1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjailijat

Eläisitkö 11 000 euron vuosituloilla? Kirjailijat elävät – kirjamyynti tuo rahasta vain murto-osan

Kirjailijaliiton selvityksen mukaan tuloerot kirjailijakunnan sisällä ovat kasvaneet.

kirjailijat
mies kirjoittaa muistivihkoon
Pixabay

Kirjailijan on turha odottaa pääsevänsä tuntipalkoille kirjoittaessaan. Varsinkin jos kirjaa työstää useamman vuoden, kuten monet kirjailijat tekevät. Kirjailijaliiton teettämän tutkimuksen mukaan vuosiansioiden mediaani on 11 000 euroa. Tässä summassa on mukana kaikki kirjailijantyöhön liittyvät tulot ja apurahat. Suuri osa kirjailijoista saa lisätienestejä opettamalla kirjoittamista, kirjoittamalla lehtiin ja esiintymällä erilaisissa tilaisuuksissa.

Kirjailijat kuuluvat siis pienituloisiin, sillä Tilastokeskuksen määritelmän mukaan pienituloinen tienaa alle 14 430 euroa vuodessa.

– Kirjailijat ovat hirmuisen ahkeria ja kerkeäviä, sillä nämä pienetkin tulot muodostuvat monista puroista. Kirjailijat eivät todellakaan odota käsi ojossa, että annetaan, toteaa kirjailija Sirpa Kähkönen, joka on myös Kirjailijaliiton puheenjohtaja.

Jos palkka muodostuisi pelkästään kaunokirjallisesta työstä, olisivat tulot keskimäärin vain 2 294 euroa vuodessa. Kaunokirjalliseksi työksi lasketaan kirjamyyntitulot, lainauskorvaukset ja muut tekijänoikeuskorvaukset. Vain 54 prosenttia tuloista tulee kirjamyynnistä.

– Tässä tulevat vastaan pienen markkina-alueen rajat. Tänne ei mahdu kuin muutama hyvin myyvä kirjailija kerrallaan. Täytyy muistaa myös, että selvityksessä on kysytty vuoden 2017 tuloista. Kirjailijoilla tulot voivat heitellä vuosittain melkoisesti riippuen siitä, onko juuri kyseisenä vuotena julkaissut, selventää Kähkönen.

Lastenkirjailijat tienaavat eniten

Viimeksi vastaava selvitys tehtiin vuonna 2010. Siihen verrattuna keskivertoansio on noussut hieman, mutta tuloerot kirjailijakunnan sisällä ovat kasvaneet melkoisesti. Eniten tienaavien tulot ovat liki kaksinkertaistuneet. Parhaiten tienaavan neljänneksen tulot ovat 9 350 euroa, kun luku oli kahdeksan vuotta sitten 4 800 euroa.

Tuloihin vaikuttaa paljon julkaisutahti. Mitä tiuhempaan kirjoja tulee ulos, sitä suuremmat ovat tulot. Keskimäärin kirjailijat julkaisevat puolentoista vuoden välein. Parhaiten tienaavat lasten- ja nuortenkirjailijat, huonoiten runoilijat.

– Minulla on suuri kunnioitus runoilijoita kohtaan, jotka tekevät työtään kunnianhimoisesti ja tietävät, ettei siitä juuri tuloja kartu, kehuu Kähkönen.

Apurahojen merkitys on suuri

Apurahojen merkitys kirjailijoille on suuri. Silti apurahansaajien joukko on pienentynyt vuosien saatossa. Tuoreessa selvityksessä apurahaa sai 59 prosenttia vastaajista. Edellisestä selvityksestä saajien määrä on pienentynyt kymmenellä prosentilla.

– Apurahojen osuus tuloista on lähes 30 prosenttia, joten se osoittaa, että ilman meidän hyvin toimivaa apurahajärjestelmää täällä ei julkaistaisi juuri mitään, toteaa Kähkönen.

Kirjastojen lainauskorvauksien merkitys on myös kasvanut, koska ne nostettiin vihdoin Pohjoismaiselle tasolle.

– Ne vaikuttavat etenkin sellaisten kirjailijoiden tuloihin, joilla on laaja tuotanto. Lainauskorvaus tuo tuloja sellaisinakin vuosina, kun ei julkaise.

Koska tulot kirjailijan työstä ovat niin pieniä, tekee lähes 60 prosenttia muita töitä kirjoittamisen lisäksi.

Tutkimukseen vastasi 225 kirjailijaa. Kirjailijaliitossa on jäseniä 769.

Lue seuraavaksi