edes kiinnostaa nainen jolla lapsi on 24/7.”

Puoli seitsemän kyselyssä tuli esiin myös se, että lapsensaannin ja mahdollisen eron jälkeen itsetunto ja usko siihen, että olisi edelleen haluttu voivat olla vähissä. Pelot lienevät kuitenkin turhia, sillä vanhemmuus voi olla jopa etu parinhaussa.

Väestöliiton kyselyissä sinkkuvanhempiin seurustelukumppaneina on liitetty myönteisiä mielikuvia, kuten että he ovat itsenäisiä, kokeneita ja tietävät, mitä etsivät. Tämä koskee erityisesti mielikuvia sinkkuisistä.

Kiprianoffilla kyse on ollut mielentilan vaiheittaisesta muutoksesta. Ajoittain hän on ajatellut, ettei koskaan löydä ketään, tai että omaa rakkauselämää pidetään hyllyllä kunnes lapsi kasvaa aikuiseksi ja muuttaa pois kotoa. Viime aikoina hän on kuitenkin tavannut joitain mielenkiintoisia ihmisiä, mikä on saanut hänet ajattelemaan, ettei ehkä tarvitse odottaa aivan niin kauaa.

“Harvemmin miehet tulevat kotiovelle kolkuttamaan”

Kiprianoff muistelee nyt tunnelmiaan neljä vuotta sitten, jolloin vanha valokuva herätti hänet. Oma olo ja suhtautuminen elämään ja tulevaisuuteen ovat muuttuneet paljon myönteisemmiksi ja nyt hän tietää paremmin, millaisen parisuhteen haluaisi tulevaisuudessa.

Muutos on vaatinut lähtemistä pois kotinurkista.

– Harvemmin miehet tulevat kotiovelle kolkuttamaan ja sanomaan että ”tässä mä nyt olisin! Kiprianoff toteaa.

Artikkelia varten on haastateltu myös psykologi Anna Salmea Väestöliitosta.